Genel

Teklif Meclise sunuldu: Baraj, yüzde 7’ye düşecek

Teklif Meclise sunuldu: Baraj, yüzde 7’ye düşecek

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan seçimlere yönelik değişiklik teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklif, Siyasi Partiler Kanunu ile bazı seçim kanunlarında değişiklik öngörüyor. Yürütme ve yürülük bölümleriyle birlikte toplam 15 maddeden oluşan değişiklik teklifinde getirilen düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle:

-Seçim Kanunu’ndaki değişiklikle genel seçimlerde uygulanacak ülke genelinde, ara seçimlerde seçim çevresinde uygulanacak seçim barajı 10’dan yüzde 7’ye düşürülüyor.

-İttifakın aldığı oy oranı seçim barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerindeki milletvekili hesabı ve dağılımı her bir partinin o seçim çevresinde aldığı oy oranına göre hesapalanacak.

-Siyasi Partiler Kanunu ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da yer alan seçime katılma yeterliliği şartları arasında “TBMM’de grubu bulunma” bölümü çıkarılıyor. Bu kapsamda, mevcut düzenlemedeki oy verme gününden en az altı ay önce illerin yarısından fazlasında örgütlenme şartı aranacak. Ayrıca, ancak kongrelerini tüzüğünde belirtilen sürelerden iki defadan fazla ihmal etmemiş koşulu getiriliyor. Bu kapsamda TBMM’de grup kurmuş olmak, tek başına, seçime katılma için yeterli olmayacak.

-Teklifle il ve ilçe seçim kurulunda görev alacak o ildeki hakimlerin birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kurayla belirlenmesi öngörülüyor. Mevcut düzenlemede kurulun o ildeki “en kıdemli hakimlerden oluşması” şeklinde yer alıyor.

-Teklifle, sandık kuruluna üye bildirme hakkı bulunan bir partinin, bir başka parti üyesini aday göstermesi için olurunu alma koşulu getiriliyor.

-Adresi kapanmış olması nedeniyle seçmen listesinde görünmeyenlerin son seçmen listesindeki kayıtlarına göre listede yer alması öngörülüyor.

-Muhtarlık seçimlerinde en çok oy alan aday en geç bir ay içinde seçilme yeterliliğine ilişkin belgeleri ibraz etmesi halinde ilçe seçim kurulunda mazbata verilmesi kuralı getiriliyor. Aksi takdirde sıralamada diğer adaylar için işlem yapılması kuralı getiriliyor.

-Teklifin yasalaşmasa halinde mevcut il ve ilçe seçim kurullarının görev süresi sona erecek ve kurullar yeni düzenlemeye göre oluşturulacak.

Teklifte AK Parti’den Hayati Yazıcı (Rize), Ali İhsan Yavuz (Sakarya), Hamza Dağ (İzmir), Özlem Zengin (Tokat), Recep Özel (Isparta), Cengiz Aydoğdu (Aksaray), Fatih Şahin (Ankara) ve Bülent Turan (Çanakkale); MHP’den Feti Yıldız (İstanbul), Mustafa Kalaycı (Konya), Levent Bülbül (Sakarya) ve İsmail Faruk Aksu’nun (İstanbul) imzası yer alıyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL