Genel Spor

Ve Dünya Kupası Arjantin’in

Ve Dünya Kupası Arjantin’in

2022 Dünya Kupası: Arjantin şampiyon

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupasında son şampiyon Fransa’yı penaltı atışları sonunda 7-5 yenen Arjantin, şampiyon oldu. Arjantin, 1978 ve 1986’dan sonra üçüncü Dünya Kupasına kavuştu.

Hastalıkları nedeniyle Fas maçında oynamayan Adrien Rabiot ve Dayot Upamecano final maçına ilk 11’de başladı. Arjantin de dörtlü bir defans blokuyla maça başlamayı tercih etti.

Lusail stadında oynanan final maçını, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da tribünden izledi. Macron, Hırvatistan’la oynana final maçını da izlemişti.

Arjantin maça Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – Di Maria, De Paul, Fernandez, Mac Allister – Messi (kaptan), Alvarez 11’iyle başladı.

Fransa da Lloris (kaptan) – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Griezmann, Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Giroud, Mbappé ile maça çıktı.

Messi’den 26 maçlık rekor

Lionel Messi, Dünya Kupalarında 26’ncı maçına çıkarak, Lothar Matthaus’a ait 25 maçlık rekoru kırdı.

Güney Amerika takımı, Di Maria solda hücumda,  Alvarez de ileri uçta, Messi sağda olmak üzere 4-4-3 düzeniyle başladı. Fransa da 4-1-2-3 düzeniyle saha da yer aldı.

Arjantin maçın başında daha atak bir oyun sergiledi. İlk şut 25 metreden Di Maria’nın ayağından geldi ancak doğrudan Lloris’in kucağına giden top Fransa kalesinden tehlike yaratmadı. Dakikalar ilerledikçe Arjantin oyunu iyice Fransa sahasına yıktı.

Fransa, ilk organize atağını 13’üncü dakikada yaptı. Hernandez soldan daldı, Mbappé ile Rabiot arasında paslaşma Arjantin defansının müdahalesiyle etkisiz kaldı.

17’nci, dakikada Arjantin tehlikeli geldi. Soldan kaleye inen De Paul, topu Messi’ye çıkardı, ancak onun ıskaladığı topu Di Maria kale yerine tribünlere gönderdi.

22’nci dakika Arjantin penaltı kazandı. Di Maria solda kanatta Dembele’yi güzel bir çalımla geçerek, ceza sahasına daldı. Dembele’nin arkadan müdahalesine Polonyalı hakem Szymon Marciniak tereddütsüz penaltı çaldı. Topun başına geçen Messi, Lloris’i ters köşeye yatırarak, kalecinin solundan topu ağlarla buluşturdu. Dakika 23, Arjantin 1- Fransa 0. Messi, bu Kupada altıncı golünü kaydetti.

Fransa, sanki final maçına çıkmamış, sanki kupayı istemiyormuş gibi bir görünüm sergilerken, Arjantin her fırsatta Fransız kalesine indi. Bu baskılı oyunun semeresi de 36’ncı dakikada geldi.

Fransız oyuncular, Arjantin sahasında topu kaybetti. topu kapan Messi, kaleye koşan Mac Allister’e topu derinlemesine çıkardı, o da sol kanattan gelen Di Maria’ya pasını verdi. di Maria, sol ayağıyla Lloris solundan topu filelere gönderdi, 2-0. Di Maria 129 millî maçta 28’inci golünü kaydetti.

41’inci dakikada Dembélé ve Giroud oyundan çıktı, onların yerine Randal Kolo Muani ve Marcus Thuram girdi.

Arjantin’den Enzo Fernandez, 45+7’de Kolo Munai’ye yaptığı faul nedeniyle sarı kart gördü.

Yedi dakikalık uzatma sonunda kapanan ilk yarıda Fransa hiçbir varlık gösteremedi ve ilk yarı Arjantin’in 2-0 lehine kapandı.

Fransa ilk yarıda ne korner atabildi ne de kaleye şut çekebildi. Arjantin, üç korner kullandı, kaleye üç şut attı ve 273 pas yaptı. Fransa’nın pas sayısı 182’de kaldı. Arjantin yüzde 60, Fransa yüzde 40 topa sahip olma oranıyla oynadı.

İkinci yarı

Arjantin, ikinci yarıya da atak bir futbolla başladı. Arjantin, Fransızların kaybettiği her topta tehlike yaratmayı bildi. Di Maria soldan yaptığı uzun ortaya gelişine yarım vole vuran De Paul, topu Lloris’e teslim etti.

Fransa’nın 52’nci dakikada Griezmann’ın ayağından kullandığı ilk köşe atışı doğrudan kaleci Martinez’in ellerine gitti.

Dakika 55. Rabiot sarı kart gördü. Julian Alvarez, 59’unxu dakikada sol kanattan sert bir şut çekti, Lloris topu ancak iki hamle de yakalayabildi.

Mac Allister, 63’üncü dakikada Alvarez tarafından koşu yoluna verilen pası değerlendiremedi, Lloris son anda kalesinden çıkarak topu çeldi.

Fransa’nın bu yarıda Arjantin kalesine yaptığı cılız ataklar, Arjantin defansında eridi. Fransa, Arjantin’in baskılı oyununa bir türlü cevap veremedi ve yıldız futbolcusu Mbappé, sahada yoktu sanki!

64’üncü dakikada Di Maria çkıtı, yerine Marcos Acuna girdi.

Mbappé’nin 71’inci dakikada Arjantin kalesine ilk şutunu ceza sahasından gönderdi, ancak topu kale direğinin çok üstünden dışarı gitti.

72’nci dakikada Griezmann ve Hernandez çıktı, Coman ve Camavinga oyuna girdi!

Fransa için bir umut! 79’uncu dakikada Otamendi ceza sahasında Kolo Muani’uyi yere indirdi. Polonyalı hakem penaltıyı verdi. Topun başına geçen Mbappé, 81’inci dakikada durumu 2-1’e getirdi.

Fransa bu gölün coşkusuyla ikinci golüne de kavuştu. Arjantinli oyuncular, golün şaşkınlığını yaşarken, maç boyunca kayıp olan Mbappé, sahneye çıktı ve 82’nci dakikada Thuram’ın verdiği pasta mükemmel bir vuruşla topu ağlara gönderdi, 2-2. Mbappé, bu golle yedi gole ulaştı.  Christiano Ronaldo, 2002 Dünya Kupasında 8 gol atmıştı.

87’nci dakikada hakemi aldatmaya yönelik hareketi nedeniyle Thuram sarı kart gördü.

90+3’te Mbappé’nin şutu direğin üzerinden dışarı gitti.

90+4’te Fransa az daha gole kavuşuyordu ama Martinez gole izin vermedi.

90+5’te yedek kulübesindeki Giroud itirazdan dolayı sarı kartla cezalandırıldı.

Messi’nin 90+7’de kaleye gönderdiği füze gibi şutu Lloris önledi.

Fransa, 80 dakika kayıp olduğu maçta son 10 dakikada eşitliği yakaladı ve Arjantin kalesini çok zorladı, ancak 8 dakikalık uzatma sonunda maçın normal süresi 2-2 sonuçlandı.

Uzatma devreleri

İlk uzatma devresinde Arjantin’de Molina çıktı ve Montiel oyuna girdi. Fransa’da da 96’ncı dakikada oyundan çıkan Rabot’nun yerine Fofana girdi.

Arjantin, 102’nci dakikada iki oyuncu birden değiştirdi. Alvarez ve De Paul oyundan alındı ve Lautaro Martinez ile Leandro Paredes oyuna dahil oldu.

Uzatmanın ilk yarısı sonunda Fransa kalesi iki gol tehlikesi atlattıysa da eşitlik bozulmadı ve ilk uzatma devresi 2-2 kapandı.

İkinci uzatma devresi

107’nci dakikada Messi’nin sağ kanatan şutunu Lloris güçlükle önledi.

108’inci dakikada Messi yine sahneye çıktı ve takımını 3-2 öne geçirdi. Lloris, Lutaro’nun yakın mesafeden şutunu çıkardı, ancak dönen topu Messi izledi ve sağ ayağıyla topu Fransa ağlarına bıraktı, 3-2. Messi de bu Kupada 7 gole ulaştı.

Paredes, 114’üncü dakikada sarı kart gördü.

Arjantin’de 116’ncMac Allister çıktı, Pazzella oyuna dahil oldu.

117’nci dakikada Montiel sarı kart gördü.

Arjantin kaçıyor, Fransa kovalıyor! Mbappé’nin kaleye şutuna elle müdahale gerekçesiyle Polonyalı hakem penaltı verdi.

Mbappé, güzel bir vuruşla topu ağlarla buluşturdu ve durumu 118’ici dakikada 3-3’e getirdi. Mbappé bu maçta üçüncü, bu Kupada 8’inci golünü kaydetti.

Arjantin’de oyuncu değişikliği: 120’nci dakikada Tagliafico çıktı, Dybala oyuna girdi, Fransa da Kounde oyundan alındı, Disasi oyuna dahil oldu.

Nefes kesen maçın uzatma devreleri de 3-3 sona erdi.

Penaltılar

İlk penaltıları Mbappé ve Messi gole çevirdi, 1-1

Coman ikinci penaltıyı Martinez’e teslim etti. Dybala, Arajantini Penaltılarda 2-1 öne geçirdi

Üçüncü penaltıyı çeken Tchouaméni, topu dışarı attı. Paredes penaltıyı gole çevirdi, 3-1.

Dördüncü penaltı Kolo Buani, durumu 2-3’e getirdi. Montiel, penaltıyı gole çevirdi, 4-2.

Ve Arjantin yaklaşık 89 bin seyircinin izlediği nefes kesen maçta penaltı atışları sonunda Fransa’yı 7-5 yenerek, üçüncü kez Dünya şampiyonu oldu.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL