Genel

Sığınmacı sayısı artacak

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonun üçüncü gününde çatışmalar sürerken, BM ve komşu ülkeler sığınmacı akınına yönelik  çalışmalarını artırdı. (Görsel: Depo Photos)

Sığınmacı sayısı artacak

Ukrayna: BM, sığınmacı akını konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın işgalinin başlamasından bu yana binlerce insanın Ukrayna’dan kaçtığını belirterek, savaşın komşu ülkelere yönelik sığınmacı dalgasını tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘in operasyon kararının ardından ülkeye giren askerler Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ulaşırken BM birimleri de sığınmacılar konusunda alarma geçti.  

Rusya’nın II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük askeri konuşlanması olan askeri işgal, şimdiye kadar en az 130 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin Moldova, Romanya ve Polonya gibi komşu ülkelere sığınmasına neden oldu.

El Cezire’de yer alan habere göre, BM sığınmacı dairesi başkanı Filippo Grandi, bir Twitter paylaşımında “Çoğunluğu Polonya ve Moldova’ya olmak üzere, 48 saatten kısa bir süre içinde 50.000’den fazla Ukraynalı sığınmacı ülkelerinden ayrıldı” dedi. Grandi, “çok daha fazlasının da sınırlara doğru hareket halinde olduğu” uyarısında bulundu. 

Ajansın bir sözcüsü daha önce Ukrayna’da en az 100.000 kişinin evlerinden ayrıldığını söyledi.

“5 milyon sığınmacı” tahmini

UNICEF’in Avrupa ve Orta Asya’dan sorumlu bölge direktörü Afshan Khan, Cenevre’de yaptığı açıklamada, bir sığınmacı akını için hazırlık yaptıklarını söyledi. Khan, “Örneğin, mesafeye bakıldığında Polonya’ya 1 ile 3 milyon arasında sığınmacı akını sözkonusu olabilir. Bu kapsamda çevre ülkelere yönelik sığınmacı akınının 5 milyona ulaşması öngörülebilir bir senaryo” dedi.

Khan, ayrıca kaçış yolları boyunca kadın ve çocuklar için sığınma evleri kurulduğunu, bölgedeki varlıklarını güçlendirdiklerini, ailelere nakit yardımına odaklandıklarını söyledi. UNICEF yetkilisi, Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımlarının etkisinin, yardım bölgeleri hattı açısından analiz edileceğini de kaydetti. 

Slovakya sınırında kuyruklar

Slovak gümrük idaresi, Perşembe gününden itibaren, Slovakya-Ukrayna sınır kapısı Vysne Nemecke’de kuyruklar oluştuğunu ve insan akınının sürdüğünü açıkladı. 

Slovak makamları, acil durum önlemleri kapsamında, COVID ile ilgili tüm kısıtlamaları kaldırdı ve gerekirse daha fazla sınır kapısı açlacağını açıkladılar. 

Polonya’da kabul merkezleri açıyor 

Şu anda yaklaşık iki milyon Ukraynalıya ev sahipliği yapan ve kuşatma altındaki ülke ile 535 kilometrelik sınırı bulunan Polonya, bir dizi senaryoya hazırlanıyor. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Maciej Wąsik, Ocak ayı sonlarında yerinden edilmiş bir milyona kadar insanın sığınabileceği konusunda uyardı. Varşova, sınır boyunca dokuz kabul merkezi açmayı planlandığını açıladı.

Almanya da hazırlanıyor

Almanya da bir sığınmacı dalgasına hazırlanıyor. Yerel medya 200.000 ila bir milyon insanın Avrupa Birliği’ne kaçabileceğinin tahmin edildiğini yazdı. 

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yaptığı açıklamada, Polonya hükümeti ve Avrupa Komisyonu ile temas halinde olduğunu belirtti.

Berlin Belediye Başkanı Franziska Giffey rbb|24 haber ajansına Alman başkentinin sığınmacılerin gelişine hazırlandığını söyledi. Giffey, “Önümüzdeki hafta için kendimize somut sonuçları, özellikle de insanların bu durumdan kaçması durumunda ne gibi hazırlıklar yapabileceğimizi tartışmayı hedefledik” dedi.

Moldova’ya 4 kişi ulaştı

Moldova’da, gelen sığınmacılar Palanca ve Ocnita kasabalarındaki geçici yerleştirme merkezlerine kabul edilmeye başlandı. Gelenlerin sayısı 4 kişi olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Maia Sandu Twitter’da “Sınırlarımız güvenli geçişe ihtiyacı olan Ukrayna vatandaşlarına açık” dedi.

Macaristan, ayrıca bu hafta, insani yardım sağlamak da dahil olmak üzere, beklenen bir akını yönetmek için sınıra ek birlikler gönderdiğini duyurdu.

Çek Cumhuriyeti

Ukraynalılar, bir süredir, Çek Cumhuriyeti’nde trenle ücretsiz seyahat edebiliyor. 

Devlete ait demiryolu şirketi Ceske Drahy, pasaportlarını yalnızca bilet kontrolü sırasında göstermeleri gerektiğini açıkladı. Demiryolu şirketi, bunun, Kiev’in genel seferberlik emrine yanıt vermek isteyen Ukraynalıların anavatanlarına hızlı bir şekilde geri dönmelerini sağlamak için olduğunu söyledi.

AB’de gündem sığınmacılar

Bu arada, AB üye ülkelerinin içişleri bakanları, bloga büyük çaplı bir sığınmacı dalgası potansiyelini tartışmak için bugün acil bir toplantı yapacaklardı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin toplantıyı Twitter’dan duyurdu ancak daha fazla ayrıntı vermedi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL