Genel

Teknoloji devleri Avrupa’daki iş uygulamalarını değiştirebilir

Teknoloji devleri Avrupa’daki iş uygulamalarını değiştirebilir

Teknoloji devleri, AB’nin büyük ölçüde uzlaştığı yene kurallar karşısında Avrupa’daki temel iş uygulamalarını değiştirmek zorunda kalabilir. 

AB dönem başkanlığını yürüten Fransa, sekiz saatlik müzakerelerin ardından geçici bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.  

AB’nin iç piyasalardan sorumlu komiseri Thierry Breton, Twitter paylaşımında, varılan uzlaşmanın “adil ve açık dijital pazarlar sağlayacağını” belirtti. Fransız temsilci Breton Dijital Piyasalar Yasası’nı (DMA) simgeleyen bir yazıyı göstererek, “Dijital düzenleme için geri sayım başladı” dedi ve ekledi: “(DMA) 3 harf… Adil ve açık dijital pazarlar için birçok çalışma yapıldı. Ve bu geceki anlaşmayla, yakında gerçek olacak. Çünkü hiç kimse ‘umursamayacak kadar büyük’ olmamalı.” 

Uzlaşmaya varılan düzenleme Google, Amazon, Apple, Meta ve Microsoft gibi ABD’li teknoloji devleri Avrupa’daki temel iş uygulamalarını değiştirmek zorunda kalabilirler.

AB anti-tröst komiseri Margrethe Vestager, yaptığı açıklamada, “İstediğimiz şey basit: dijitalde de adil pazarlar. Büyük giriş platformları, işletmelerin ve tüketicilerin rekabetçi dijital pazarlardan yararlanmasını engelledi” dedi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki tartışmayı yöneten AB milletvekili Andreas Schwab, “Bu, yetkililerin büyük teknoloji şirketlerinin gerisinde kaldığı uzun süreli anti-tröst davalarının sona erdiği anlamına geliyor” dedi.

Dijital Piyasalar Düzenlemesi 

Dijital Piyasalar Düzenlemesi  (DMA), verileri ve platform erişimini kontrol eden şirketler olan çevrimiçi giriş platformlarının uygulayacakları kuralları düzenliyor. Düzenleme, çevrimiçi aracılık hizmetleri, sosyal ağlar, arama motorlar, işletim sistemleri, çevrimiçi reklam hizmetleri, bulut bilişim, video paylaşım hizmetleri, web tarayıcıları ve sanal asistanlar gibi giriş platformlarını kapsıyor.  

DMA kapsamında, teknoloji devlerinin mesajlaşma servislerini birlikte çalışabilir hale getirmeleri ve iş kullanıcılarına verilerine erişim sağlamaları gerekecek. İş kullanıcıları, bir platformda rakip ürün ve hizmetleri tanıtabilecek ve platformlar dışında müşterilerle anlaşmalara ulaşabilecektir.

Kurallar, şirketlerin kendi hizmetlerini rakiplerine göre tercih etmelerini veya kullanıcıların önceden yüklenmiş yazılımları veya uygulamaları kaldırmasını engellemesini yasaklıyor.

DMA, piyasa değeri 75 milyar Euro, yıllık cirosu 7,5 milyar Euro ve aylık en az 45 milyon kullanıcısı olan şirketler için geçerli olacak.

Şirketler, kuralları ihlal ettikleri için yıllık küresel cirolarının yüzde 10’una ve tekrarlanan suçlar için yüzde 20’ye kadar ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor.

Teknoloji devlerinin lobi çalışması

DMA’ya karşı yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğü bilinen Apple, endişelerini yineledi. Şirketten yapıllan açıklamada, “DMA’nın bazı hükümlerinin kullanıcılarımız için gereksiz gizlilik ve güvenlik açıkları yaratacağından, diğerlerinin ise büyük miktarda yatırım yaptığımız fikri mülkiyet için ücret almamızı yasaklayacağından endişe duyuyoruz” denildi.

Geçen yıl lobi çalışmalarını da hızlandıran Google da benzeri argümanı tekrarladı:

“DMA’nın tüketici tercihi ve birlikte çalışabilirlik konusundaki isteklerinin çoğunu desteklerken, bu kurallardan bazılarının yeniliği ve Avrupalıların kullanabileceği seçenekleri azaltabileceğinden endişe duyuyoruz. Şimdi son metni inceleyeceğiz, düzenlemenin öngördüğü kuralları değerlendireceğiz” 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL