Gündem

Gazze’de 4 günlük ateşkes resmen duyuruldu

Gazze’de 4 günlük ateşkes resmen duyuruldu

Hamas ve İsrail arasındaki ateşkesin ne zaman başlayacağı önümüzdeki 24 saat içinde duyurulacak
İsrail ve Hamas, 4 günlük bir ateşkeste Gazze’de tutulan 50 kadın ve çocuğun, İsrail cezaevlerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında serbest bırakılması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Mısır ve ABD’nin İsrail ve Hamas arasında üstlendiği arabuluculuk görevinin meyve verdiği ve insani ara konusunda anlaşamaya varıldığı belirtildi.

Katar, insani aranın ne zaman başlayacağının önümüzdeki 24 saat içinde duyurulacağını ve 4 gün boyunca devam edeceğini bildirdi. Doha, insani ara sayesinde abluka altındaki Gazze’ye çok sayıda insani konvoy girebileceğini, bölgedeki yakıt kıtlığının sonlanabileceğini ifade etti.

İsrail ve Hamas, anlaşmaya varıldığını doğruladı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada İsrail ordusunun serbest bırakılan her 10 ek rehine için askeri operasyonlarına verdiği aranan bir gün uzatılacağı belirtildi. Açıklamada ateşkesin ne zaman başlayacağını belirtilmezken, Başbakan Binyamin Netanyahu ilk grubun 48 saat içinde serbest kalması gerektiğini söylemişti.

İsrail hükümetinin anlaşma ile ilgili açıklamasında tüm rehineleri evlerine döndürmek için her şeyi yapacakları belirtilirken, “İsrail Savunma Güçleri, tüm tutsakları geri getirmek, Hamas’ın ortadan kaldırılmasını tamamlamak ve Gazze’den İsrail Devleti’ne yeni bir tehdit olmayacağını garanti altına almak için savaşı sürdürecek” denildi.

Hamas, varılan anlaşma doğrultusunda İsrail cezaevlerindeki 150 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılacağını söyledi. Grup, anlaşma kapsamında İsrail’in güney Gazze’deki hava sortilerini 4 gün boyunca durduracağını ve artık kuzey Gazze’deki saldırılarını günde 6 saat ile sınırlayacağını belirtti.

Hamas’ın açıklamasında göre İsrail, geçici ateşkes boyunca Gazze’de kimseyi tutuklamayacağını da taahhüt etti.

İsrail’in kabine toplantısı sabah 3’e kadar devam etti
İsrail’de ateşkes anlaşmasına varılması için 38 üyeli kabine arasında şartlar üzerine yapılan toplantı uzun sürdü, aşırı sağcı üyeler anlaşmaya karşı çıktı.

Kabine üyeleri arasındaki tartışma Tel Aviv saatiyle sabah 3 sularında sona erdi. Netanyahu, tüm güvenlik birimlerinin ateşkesi desteklediğini ve anlaşmanın Hamas’a karşı yürütülen savaşın sonlanması anlamına gelmeyeceğini söyledi.

“Savaştayız, savaşı sürdüreceğiz” diyen Netanyahu, “Hedeflerimize ulaşana kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

İsrail lideri, ABD Başkanı Joe Biden’ın müdahalesi sayesinde daha az taviz verip daha çok tutusak alabildiklerini belirtti.

Netanyahu hükümeti ateşkes şartlarını görüşürken, İsrail Gazze’ye hava saldırıları düzenlemeye devam etti.

Esirlerin serbest bırakılmasına perşembe başlanacağı iddia edildi
İsrail basını, Hamas’ın elindeki rehinelerin bir kısmının serbest bırakmaya perşembe günü başlayacağını iddia etti. The Guardian’ın aktardığına göre üst düzey ABD’li bir yetkili de ilk rehinelerin perşembe günü bırakılmasını beklediklerini söyledi.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu da Başbakanlık Ofisi’nin serbest bırakılacak esirlerin ülkelerine getirilmesi süreci için 5 aşamalı bir süreç planladığını bildirdi.

Söz konusu aşamalara göre, ilk aşamada Hamas, esirleri Uluslarası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim edecek ve onlardan da İsrail ordusu alacak.

Esirler daha sonra yetkililer tarafından ilk tıbbi kontrolden geçirilecek ve ardından aileleriyle görüşmek üzere İsrail genelindeki 5 izole tıp merkezinden birine götürülecek.

Son olarak da esirler, güvenlik yetkilileriyle “bilgilendirme” görüşmesinden geçecek.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL