Genel

Tahıl koridorundan 17,2 milyon ton sevkiyat yapıldı

Tahıl koridorundan 17,2 milyon ton sevkiyat yapıldı

Tahıl koridorunda bugüne kadar 17,2 milyon tondan fazla sevkiyat yapıldı. 

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 22 Temmuz 2022’de imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi belgesi kapsamında kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi çalışmaları ile bugüne kadar Ukrayna limanlarından 17 milyon 254 bin tondan fazla tahılın ihtiyacı olan ülkelere  sevki sağlandı.

Sevkiyat kapsamında 643 gemi Ukrayna limanlarından tahıl yüklü olarak çıkış yaptı. 

Tahıl koridoru anlaşması

Tahıl sevkiyatına ilişkin anlaşma, 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Gutarres’in katılımıyla imzalanan anlaşma Karadeniz’de ticari gemilerin sefer yapabilmesi için güvenli koridorlar oluşturulmasını öngörüyordu.

Anlaşma uyarınca, Rusya ve Ukrayna tam bir tarafsızlıkla davranma yükümlülüğü altına girdi. Anlaşma uyarınca tahıl ihracatının Odesa, Pivdeni ve Çornomork limanlarından başlatıldı. 

Türkiye’nin arabuluculuğuyla BM, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan ve savaş nedeniyle Ukrayna limanlarında biriken tahılın ihracatını İstanbul’dan idare edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi de 27 Temmuz’da resmen açıldı. 

Anlaşma 120 gün için imzalandı. Ukrayna limanlarında silolarda 20-25 milyon ton tahıl biriktiği dikkate alındığında, ayda 8 milyon ton ihracat hesabıyla dört aylık sürenin biriken tahılı eritmeye yeteceği hesaplanıyordu. 

Tahıl koridoru anlaşması kapsamındaki ilk gemi ise 1 Ağustos’ta Odessa Limanı’ndan hareket eden Sierra Leone bayraklı ROZANI oldu. 

Bu sürede 360’ı aşkın gemiyle yaklaşık 9 milyon tondan fazla tahıl Ukrayna limanlarından taşındı. 

Rusya bir süre askıya aldı

Normal süresinin bitmesine 20 gün kala Rusya’nın askıya aldığı anlaşmanın uzatılması için de temaslar başlamıştı.   

Tahıl koridoru anlaşması, 120 gün süreyle geçerliydi ve 100. gününde, 29 Ekim’de Rusya tarafından askıya alındı.

Rusya, anlaşmanın askıya alınmasını, Kırım yarımadasında Sivastopol limanındaki gemilerine karşı bugün “İngiltere’nin yardımıyla Ukrayna’nın giriştiği İHA saldırılarını” gerekçe gösterdi.

Sürdürülen temasların ardından, Rusya Devlet Başkanı Putin, 2 Kasım’da, “Ukrayna’dan gelecekte böyle bir şeyin tekrarlanmayacağına, insani koridorların askeri amaçlarla kullanılmayacağına dair güvence ve garantiler istedik” dedi.

Putin, anlaşmaya aracılık eden Türkiye’nin Rusya Savunma Bakanlığına Ukrayna’nın koridoru askerî amaçlarla kullanmayacağına dair güvence verdiğini bildirmesinin ardından anlaşmaya dönme talimatını verdiğini kaydetti.

120 gün uzatıldı

17 Kasım 2022 tarihinde, tahıl koridoru anlaşmasının süresi 120 gün uzatıldığı açıklandı. 

19 Kasım 2022 tarihinde başlayacak 120 günlük uzatma kapsamında, herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa, tahıl sevkiyatı 19 Mart 2023 tarihine kadar devam edecek. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL