Genel

Zelenski, NATO zirvesine seslendi

Zelenski, NATO zirvesine seslendi

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski, askeri ittifaka hitaben yaptığı konuşmada NATO’yu “insanları kurtarabileceğini” kanıtlamadığını söyleyerek eleştirdi.

NATO liderleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili acil bir toplantı için bugün Brüksel’de bir araya geldi.

Volodimir Zelenskiy, zirveye hitaben önceden kaydedilmiş bir video konuşmasında, NATO liderlerinin Ukrayna’ya askeri desteğini artırmaları gerektiğini söyledi ve NATO üyelerini taleplerine net bir yanıt veremedikleri için de kınadı.

Rusya’nın yakında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Polonya gibi Doğu Avrupa’daki NATO üyelerini hedef alacağını belirten Ukrayna lideri, ”NATO, İttifak’ın insanları kurtarmak için neler yapabileceğini henüz göstermedi. NATO, dünyada gerçekten güçlü bir savunma ittifakı olduğunu göstermeli. Dünya bunu bekliyor” dedi.

NATO’nun hâlâ silah sağlayarak Ukraynalıların Rus saldırılarından ölmesini önleyebileceğine dikkat çeken Zelenski, NATO’ya, Ukrayna ordusunun Rusya Federasyonu’nun askeri cephaneliğine karşı koymasını sağlayacak ölçüde Ukrayna’ya askeri yardım sağlama çağrısında bulundu.

Zelenski, ”Ukrayna’nın güçlü füzesavar silahları yok ve Rusya’dan çok daha küçük bir uçak filosu var. Dolayısıyla onların gökyüzündeki avantajları, kitle imha silahlarını kullanmak gibidir. Bugün sonuçlarını görüyorsunuz. Kaç kişi öldü, kaç barışçıl şehir yok edildi” dedi.

Zelenski, Ukrayna ordusunun bir aydır eşit olmayan koşullarda Rus işgaline karşı direndiğini vurguladı ve Ukrayna’nın NATO’dan gökyüzünü Rus askeri uçaklarına kapatmasını veya uçak tedarik etmesini istediğini hatırlattı.

Ukrayna Devlet Başkanı, Ukrayna’nın bu savaşı hiçbir zaman istemediğini ve yıllarca savaşmak istemediğini belirterek, ”Biz sadece insanlarımızı kurtarmak istiyoruz. Hayatta kalmak istiyoruz. Ukrayna çok fazla bekliyor, sözlerine güvenilir ve eylemleri barışı koruyabilecek kişilerden gerçek eylem, gerçek güvenlik garantileri bekliyor” diye konuştu.  

Stoltenberg’den kimyasal silah uyarısı 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya’nın acımasızca işgal ettiği” Ukrayna’ya karşı olası kimyasal silah kullanımının ağır sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu.

NATO üyesi 30 ülkenin lideri, Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu ve NATO’nun Doğu Avrupa’daki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere bugün Brüksel’de bir araya geldi.

Jens Stoltenberg, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, “Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanılması, savaşın doğasını tamamen değiştirecek, uluslararası hukukun açık bir ihlali olacak ve çok ağır sonuçlara yol açacaktır” dedi.

“Üyelik gündemde yok”

Rusya’nın nükleer bir savaşı asla kazanamayacağını anlaması gerektiğini belirten ve ittifakın doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracağını aktaran Stoltenberg, ilk aşama olarak, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’ya daha fazla asker konuşlandırılacağını ifade etti.

Ukrayna’daki duruma da değinen Stoltenberg, ittifak üyelerinin Ukrayna’ya yardımcı olmakla birlikte NATO’nun savaşın tarafı olmadığını vurguladı ve “Ukrayna’nın NATO üyeliği, zirvenin gündeminde yok” dedi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL