Genel

Ukrayna ve Rusya arasında 271 kişiyi kapsayan ‘esir değişimi’

İşadamı ve Rusya yanlısı politikacı Viktor Medvedçuk ve 55 Rus askeri ile aralarında yabancıların da bulunduğu 215 Ukraynalı savaş esiri takas edildi. (Foto: Ukrayna Güvenlik Servisi)

Ukrayna ve Rusya arasında 271 kişiyi kapsayan ‘esir değişimi’

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş esiri değişimi mutabakatı kapsamında, Rusya destekli ayrılıkçılar 10’u yabancı 215 kişi serbest bıraktı, Ukrayna da bir işadamı ve 55 Rus’u gönderdi. 

Ukrayna Pravda’da yer alan haberde, “Rus işgalcilerle mahkum takasının bir parçası olarak Ukrayna, 10’u yabancı olmak üzere 215 Ukraynalı savunucuyu serbest bırakmayı başardı. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in kızının vaftiz babası Ukraynalı işadamı ve Rusya yanlısı politikacı Viktor Medvedçuk, 55 Rus işgalciyle birlikte Rusya’ya iade edildi” bilgisine yer verildi. 

Habere göre, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andrii Yermak, ulusal haber yayını sırasında “124’ü subay olmak üzere 215 insanımızı Rus esaretinden kurtardık. Serbest bırakılanlardan 108’i Azak [Alay] savaşçısıydı” dedi. 

Serbest bırakılan Ukrayna askerleri arasında sınır muhafızları, polisler, deniz piyadeleri, ulusal muhafızlar, “toprak savunma mensupları”, gümrük memurları ve bazı siviller yer alıyor. Bunlar arasında Denys Prokopenko (Radis), Serhii Volynskyi (Volyna), Svyatoslav Palamar, Denys Shleha ve Oleh Khomenko gibi Mariupol’deki çelik fabrikası Azovstal’da Ruslara karşı uzun süre savaşan birliğini komutanları da yer alıyor. 

İşadamı ve siyasetçi Medvedçuk’un Putin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalini başlatmasından kısa bir süre sonra kaçtığı bildirildi. Evende göz hapsinde tutulan Medvedçuk’un 26 Şubat’ta  kayıp olduğunu duyurmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çok yakın olduğu belirtilen işadamı 12 Nisan’da yakalanmıştı. 

“Beş Ukraynalı Türkiye’de” 

Yermak, “bunun Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodem Zelenksiy ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki kişisel anlaşmaların sonucu olduğunu” söyledi.

Yermak’ın açıklamsına göre, “Anlaşmalar sonucunda, beş Ukraynalı komutan, Erdoğan’ın kişisel koruma ve güvenlik garantisi altında şu anda Türkiye’de bulunuyor.”

İbrahim Kalın’ın paylaşımı

Bu arada, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin ara buluculuğunda Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esiri mübadele edildi. Cumhurbaşkanımızın yoğun diplomasi trafiği neticesinde gerçekleşen bu mübadele, ülkemizin izlediği barış diplomasisinin en önemli sonuçlarından biridir.”

İki Amerikalı

Amerikan yayın kuruluşu NPR’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Suudi Arabistan’ın aracılık ettiği bir esir değişimi kapsamında Rus destekli ayrılıkçılar tarafından serbest bırakılan, beşi İngiliz uyruklu olmak üzere 10 mahkum arasında üç ay önce Rusya ile Ukrayna güçleriyle savaşırken kaybolan iki ABD askeri gazisi olduğunu” söyledi. 

40 yaşındaki Alex Drueke ve 27 yaşındaki Andy Huynh, 9 Haziran’da Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Rusya sınırına yakın Kharkiv bölgesinde kayboldular.

Biri idam mahkumu beş İngiliz

İngiliz parlamenter Robert Jenrick, yaptığı açıklamada, beş İngiliz vatandaşının serbest bırakıldığını ve bunlardan birinin doğu Ukrayna’da yakalandıktan sonra ölüm cezasına çarptırılan 28 yaşındaki Aiden Aslin olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss haberi sosyal medyadan duyurdu.

Truss, “Doğu Ukrayna’da Rus destekli vekiller tarafından tutulan beş İngiliz uyruklunun güvenli bir şekilde geri gönderildiği, aylarca süren belirsizliğin sona erdiği ve onlar ve aileleri için acıların sona erdiği haberi çok sevindirici” diye tweet attı.

İdam mahkumu Faslı

Fas medyası, serbest bırakılan mahkumlar arasında terörizmle suçlanıp anayasal düzeni bozmaya çalıştıktan sonra Haziran ayında ölüm cezasına çarptırılan 21 yaşındaki İrahim Saadoun’un da yer aldığını bildirdi. 

Ukrayna’da Rus destekli ayrılıkçılar tarafından yakalanan mahkeme, onun paralı asker olduğunu iddia ederken, Saadoun’un babası onun Ukrayna’nın düzenli ordusuna katıldığını söyledi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL