Genel

Sevk edilen tahıl 1 milyon tonu aştı

Sevk edilen tahıl 1 milyon tonu aştı

Ukrayna’dan sevk edilen tahıl 1 milyon tonu aştı

“Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” kapsamında Ukrayna limanlarındaki tahılın sevkiyatı planlandığı gibi devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarıyla Ukrayna limanlarından sevk edilen tahıl miktarı 1 milyon 43 bin 286 tonu buldu.

Bugün sabah saatlerinde 3 gemi daha sevkiyat için hareket ederken 1 Ağustos’tan bu yana toplam 103 gemi tahıl sevkiyatı için seyre çıktı.

103 geminin 57’si boş olarak Ukrayna’ya tahıl almaya giderken, 46 gemi de Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatı için hareket etti. 

İlk sefer 1 Ağustos’ta yapıldı

Tahıl sevkiyatına ilişkin anlaşma, 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Gutarres’in katılımıyla imzalanan anlaşma Karadeniz’de ticarî gemilerin sefer yapabilmesi için güvenli koridorlar oluşturulmasını öngörüyor.

Anlaşma uyarınca, Rusya ve Ukrayna tam bir tarafsızlıkla davranma yükümlülüğü altına giriyor. Anlaşma uyarınca tahıl ihracatının Odesa, Pivdeni ve Çornomork limanlarından başlatıldı. 

Türkiye’nin arabuluculuğuyla Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan ve savaş nedeniyle Ukrayna limanlarında biriken tahılın ihracatını İstanbul’dan idare edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi de 27 Temmuz’da resmen açıldı. 

Anlaşma 120 gün için imzalandı. Ukrayna limanlarında silolarda 20-25 milyon ton tahıl biriktiği göz önüne alınırsa, ayda 8 milyon ton ihracat hesabıyla dört aylık sürenin biriken tahılı eritmeye yeteceği hesaplanıyor. 

Anlaşmanın imzalanmasının ertesi günü Rusya’nın Odesa limanını bombalaması, anlaşmanın uygulanabilirliği hakkında kaygılara yol açtı. Rusya ise bombardımanın limanının askerî altyapısını hedef aldığını ve tahıl ihracatıyla ilgisi olmadığını belirtti.

Tahıl koridoru anlaşması kapsamındaki ilk gemi ise 1 Ağustos’ta Odessa Limanı’ndan hareket eden Sierra Leone bayraklı ROZANI oldu. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL