Genel

Stadyumda izdiham: 125 ölü

Stadyumda izdiham: 125 ölü

Endonezya’da stadyumda yaşanan izdihamda 125 kişi öldü.

Dünyanın en kötü stadyum felaketlerinden biri haline gelen Endonezya’da bir futbol maçında yaşanan  izdihamda 125 kişi yaşamını yitirdi, yüzden fazla kişi de yaralandı. Çıkan olaylarda önemli ölçüde maddi hasar meydana geldi. 

Doğu Java’nın Malang kentinde Cumartesi günü geç saatlerde aşırı kalabalık stadyumda ev sahibi takım Arema FC’nin zorlu rakiplerine yenilmesinin ardından yüzlerce kişi de yaralandı.

Olay, polisin sahayı işgal eden taraftarlara gaz sıkması sonrasında yaşandı. Panik yayılırken, binlerce kişi boğularak Kanjuruhan stadyumunun çıkışlarına akın etti.

Dünya futbolunun yönetim organı FİFA, maçlarda komiserler veya polis tarafından hiçbir “kitle kontrol gazı” taşınmaması veya kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.

FİFA Başkanı Gianni Infantino, yaşanan bu olayın,”futbolla ilgili herkes için karanlık bir gün ve anlaşılmaz bir trajedi” olduğunu söyledi.

BBC’nin haberine göre, bir görgü tanığı, taraftarların durumu “gergin” hale geldikten sonra polisin “sürekli ve hızlı” çok sayıda göz yaşartıcı gaz attığını söyledi.

Bir çıkış kapısının yanında, duvar parçalanarak açılan bir delik yaşanan izdihamda insanların çaresizliğini gösteriyordu. 

Kapıların kendileri dışa doğru eğilmişti, bu da içeriden gelen güç seviyesinini bir işaretiydi. 

Polisin savunması ‘anarşikleşmişti’ 

Endonezyalı yetkililer bir aşamada felakette ölenlerin sayısını 174’e çıkardı, ancak bu daha sonra bu sayıs 125 olarak güncellendi. Yüzden fazla da yaralı var. 

Devlet Başkanı Joko Widodo, Endonezya’nın en üst ligindeki tüm maçların bir soruşturma yürütülene kadar durdurulması talimatını verdi. Widodo, bunun “ülkedeki son futbol trajedisi” olmasını diledi. 

Stadyumdan gelen videolarda, taraftarların ev sahibi takımın 2-3 mağlubiyetini işaret eden bitiş düdüğünün ardından taraftarların sahaya koştukları ve buna karşılık polisin biber gazı sıktığı görülüyor.

Doğu Java polis şefi Nico Afinta, ölenler arasında iki polis memurunun da bulunduğunu belirterek, “Anarşikleşmişti. Memurlara saldırmaya başladılar, arabalara zarar verdiler” dedi.

Kapasitenin üstünde bilet satışı

Bir görevli, kaçan taraftarların “çıkışta bir noktaya yöneldiğini” belirterek, “Sonra birikme yaşandı, birikim sürecinde nefes darlığı, oksijen eksikliği oldu” diye ekledi.

Sosyal medyadaki videolar, hayranların kaçmak için çitleri aştığını gösteriyor. Bazı videolarda ise yerdeki cansız bedenler yer alıyor. 

Endonezya Futbol Federasyonu (PSSI), olayın “Endonezya futbolunun yüzünü kararttığını” belirtti ve bir soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Futbol maçlarında şiddet Endonezya’da yeni değil ve Arema FC ve Persebaya Surabaya uzun süredir rakipler. Ancak, Persebaya Surabaya taraftarlarının çatışma korkusu nedeniyle maç için bilet almaları yasaklandı.

Güvenlik Bakanı Mahfud MD, 38 bin kapasiteye sahip Kanjuruhan stadyumunda oynanacak maç için 42 bilet satıldığını Instagram hesabından duyurdu.

Görgü tanığı dehşeti anlattı

Maçta bulunan 21 yaşındaki Muhammed Dipo Maulana, Endonezya’ya, oyun bittikten sonra birkaç Arema taraftarının ev sahibi oyuncularla tartışmak için sahaya indiğini, ancak hemen polis tarafından durdurulduğunu ve “dövüldüğünü” söyledi.

Taraftar, daha sonra daha fazla seyircinin protesto için sahaya indiğini ve durumun “gergin” olduğunu belirtti. Dipo, “Polis köpekleri, kalkanları ve askerleriyle öne çıktı” dedi.

Stadyumdaki seyircilere 20’den fazla gaz bombası atıldığını duyduğunu anlatan Dipo, “Bang, bang, bang gibi çok şey vardı. Ses sürekli ve hızlıydı. Ses gerçekten yüksekti ve tüm tribünlere yönelikti” diye konuştu. 

Dipo, stadyumdan çıkmaya çalışırken insanların kargaşa içinde, paniklediğini ve boğulduğunu gördüğünü belirtti ve biber gazından etkilenen çok sayıda çocuk ve yaşlı olduğunu kaydetti. 

En kötü futbol felaketlerinden biri

İzdiham, trajik bir şekilde uzun stadyum felaketleri dizisinin en kötülerinden biri olarak futbol tarihine geçecek. 

1964’te Lima’daki Peru-Arjantin Olimpiyat elemelerinde çıkan izdihamda toplam 320 kişi öldü ve bindenden fazla kişi yaralandı.

1985’te Belçika’nın Brüksel kentindeki Heysel stadyumunda Liverpool (İngiltere) ve Juventus (İtalya) arasındaki Avrupa Kupası finali sırasında taraftarların duvara çarpması sonucu 39 kişi öldü, 600 kişi yaralandı.

İngiltere’de, 1989’da Sheffield’deki Hillsborough stadyumunda meydana gelen bir ezilme, kulübün Nottingham Forest’a karşı FA Cup yarı finaline katılan 97 Liverpool taraftarının ölümüyle sonuçlandı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL