Genel

Tarihi yakınlaşma

Tarihi yakınlaşma

Ermenistan ile Azerbaycan arasında tarihî yakınlaşma

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkelerinin toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak tanıma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Moskova’da Avrasya Ekonomik Birliği’nin Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi zirvesinde Paşinyan ile toprak sorununu istişare etti.

Rus basınında çıkan haberlere göre, toplantı sırasında Paşinyan iki ülkenin toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak tanıma konusunda anlaşmaya vardığını söylerken Aliyev de Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’ın parçası olarak tanıdığını ve buna bağlı olarak barış anlaşması imzalama ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

“Ciddî emareler…”

Aliyev, “Toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınması temelinde Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda ciddi emareler mevcut” dedi.

Paşinyan, bölgedeki tüm ticaret ve ulaşım yollarının ve Ermenistan topraklarından geçen hatların önündeki engellerin kaldırılmasına hazır olduklarını da teyit etti.

Aliyev ve Paşinyan’ın açıklamalarından memnuniyet duyduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan’ın ve tüm bölgenin ekonomik kalkınması açısından önem taşıdığı açık şekilde görülen bu konular üzerinde anlaşma yapmayı başaracaklarını umduğunu bildirdi.

“Zengezur Koridoru”

Aliyev’in konuşması sırasında “Zengezur Koridoru” ifadesini kullanmasına Paşinyan tepki gösterdi.

Son yıllarda bu terimin Ermenistan’a yönelik toprak iddialarını göstermek için kullanıldığını kaydeden Paşinyan, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderleri arasındaki üçlü anlaşmalarda sadece “Laçin Koridoru” ifadesinin kullanıldığını anımsattı.

Aliyev de sözlerinde hiçbir toprak iddiasının bulunmadığına dikkat çekti ve söz konusu terimin uluslararası planda kullanıldığını belirtti.

Tarafları uzlaştırmaya çalışan Putin, kullanılan terim konusunda anlaşmazlık olsa da önemli olanın toprak bütünlüğü konusunda anlaşmaya varılması olduğunu ifade etti.

Ermenistan, engeli kaldırmaya hazır

Nikol Paşinyan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Ermenistan’ın tüm ulaşım ve ekonomik bağları ve iletişim engellerini kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.

Paşinyan, sınır ve gümrük hizmetlerinin “tüm araçların, özellikle trenlerin Ermenistan topraklarından normal geçişini” sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

Buna karşılık Erivan, Azerbaycan’ın Nahçıvan üzerinden demiryolunu “örneğin Rusya Federasyonuna, İran İslam Cumhuriyetine” kargo için açmasını beklediğini belirtti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL