Genel

Zeytinliğe madencilik izni

Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda, ülkenin elektrik ihtiyacının karşılanması için madencilik yapılmasına izin veren yönetmelik değişikliği yapıldı. (Foto: Depo Photos)

Zeytinliğe madencilik izni

Zeytinlik alanlarına madencilik izni

Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesini öngören yönetmelik değişikliği yapıldı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde değişiklik öngören düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılan yeni düzenlemeye göre, “elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine” izin verilebilecek. 

Düzenlemeye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu izni verirken “kamu yararını” dikkate alacak. 

İzin verilen zeytinlik alanlarında madencilik yapacak kişilerin, faaliyetlerin bitiminde sahayı “rehabilite ederek eski haline getireceği” taahhüdünde bulunması gerekiyor. Sahanın taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda ise madencilik faaliyetleri bitiminde sahanın rehabilite edilerek eski haline getirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesisinin taahhüt edilmesi şartı bulunuyor.

Düzenleme 1 Mart’ta yürürlüğe girdi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL