Genel

Yaptırımların kapısı açıldı

Yaptırımların kapısı açıldı

 

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı konuşmada, Rusya’ya karşı biz dizi ekonomik yaptırım açıkladı.

Rusya’nın “Ukrayna’yı işgale başlamasını” kınayan Biden, “2014 yılında uyguladıklarımızın ötesinde yaptırımlar uygulanmak lâzım” dedi.

Biden, “Rusya’yı Batılı finansman kaynaklarından kesiyoruz, artık Batı’dan fon sağlayamaz ve bu piyasalarda ticaret yapamazlar. Yarından itibaren elitlere ve ailelerine yaptırım uygulayacağız” dedi.

“Bunlar son olmayacak”

Uluslararası hukukun “ağır biçimde ihlâl edilmesini” kınayan Biden, bu önlemlerin son olmayacağı konusunda güvence verdi.

ABD Başkanı, “Rusya yeni harekât planlıyorsa yedeğimizde başka şeyler de var. Ancak bunlar savunma hamleleridir. Rusya ile savaşma niyetimiz yok” dedi.

Biden, Rusya’ya karşı kararlaştırılan yaptırımların Amerikan ekonomisini de vurabileceğini kabul etti. Biden, ABD’de enflasyon birkaç aydır yüksek seyrederken, “Amerikan halkının yaşadığı zorlukları mümkün olduğunca sınırlamak istiyorum” diye konuştu.

Joe Biden, “Her zaman en kötü senaryodan kaçınabiliriz. Rusya gelecekte ne yapacaksa biz de birlik ve inançla karşılık vereceğiz” diye ekledi.

Başkan Biden, ayrıca, Baltık ülkelerindeki Amerikan birliklerinin yeniden konuşlandırılmasına izin verdiğini de sözlerine ekledi.

“Rusya ileri giderse biz de gideriz”

ABD Başkanı, “Rusya bu işgalde daha da ileri giderse biz de yaptırımlarda ileri gideriz (…) Bu uluslararası hukukun açık bir ihlali ve uluslararası toplumdan sert bir yanıtı hak ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, “Rusya’nın iki büyük finans kuruluşu VEB ve askeri bankalarına yaptırım uyguluyoruz. Rusya’nın dış borçlarına da geniş yaptırımlar getiriyoruz. Bu da Rus hükümetinin Batılı finans kuruluşlarından artık para kazanamayacağı anlamına geliyor. Rusya artık ne Avrupa’da ne de ABD’de piyasadan borç bulamayacak” dedi.

Biden, Rus kuvvetlerinin, savaş uçakları ve saldırı füze sistemleri de dahil olmak üzere kuzeyden Ukrayna’ya saldırmak için Belarus’ta mevzilendiğini söyledi.

Joe Biden, Rus donamasının, amfibi hücum gemileri, füze kruvazörleri ve denizaltılar da dahil olmak üzere Karadeniz’de Ukrayna’nın güneyinde tatbikat yaptığını ifade etti.

Biden, “Milyonlarca kişinin acı çekmesine izin veremeyiz. Rusya’nın bir sonraki adımı ne olursa olsun birlikle ve kararlılıkla karşılık vermeye hazırız. Özgürlüğü savunmanın bizim için de sonuçları olacak, ancak yine de savunacağız” dedi.

AB’den de Rusya’ya yaptırım kararı

Avrupa Birliği, Rusya’ya zarar verecek yaptırımları kabul etti. AB, ayrılıkçı bölgeleri tanımaya oy veren tüm Rus milletvekillerini cezalandırıyor.

Avrupa Birliği, Rusya’ya daha fazla politikacı, yasa koyucu ve yetkiliyi kara listeye almak, AB yatırımcılarının Rus devlet tahvillerinin ticaretini yasaklamak ve ayrılıkçı kuruluşlarla ithalat ve ihracatı hedef alacak yeni yaptırımlar üzerinde anlaştı.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen gayriresmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransız Bakan Jean-Yves Le Drian, Avrupa Birliği’nin 27 üyesinin oybirliğiyle Ukrayna’da görev yapan Rus yetkilileri hedef alan bir dizi ilk yaptırım üzerinde anlaştığını söyledi.

Le Drian, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yapacağı görüşmenin “iptal edildiğini” de kaydetti.

Josep Borrell ise ”Kararlılığımızı göstererek 24 saat içinde hızlı bir şekilde yanıt verdik. Rusya’ya büyük zararlar verecek yaptırım paketini oybirliğiyle kabul etme kararına vardık” dedi.

Borrell, paketin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı oy kullanan Rus Duma üyelerini ve genellikle şirketler, bankalar veya ajanslardan oluşan 27 kişi ve “kuruluşu” etkileyeceğini kaydetti.

Paketin AB mali piyasalarına erişimi sınırlayarak Ukrayna politikalarının finansmanını da etkileyeceğini belirten Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e AB dışişleri bakanları tarafından kişisel olarak yaptırım uygulanmadığını söyledi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL