Genel

Ukrayna: Putin’in son mermisi General Gerasimov

Ukrayna: Putin’in son mermisi General Gerasimov

Rusya’nın Ukrayna’daki Kuvvetlerinin başına ülkenin en yüksek rütbeli generalini getirmesinin anlamının düşünülenin de ötesinde olduğu belirtiliyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı, çarşamba günü, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı General Valeri Gerasimov’un, General Sergey Surovikin’in yerine Ukrayna’daki kuvvetlerin başına atandığını duyurmuştu.

Generaller arasındaki bu değişiklik General Surovikin’e karşı bir yaptırım olarak görülse de KGB’nin eski mensuplarından Sergey Jirnov, bu değişikliğin anlamının çok daha derin olduğunu söylüyor.

Fransız BFMTV kanalına konuşan Jirnov, “Bence, çarşamba günü olup bitenler, 24 Şubat 2022 ve Rus işgalinin başlaması kadar önemlidir” dedi.

Jirnov, Rusya’nın en yüksek rütbeli generalinin seçilmesinin “savaşın özelliğinin temel bir değişikliğe işaret ettiğini” belirtti.

Jirnov, “Şimdiye kadar Ruslar için bu özel bir operasyondu. Yani az sayıda kuvvetlerle ve komuta kademesinde az sayıda generalle küçük boyutlu bir savaştı” dedi.

Oysa General Gerasimov’un varlığı, ihtilaftaki “boyutu tamamen değiştiriyor!” General Gerasimov, bütün kuvvetlere emir veren ülkenin bir numaralı askeri ve onun üzerinde sadece, üniforma giyse de bir politikacı olan Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Vladimir Putin var.

Jirnov, üstelik, Ukrayna’da daha sert bir savaşın gölgesinden söz ediyor ve nükleer riski tekrar denkleme koyuyor.

Jirnov, “General Gerasimov, Rus devletinin nükleer çantasına ve nükleer kodlarına sahip üş kişiden biridir. Yani kimseden izin almasına ihtiyacı yoktur” dedi.

Ancak, nükleer silahların kullanımı sağlam bir gerekçeye dayanmalıdır. General Gerasimov, kendi adını taşıyan askeri doktrinde tanımlanan hibrit savaş çerçevesinde bu tür silahları bir kenara bırakıyor.

Eski Rus diplomatlarından Aleksander Melnik de savaşın boyut değiştirmesi teorisini geçerli görüyor ve “Paradigma değişikliği var” diyor.

Melnik, “Bütün ülkeyi ilgilendirmeyen uzak askerî harekâtın sözlük alanından uzaklaşıyor ve bir bütün olarak Rus toplumunu etkileyen gerçek bir savaşa doğru kayıyoruz” diye konuştu. 

Melnik, “Bu, Putin’in vatansever bir ivme kazandırmaya, tüm ulusu harekete geçirmeye yönelik son mermisi. Putin için çıkış yolu bu!” diye ekledi.

Aslında Moskova, paradigma değişikliğini doğrudan kendisi açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığın General Gerasimov’un atanmasına ilişkin açıklamasında, “Ukrayna’daki özel harekâtın komuta seviyesindeki yükselme, gerçekleştirilecek görevlerin kapsamının genişletilmesi ve Silahlı Kuvvetlerin bileşenleri arasında daha yakın etkileşim yürütme ihtiyacıyla bağlantılıdır” denmişti.

Açıklamaya göre, General Gerassimov’un yardımcılıklarını eski Ukrayna komutanı General Sergey Surovikin, General Oleg Saliukov ve General Aleksey Kim yapacak.

Zengin bir askerî geçmişe sahip

Rusya Savunma Bakanlığının dün Ukrayna’daki, Kuvvetlerinin komutanlığına atadığı Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, yüklü bir askerî meslek hayatına sahip bir komutan olarak göze çarpıyor.

Batılı kamuoyu, General Gerasimov’u Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya taarruzunun ilk günlerinde tanıdı.

General Gerasimov, sakin yüzü ve nişanlarla donanmış üniformasıyla 27 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşla ilgili talimatını verdiğinde Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Putin’in karşısında oturuyordu.

67 yaşında olan General Gerasimov, Tataristan Cumhuriyetinin başkenti Kazan’da doğan ve zengin bir meslek hayatı olan bir asker. Orta halli bir aileden gelen General Gerasimov, Sovyetler Birliği ve Rusya’nın en önemli askerî okullarından mezun oldu ve 1997 yılında da Silahlı Kuvvetler Askerî Akademisini bitirdi.

General Gerasimov, ikinci Çeçenistan savaşı sırasında kendisini cephede buldu ve 58’inci orduya komuta etti. Bu savaş sırasında, “Budanov olayı” dışında da, belirli bir ün sahibi oldu. “Budanov olayı”, genç bir Çeçen’i vahşice öldüren Budanov adlı Rus askerini yakalatıp mahkum ettirmesine verilen ad!

Genelkurmay Başkanlığı

General Gerasimov, 2012 yılında Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına ve Savunma Bakanı Birinci Yardımcılığına atandı.

General Gerasimov’un askerî kariyeri Suriye’de devam etti, ancak 2014’te Kırım ve Donbas’ın ele geçirilmesinde yer aldı. Bu nedenle, AB ve Ukrayna güvenlik servisleri tarafından kendisine karşı bir tutuklama emri çıkarıldı.

General Gerasimov,  bu dönemde Rus Genelkurmay Başkanı olarak, özellikle mevkidaşlarıyla yaptığı çekişmeli toplantılarla uluslararası sahnede ün kazandı.

General Valery Gerasimov, Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın “yeni nesil savaş” veya basitçe “Gerasimov doktrini” olarak adlandırdığı doktrinin babası olarak da kabul edilir.

Batı, Ukrayna savaşı sırasında Avrupa ülkelerinde yasaklanan RT veya Sputnik gibi Rusya Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen medya organları aracılığıyla dezenformasyonun kanalize edildiğini düşünüyor.

General Gerasimov’un Ukrayna’da Rus ordusunda gittikçe önem kazanmaya başlayan yarı askerî grup Wagner ile işbirliği yapması beklenebilir.

Rusya Savunma Bakanlığı, komutan değişikliğinin “Ukrayna’daki özel harekâtın komuta seviyesindeki yükselmenin, gerçekleştirilecek görevlerin kapsamının genişletilmesi ve Silahlı Kuvvetlerin bileşenleri arasında daha yakın etkileşim yürütme ihtiyacından” kaynaklandığını belirtmişti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL