Genel

Yeni zirve hazırlığı

Yeni zirve hazırlığı

Ukrayna: Biden ve Putin zirvede bir araya gelecek

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından teklif edilen bir zirve toplantısında bir araya gelmeyi prensip olarak kabul etti.

Ancak bu zirvenin yapılması “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmemesi” şartına bağlandı.

Rusya ile ABD arasındaki bu zirvenin hazırlılarına perşembe gününden itibaren başlayacak.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Elysée Sarayı’ndan dün akşam yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusunda derhal ateşkes sağlanması için her şeyin yapılması konusunda mutabık kaldığını duyurulmuştu.

Açıklamada, iki lider arasında dün yapılan telefon görüşmesinden sonra gelmişti.

Açıklamada, “İki liderin mevcut krizin diplomatik yollardan çözülmesi ve bunun başarılması için her şeyim yapılması konusunda anlaştıkları” belirtilmiş ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın da gelecek günlerde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşeceği duyurulmuştu.

Elysée’den verilen bilgiye göre, Putin, Macron’a “Devam eden manevraların bitiminde Rus askerleri Belarus’tan çekme niyetini” bildirmişti.

İkinci görüşme

Macron, dün Putin’le gün ortasında yaptığı telefon görüşmesinden sonra akşam saatlerinde Rusya Cumhurbaşkanıyla bir saat süren ikinci bir telefon görüşmesi daha yaptı.

Elysée, Fransa Cumhurbaşkanının Rusya lideri ile ikinci görüşmesinden önce ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştüğünü bildirdi.

Bütün bu gelişmeler sonunda gece geç saatlerde sürpriz açıklama geldi. Macron’un teklifiyle Putin ve Biden bir zirvede bir araya gelmeyi kabul etti. Ancak ,Beyaz Saray, zirvenin yapılmasını “Rusya’nın Ukrayna’yı toplantı yapılıncaya kadar işgal etmemesi şartına” bağladı.

Elysée, ayrıca, görüşmelerin ikinci bir aşamada “ilgili tüm taraflara genişletileceğini” belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, ABD’nin “devam eden diplomasiye bağlı” olduğunu söyledi, ancak “Rusya bunun yerine savaşı seçerse hızlı ve ciddi sonuçlara yol açmaya da hazırız” dedi.

Psaki, henüz hiçbir şey yapılmadığını belirterek, “Halen Rusya, Ukrayna’ya çok yakında büyük çaplı bir saldırı için hazırlıklarını sürdürüyor gibi görünüyor” diye ekledi.

Blinken ile Lavrov Perşembe günü görüşecek

Elysée, zirvenin gündeminin, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında perşembe günü yapılması planlanan görüşmede hazırlanacağını duyurdu.

Elysée, Emmanuel Macron’un, arabuluculuğunun başarıya ulaşması için Vladimir Putin’le görüşmesinde Ukrayna’nın doğusunda ateşkes sağlanmasının önemi üzeninde ısrarcı olduğunu belirtti.

Biden’ın programı değişti

Öte yandan, Başkan Biden’ın bugün için öngörülen programı değiştirildi. 

Beyaz Saray’ın üst düzeyli bir yetkilisi, basına yaptığı açıklamada, “Başkan ailevî bir konudan dolayı Wilmington’a gidecekti, ancak artık gitmeyecek ve bu gece Washington’da kalacak” dedi.

Biden’ın Washington’da kalmasına ilişkin ayrıntı verilmedi, ancak bu karar, Putin ve Biden arasında Ukrayna konusunu görüşecekleri bir zirve yapılacağı haberlerinden kısa bir süre önce alındı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL