Genel

Tahıl sevkiyatı yeniden başlıyor

Erdoğan, “Bugün saat 12’den itibaren tahıl sevkiyatının eskiden planlandığı gibi devam edeceğini” açıkladı. (Foto: AK Parti)

Tahıl sevkiyatı yeniden başlıyor

Erdoğan: “Tahıl sevkiyatı bugün saat 12’den itibaren yeniden başladı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatının bugün saat 12:00’dan itibaren yeniden başladığını açıkladı. 

Erdoğan, AK Parti Grup toplantısında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Sayın Putin ile dün yaptığımız görüşme üzerine… Rusya Savunma Bakanı Sayın Şoygu, Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ı arayarak, ‘bugün saat 12’den itibaren tahıl sevkiyatının eskiden planlandığı gibi devam edeceğini’ bildirdi. 

Evet, Bay Kemal, görüyorsun, bölgesel çalışmıyoruz, üresel çalışıyoruz… Ve aynen bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz. 

Sayın Putin ile de mutabık kaldığımız gibi, öncelikle Afrika’nın fakir fukara, garip gureba ülkelerine bu koridoru işletecek… Somali, Cubiti ve Sudan’ı ilk etapta ele almayı o da bize tavsiye etti… Bunu da yapacağız.” 

Rusya: “Alınan garantiler yeterli”

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova’nın Ukrayna tahıl anlaşmasına katılımını sürdürdüğünü ve Kiev’den bir deniz koridorunun silahsızlandırılması konusunda “yeterli” garantiler aldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu şu anda alınan garantilerin yeterli göründüğünü ve anlaşmanın uygulanmasına devam edeceğini düşünüyor” denildi. 

Açıklama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de, iki ülke savunma bakanları arasındaki görüşmenin ardından, “sevkiyatların planlandığı gibi bugün saat 12’den itibaren devam edeceğini” söylemesinin ardından geldi.

Moskova, Kırım’ın Sivastopol limanında bulunan Karadeniz Filosunun Rusya’nın “terörist saldırı” olarak adlandırdığı bir İHA tarafından hedef alınmasının ardından 30 Ekim’de BM aracılığındaki anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı. 

Savunma Bakanlığı, BM’nin “katılımı” ve Türkiye’den “yardım” sayesinde Kiev’den yazılı garantiler alabildiğini bildirdi. 

Bakanlık, Kiev’in “Rusya Federasyonu’na karşı askeri operasyonlar yürütmek için tarım ürünlerinin ihracatı için belirlenen insani yardım koridorunun ve Ukrayna limanlarının kullanılmamasını” garanti ettiğini de ifade etti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmaya yeniden katılmadan önce Kiev’den “gerçek garantiler” istediğini söylemişti. 

İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından denetlenen anlaşma kapsamındı 9,7 milyon tondan tahıl ve diğer gıda maddesinin Ukrayna limanlarından çıkmasına izin verildi.

Anlaşma 22 Temmuz sağlandı, küresel olarak buğday ve diğer emtia fiyatlarının aşağı çekilmesinde çok önemli bir rol oynadı. 19 Kasım’da sona erecek olmasına rağmen, anlaşmayı uzatmak için çabalar başlamıştı.

Ekonomisi sekiz aylık savaşta harap olan Ukrayna için tahıl ihracatı önemli bir gelir kaynağı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL