Genel

Yolsuzluk skandalı

Yolsuzluk skandalı

Avrupa Parlamentosu: Eva Kaili’nin yetkileri geri alındı

Katar’la ilişkin bir yolsuzluk dosyası çerçevesinden cuma gününden beri gözaltında bulunan ve Belçika yargısı tarafından sorgulanan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin Parlamentoya ilişkin bütün yetkileri elinden alındı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’nın bir sözcüsü, Eva Kaili’nin temsil yetkilerinin askıya alındığı, ancak sadece oylamayla geri alınabilen Başkan Yardımcısı unvanını muhafaza ettiğini bildirdi. 

Eva Kaili, diğer 13 Başkan yardımcısı gibi Parlamento tarafından seçilmişti. AP Başkanı Metsola, Kaili’yi Orta Doğu’da temsil göreviyle yetkilendirmişti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), Belçika polisinin operasyonundan sonra yaptığı açıklamada, “Bunun münferit bir olay olmadığını ve on yıllardır Parlamentonun bir cezasızlık kültürünün gelişmesine (…) ve bağımsız etik bir kontrolün oluşmamasına göz yumduğunu” bildirdi.

Aralarında Eva Kaili’nin de bulunduğu beş kişi cuma günü Belçika polisinin yaptığı geniş kapsamlı bir operasyon çerçevesinde göz altına alınmıştı. Operasyon, “Bir körfez ülkesinin AP milletvekillerin kararlarını etkilemek amacıyla değerli hediyeler verdiği ve önemli miktarda nakit ödemeler yaptığına ilişkin şüphelerle ilgili olarak” yapıldı.

Federal Savcılık, basın açıklamasında ülke adı vermemiş, ancak bir kaynak, Le Soir ve Knack gazetelerinin haberlerini doğrulayarak, söz konusu ülkenin Katar oluğunu belirtmişti.

“Yanlış bilgilendirme”

Bir Katar hükümet yetkilisi, dün Fransa Basın Ajansına, “Katar Devletinin herhangi bir görevi kötüye kullanması iddiası, ciddî bir yanlış bilgilendirmeye dayanmaktadır “ dedi.

Yolsuzluk operasyonu, 2022 Dünya Kupası sırasında patlak verdi. Düzenleyici ülke Katar, bir kez daha, insan haklarına, özellikle de işçilerin haklarına saygı konusundaki itibarını korumak için çaba sarf etmek zorunda kalıyor.

Göz altına alınan beşinci kişinin kimliğinin doğrulanmasıyla dosya ayrı bir boyut kazandı. 44 yaşındaki Yunan AP Milletvekili Eva Kaili, ülkesinde sosyal demokrasi hareketine katılmadan önce TV sunucusuydu. 

Yunanistan’da da üyesi olduğu Yunan Sosyalist Partisi (Pasok-Kinal), Kaili’yi partiden çıkardı ve AP üyeliğinden de çıkmasını istedi.

AP’nin Sosyalist-Demokrat grubu da (S&D), Kaili’nin grup üyeliğinden ihraç edildiğini duyurdu.

Kaili’nin gözaltı hali konusunda en geç bu akşama kadar Savcılık tarafından yeni bir karar alınması gerekiyor.

Para dolu çantalar

Öte yandan, Belçika gazetesi Echo, Kaili’nin Brüksel’deki evinde yapılan aramada içi para dolu birkaç çanta bulduğunu haber verdi. Gazeteye göre, Belçika polisi, babasının içi para dolu bir bavulla yakalanmasından sonra Kaili’nin evinde arama yaptı.

Doğrulanan bilgilere göre, cuma günü üç de İtalyan göz altına alındı. Bunlar, 2004-2019 arasında AP milletvekili olan sosyalist Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve AP’nin S&D grubundan Parlamento asistanı ve Kaili’nin erkek arkadaşı Francesco Giorgi!

Operasyon çerçevesinde İtalya’da da Panzeri’nin karısı ve kızının da göz altına alındığı bildirildi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL