Genel

“Serbest Hekimlik Hakkımız Hala Gasp Ediliyor !” (Özel Haber)

“Serbest Hekimlik Hakkımız Hala Gasp Ediliyor !” (Özel Haber)

Serbest hekimlerin özel hastanelerle çalışma koşullarına sınırlama getiren, Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklik gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlandı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Hekim Cegerğun Polat, “Yapılan değişiklikle yine hekimlerin haklarının gasp edilmesine devam ediliyor” açıklamasında bulundu.

“Serbest hekimlik hakkımız hala gasp ediliyor” diyen Dr. Polat, Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan ek düzenlemeyi Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) yorumladı. Sağlık Bakanlığı, serbest hekimlerin çalışma esaslarına yönelik kısıtlamalar içeren 6 Ekim yönetmeliği olarak bilinen Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te düzenlemeye giderek değişiklik yaptı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Doktor Cegerğun Polat, Sağlık Bakanlığı tarafından yönetmelikte yapılan değişiklik ile ilgili Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı.  Uz. Dr. Polat, yönetmelikte yapılan değişikliğin hekimlerin tepkisini bastırmaya yönelik olduğunu, oluşan reaksiyonu ve reaksiyonla beraber ortaya çıkacak değişimlerin de önünü almaya dönük olarak yapılan bir değişiklik olduğunu söyledi.  “Yüzde 15 kotası kaldırıldı ama 3’te 1 sınırlaması devam ediyor”

“Yapılan değişiklik ile şimdiye kadar muayenehanesi olan hekimlere tamam biz sizi bu meseleye karıştırmıyoruz. Muayenehanecilik yapmaya devam edebilirsiniz. Size bir sınırlama koymuyoruz diyorlar” diyerek açıklamalarına devam eden Polat, “Ancak yeni muayenehane açacak hekimler açısından durum farklı diyen bir yönetmelikle karşı karşıyayız. Mevcut kadrolar dikkate alındığında, zincir hastaneler ya da küçük hastaneler için hala bir kadro rezervi var.  Bu bir süre yeni muayenehane açacaklar için de bir olanak sağlayabilir ama burada bir nokta var. Bakanlık bu noktayı yakalamak istiyor. Ve işin özüne gitmekten vazgeçmiyor. Bizlerin talebi bir muayenehane açık ya da kapalı kalsın talebi değildir. Anayasaya aykırı olan serbest meslek icraatı ile ilgili kota ve kurallar uygulamasıdır. Bakanlık iki kriter koymuştu. Biri branş çalışanlarının 3’te 1’inden fazlası ile sözleşme yapılamayacağı ile ilgiliydi. Yeni çıkarılan değişiklikte bu kısıtlamaya devam ediliyor. Bir de yüzde 15 hastane kotası koymuştu. Bu yapılan değişiklik ile yüzde 15 kotasını kaldırmış oldu. Hastane kotası burada engel değildi zaten. Buradaki kritik mevzu 3’te 1 sınırlama mevzusudur. Serbest meslek hakkıyla ilgili kısıtlamaya devam ediliyor. Mevcut yönetmelik ile şu anda muayenehane açmak için başvuru yapacak olan meslektaşlarımız bir gün önce başvuru yapmış olsalar, kotaya takılmayacaklar. 1 gün önce muayenehane açabilecek iken şimdi açamayacak duruma sokuldu şu anda da meslektaşlarımız” dedi. “Serbest meslek hakkımız için 8 Ocak’ta Kadıköy’deyiz” 

Söz konusu yönetmeliğin ve gece yarısı yapılan değişikliğin hala anayasaya aykırı olduğuna vurgu yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uz.Dr. Cegeğun Polat, açıklamasına şöyle son verdi: “Söz konusu yönetmelik ve yapılan değişiklik ile aynı koşullarda aynı mesleği uygulayan fakat farklı haklara tabii iki grup ortaya çıkarılıyor. Yapılan değişiklik bir Anayasamıza göre bir hak gaspıdır. Taleplerimizi kısıtlayan koşullar hala devam ediyor. Bu nedenle Pazar günü Kadıköy’de, mesleki bağımsızlık ve serbest meslek hakkımız için hastalarımız, çalışanlarımız ve tüm illerden gelen hekimlerimiz ile birlikte basın açıklamamızı yapacağız. Bu konudaki mücadelemizi de sürdüreceğiz”





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL