Berlusconi: İtalyan siyasetini ve kültürünü altüst eden adam
Silvio Berlusconi, İtalyan televizyonunu seks ve cazibe ile tanıştırdı, ardından aynı formülü siyasete taşıyarak 20 yıldan fazla bir süre boyunca ülkeye ve kültürüne hükmetti.
Sahip olduğu özel kanallarla İtalyan televizyonculuğunda devrim yaratan, ülkenin en kutuplaştırıcı ve kovuşturmaya uğrayan başbakanı haline gelen ve çeyrek asırlık skandallarla dolu bir siyasi ve kültürel nüfuza sahip olan küstah medya patronu Silvio Berlusconi, Milano’daki San Raffaele hastanesinde öldü. Hayata gözlerini yumduğunda 86 yaşındaydı.
Ölümü İtalya’daki birçok haber kaynağı tarafından bildirildi. Ölüm nedeni belirtilmedi, ancak kronik lösemi ve diğer rahatsızlıkları nedeniyle devam eden tedavisinin bir parçası olarak geçen hafta hastaneye kaldırılmıştı.
New York Times’te yer alan analizde belirtildiği gibi “İtalyanlar için Berlusconi, onu sahneden yuhalayarak indirene kadar hem komik hem de trajik, biraz da aykırı malzemelerle sürekli bir eğlenceydi.” Ancak o geri gelmeye devam etti.
Ekonomistlere göre o, İtalyan ekonomisinin dibe vurmasına yardım eden adamdı. Siyaset bilimciler için televizyonun seçmenler üzerindeki etkisine dair yeni ve cesur bir deneyi temsil ediyordu. Magazin muhabirleri içinse skandalların, gafların, ağır hakaretlerin ve cinsel kaçamakların lezzetli bir kaynağıydı.
Şovmenlikten zirveye
Gençliğinde yolcu gemilerinde şarkı söyleyen yetenekli bir hatip ve şovmen olan Berlusconi, İtalya’nın savaş sonrası güç yapısını darmadağın eden “Rüşvet skandallarının” ardından 1994 yılında ilk kez başbakan seçildi. Berlusconi, destekçilerinin ülke için özverili bir fedakârlık olarak çerçevelediği ancak eleştirmenlerinin mali çıkarlarını korumak ve iş ilişkileriyle ilgili kovuşturmalardan dokunulmazlık sağlamak için alaycı bir çaba olarak gördüğü bir hareketle, iş odaklı reformlar yapmak için siyasetin “alanına gireceğini” duyurdu.
Göreve ilk gelişi hızla çöktü, ancak televizyonda “İtalyanlarla Sözleşme” imzalamasıyla ikna olan seçmenler, İtalya’nın en zengin adamı olarak onu ezici bir çoğunlukla 2001’de ülkeyi yeniden yönetmesi için seçti. Bu kez İtalya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük parlamento çoğunluğunun başı olarak görevdeydi.
Bu merkez sağ iktidar koalisyonu, savaştan bu yana tüm İtalyan hükümetlerinden daha uzun sürdü. 2005 yılında hükümet değişikliğinin ardından yeniden başbakan oldu ve ardından bir sonraki genel seçimleri kazanma şansını arttırmak için seçim yasasını değiştirme gücünü kullandı. Bu girişimini 2006’da kıl payı kaybetti, ancak merkez sahnede kaldı ve 2008’deki erken seçimlerde iktidara geri döndü.
Zaferi solun bir kuşağının moralini bozdu. Muhalifler hem Berlusconi’ye kafayı takmışlardı hem de bir dizi uluslararası gafına, uçuk vaatlerini yerine getirememesine ve İtalyan ekonomisinin dibe vurmasına rağmen seçim teflonundan yapılmış gibi görünen bu politikacıdan son derece rahatsızdılar.
Özel çalışılmış yasalar
Liberal politikacılar ve onların yargı kanadı olarak şeytanlaştırdığı savcılar, sahte muhasebe, hakimlere rüşvet verme ve yasadışı siyasi parti finansmanı suçlarından mahkûm edilmesine rağmen cezadan kaçınmak için temyiz ve zamanaşımı sürelerini kullanmasını dehşet içinde izlediler.
Hükümetleri, Berlusconi’yi onlarca yıl sürecek yolsuzluk davalarından korumak için özel olarak hazırlanmış gibi görünen yasalar üzerinde gereğinden fazla zaman harcadı ki bu, en yakın danışmanlarından bazılarının Berlusconi’nin en başta siyasete girme nedeni olduğunu kabul ettiği bir hedefti.
Bir yasa, Berlusconi’nin televizyon kanallarından birinden vazgeçmesini gerektirecek bir mahkeme kararını bozdu. Diğerleri sahte muhasebe suçunun derecesini düşürdü ve zaman aşımı süresini yarı yarıya azaltarak Berlusconi’nin işleriyle ilgili birkaç davayı etkili bir şekilde kısa kesti. Parlamenter dokunulmazlığa sahipti, ancak 2003 yılında hükümeti daha da ileri giderek, görevde kaldığı sürece kendisine kovuşturmadan muafiyet tanıyan bir yasa çıkardı. Aslında yolsuzluk davalarını askıya aldı.
Bu yasaların bazıları sonunda anayasaya aykırı bulundu ve 2009 yılında ülkenin en yüksek mahkemesi dokunulmazlık yasasını iptal etti.
“Bunga bunga” partileri
Bu yolsuzluk suçlamalarının yarattığı hasar, daha sonra Ruby Heart-Stealer lakaplı reşit olmayan bir kızla ilişki için para ödediği suçlamalarıyla daha da arttı. Daha sonra beraat etti, ancak bu hikâye küresel magazin basını için bulunmaz bir nimetti.
Aynı şekilde, kanallarından birindeki bir haber spikeri ve Milano bölge meclis üyesi olan eski bir diş hijyenisti ve şov kızı tarafından temin edildiği iddia edilen kadınlarla “bunga bunga” seks partileri düzenlediğine dair haberler de öyle. Bay Berlusconi bunların sadece şık akşam yemekleri olduğunu savundu.
Skandallar kadınların geniş çaplı protestolarına yol açtı. İtalyan siyasetinde etkili bir güç olan ve Berlusconi sözkonusu olduğunda genellikle burnunu tutan Roma Katolik Kilisesi bile artık yeter sinyalini verdi.
Ekonomik kriz götürdü
Ancak Berlusconi’yi iktidardan düşüren şey İtalya’da ani bir etik uyanış ya da Berlusconi’nin ders dışı alışkanlıklarına karşı hoşgörüsüzlük dalgası değil, Avrupa’nın borç krizinin içinden çıkılamaz gerçeği ve Avrupalı liderler ile borç sahiplerinin Berlusconi’nin ülkeyi bu krizden çıkarabileceğine dair güven eksikliği oldu.
Nihayet 2011’de, parçalanmış bir muhafazakâr koalisyon ve genel ulusal huzursuzluğun ortasında istifa ettiğinde, hasarın büyük bir kısmı tamamlanmış görünüyordu. Pek çok analist İtalya’nın itibarına ve mali sağlığına zarar vermekten onu sorumlu tutuyor ve iktidarda olduğu dönemi ülkenin o zamandan beri toparlanmakta zorlandığı kayıp bir on yıl olarak değerlendiriyordu.
Berlusconi, görevde geçirdiği süre, uyguladığı politikalar ya da desteklediği müttefiklerinden çok daha fazlasıydı.
Berlusconizm olarak bilinen, kamu hayatına yönelik çoğu zaman çirkin, normları yıkan ve kişisel olarak sansasyonel yaklaşımı, onu Mussolini’den bu yana en etkili İtalyan politikacı yaptı. Ülkeyi dönüştürdü ve bir lider için Donald J. Trump ve ötesinde yankıları olacak farklı bir şablon sundu.
Son dönemi hastanede geçti
Nisan başında hastaneye kaldırılan Berlesconi’ye akciğer enfeksiyonu teşhisi ile 45 gün tedavi altında kalmıştı. Basında, Berlesconi’ni lösemi hastası olduğu yönünde haberler çıkmıştı. Berlesconi, bu ay başında yeniden hastaneye kaldırıldı.
Forza Italia partisinin lideri olan ve Giorgia Meloni hükümetini destekleyen koalisyonda yer alan Berlusconi, son zamanlarda sağlık kontroller için sıkça hastaneye girip çıktı.
Berlusconi, Eylül 2020’de yakalandığı Covid-19’un “artçı etkileri” Nisan 2021’de hastaneye yatırılmış ve üç haftadan fazla hastanede kalmıştı.
Silvio Berlusconi, 2016 yılında büyük bir açık kalp ameliyatı geçirmiş, 2019 bahar aylarında da bağırsak tıkanıklığı nedeniyle ameliyat olmuştu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)