Sinop’ta kurulması planlanan Nükleer Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açılan davanın karar duruşması 28 Mart 2022 günü Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde görüldü.
Nükleer Karşıtı Platform’un çağrısıyla Sinop nükleer santrali için pek çok ilden yaşam hakkı savunucuları, emek-meslek örgütlerinin temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı duruşmada Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve birçok isim yer aldı.
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ÇED raporunda geçen “Santral, sağlık sektörüne katkı sunacak” ifadesine tepki gösterdi. Santralin yol açacağı sağlık sorunlarının açıkça görmezden gelindiği, dahası sağlığın bir tüketim nesnesi olarak sunulduğu ÇED raporunun hiçbir bilimselliği olmadığının altını çizen Korur Fincancı, “Kamusal sağlık haktır. Santralde çalışacak işçilerin sağlığı nasıl korunacak? Bölgede yaşayan insanların, canlıların sağlığı nasıl korunacak? Biz, TTB olarak halk sağlığı için mücadele ediyoruz ve bu gezegen üzerinde yaşayan tüm canlıların yaşamını sürdürmesi için herkesi sağduyuya davet ediyorum” dedi.
Özellikle kansere neden olan maddelerin rapor edildiğini, atık depolamalarının nasıl olacağı ve olası bir depremde radyoaktif salınımların nasıl engelleneceği gibi soruların yanıtsız bırakıldığını ifade eden Ersoy, Çernobil ve Fukuşima nükleer felaketlerinden örnekler de vererek bu projenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.
NKP, TMMOB, Şehir Plancıları Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, KESK ve CHP temsilcileri ile avukatlar da konuşmalarında ÇED raporundaki eksiklikleri sıraladı ve projenin iptali yönünde karar verilmesini istedi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)