Genel

TUS Kadrolarının Açıklanması Sonrası Neler Oldu?

TUS Kadrolarının Açıklanması Sonrası Neler Oldu?

Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS kadroları yüzde 100 arttırılırken tartışmaları da beraberinde getirdi. Türk TORAKS Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre uzmanlık eğitimi alan 200 göğüs hastalıkları asistanı ile görüşüldü. Asistanların yüzde 83’ü yetersiz eğitim aldığını düşünüyor.

TUS Kadrolarının Açıklanması Sonrası Neler Oldu? Türk TORAKS Derneği 2022 Mart TUS kontenjanlarının eğitim kalitesini düşüreceğini belirten Türk TORAKS Derneği Asistan Temsilcisi Dr. Nazlı Çetin ise “Yaklaşık 60 göğüs hastalıkları kliniğinde (46'sı devlet, 4 'ü vakıf olmak üzere 50 üniversite ve 10 eğitim hastanesi), 370 civarında eğitici ile uzmanlık eğitimi vermekte olan, halihazırda yaklaşık 700 asistan hekimin olduğu göğüs hastalıkları branşı için 318 yeni asistan kontenjanı eğitimi karşılanabilir değildir” dedi.

“PANDEMİ EĞİTİM SÜRECİNİ AKSATTI”

Dr. Nazlı Çetin, “Ülkemizin ihtiyaçlarına göre yetişmiş uzman sayısını arttırma, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kliniklerdeki iş yüküne uygun sayıda asistan hekim kontenjanı açılması uzun zamandır hepimizin ortak talebidir. Ancak açıklanan asistan kontenjanları bu talebin karşılanmasını imkânsız kılmaktadır. 2 yıldır pandeminin de etkisiyle aksayan rotasyonlar, azalan teorik ve pratik eğitim etkinlikleri kliniklerdeki işleyişi etkilemiş, ihtisas süresinin sonuna gelen pek çok asistan hekim tamamlaması gereken eğitimlerini henüz tamamlayamamıştır. Bu koşullarda eğitici-asistan sayısının uyumu, akran eğitimi daha da önem kazanmaktadır. Kontenjanların eğitim akışına uygun, sıralı ve kesintisiz açılması bilgi, beceri ve tutum davranışlarının aktarımını kolaylaştırabilir. Yaklaşık 60 göğüs hastalıkları kliniğinde (46'sı devlet, 4 'ü vakıf olmak üzere 50 üniversite ve 10 eğitim hastanesi), 370 civarında eğitici ile uzmanlık eğitimi vermekte olan, halihazırda yaklaşık 700 asistan hekimin olduğu göğüs hastalıkları branşı için 318 yeni asistan kontenjanı eğitimi karşılanabilir değildir. Uzmanlık eğitimi sayıların arttırılması ile değil, standartların düzeltilmesiyle iyileşir” dedi.

Çetin, ayrıca müfredatların, kliniklerin koşullarına göre uygulandığını ifade ederek, “Asistanlık dönemi hem teorik hem pratik eğitimin yanı sıra, hekimlik sanatının öğrenildiği, bir sıra dahilinde hasta bakımının her aşamasında deneyim kazanılan yoğun, aktif bir süreçtir. Her uzmanlık alanı için Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) tarafından belirlenen çekirdek müfredat, kliniğin koşullarına göre kıdeme uygun olarak uygulanır. Tıpta Uzmanlık Eğitimi, pandemi koşullarında önemli ölçüde etkilenmiştir.” dedi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL