Genel

Tarihi seçim

Tarihi seçim

Türkiye, tarihi seçimde yarın sandık başına gidiyor

Türkiye, 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM’nin 28. Dönemi’nde görev alacak milletvekillerine belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor.

Cumhuriyet’in ikinci yüz yılına girerken ülkenin geleceğini ilişkin önemli bir dönemeç olarak nitelenen seçim Türkiye’de olduğu kadar dünyada da ilgiyle izlenen ve sonuçları merak edilen bir seçim olacak. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti için “tarihi seçim” niteliği taşıyor. 

Siyasi partiler ve adaylar bugün son kez seçmene seslenecekler. Seçim çalışmaları kapsamındaki propaganda yasakları bugün saat 18:00’de başlayacak.  

Türkiye genelinde bin 94 ilçe seçim kurulunda, 191 bin 884 sandıkta seçmenler oy kullancak. Yurtiçi ve yurtdışı seçim çevrelerindeki toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmenin kullandığı oylarla sonuçlar belirlenecek.  

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muharrem İnce’nin çekilmesiyle üç aday kaldı, ancak İnce oy pusulasında yer alacak. Seçmenler beş yıl görev yapacak cumhurbaşkanı için Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan arasında bir tercih yapacak. 

Milletvekili seçimlerinde ise 24 siyasi parti ile toplam 151 bağımsız aday yarışacak. 

Bu seçimlerde, yurtiçinde oy verme hakkını kazanan 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verecek. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172.

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı toplam 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkedeki 156 yurtdışı temsilciliğinde oluşturulan sandıklarda oy kullandı. Bu oy verme işlemi 9 Mayıs’ta tamamlandı ve oy torbaları Ankara’ya getirildi. Bu tarihe kadar oy kullanamayan yurtdışı seçim kütüğüne kayıtlı seçmenler, 46 gümrük kapısında kurulan ve 25 saat açık tutulan sandıklarda, 14 Mayıs saat 17.00’ye kadar oy verebilecek. 

6 Şubat’ta yaşanan depremden etkilenen 11 ildeki seçmenlerden 133 bine yakın seçmen kayıtlarını başka illere aldırdı. Bu seçmelerin kullandığı oylar yeri seçim çevreler için sayılacak. 

Saat sekizde başlayacak

Ülke genelinde oy verme işlemi 08:00-17:00 saatleri arasında yapılacak.

Bu saatten sonra sandık başında oy vermek için bekleyenler var ise sandık kurulu başkanı bu kişileri tespit ettikten sonra oy kullanmalarına izin verilecek. Ancak saat 17:00’dan sonra gelen seçmen oy kullanamayacak. 

Sandık başına gelen seçmen “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kurulu görevlisine verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oy kullanamayacak.

Oy kullama işlemi seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunluluğu bulunmuyor. Seçmen nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK’nın internet sitesinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.

Oy verme işlemi

Sandık başına giden seçmene iki oy pusulası verilecek. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine ilişkin bu oy pusulaları tek zarfa konulacak. Hata durumunda yeni bir oy pusulası verilmeyecek. 

Oy pusulalarında “Tercih” veya “Evet” mührü kullanılarak oy verilecek. Pusulanın herhangi bir yerinde yırtık, işaret bulunmaması gerekiyor. Zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacak. Aksi takdirde oylar geçersiz sayılacak.

“Tercih” veya “Evet” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması durumunda da o oy pusulası geçersiz kabul edilecek. 

Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Oy pusulalarından birinin geçersiz sayılması diğerini etkilemeyecek.  

Sandık kurulları beşi siyasi partilerin temsilcisi olmak üzere 7 kişiden oluşuyor. Oy verme süresinin 17.00 itibarıyla dolmasıyla sandık kurulu başkanı tarafından sandıklar açılacak ve oyların sayılmasına başlanacak.

Sandık sonuçları, sandık kurulu tarafından tutanak altına alınacak, ilçe ve il birleştirme tutanakları da siyasi parti temsilcilerinin huzurunda düzenlenecek, birer örnekleri parti temsilcilerine verilecek ve vatandaşların göreceği şekilde de asılacak.

Seçim günü sonuçlara ilişkin yayın yasağı saat 21:00’da sona erecek. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu bu saati daha öne çekebiliyor. 

Cumhurbaşkanı seçimi ilk turda sonuçlanırsa, YSK’nın geçici sonuçları o gün ilan edilecek. İlk turda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa 28 Mayıs’ta ikinci tur oylama yapılacak. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL