Genel

Seçimin galibi Erdoğan

Açıklanan geçici sonuçlara göre, oyların yüzde 52,14’ünü alan Erdoğan seçimi kazandı. Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,86 oranında oy aldı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Seçimin galibi Erdoğan

Erdoğan cumhurbaşkanı seçildi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı. 

Yener, saat 22:50 itibarıyla oyların yüzde 99,43’ün sisteme girildiğini belirterek, Erdoğan’ın yüzde 52,12, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise yüzde 47,86 oranında oy aldığını duyurdu. 

Yener’in verdiği bilgiye göre, yurt içindeki 192 bin 214 sandıktan o saat itibarıyla 191 bin 758 sandık açıldığı ve yurt içi sandık açılma oranı yüzde 99,32’ye ulaştı.  Açılan sandıklardaki sonuçlara göre, yurt içinde Erdoğan 51,91, Kılıçdaroğlu yüzde 48,09 oranında oy aldı.

Yurt dışında ise 5 bin 657 sandıktan 4 bin 986’i açıldı ve sandık açılma oranı yüzde 88,14’e ulaştı. Açılan sandıklara göre Erdoğan’ın yurtdışında yüzde 59,80, Kılıçdaroğlunun yüzde 40,20 oranında oy aldı. 

Toplam oy oranı 

Ahmet Yener, toplam oy oranları konusunda da şu bilgileri paylaştı:

“Yurt içi ve yurt dışı oyların genel toplamı sonucunda 197 bin 871 sandıktan 196 bin 744’ün açıldığı ve sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğu görülmüştür. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52,14, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 47,86 oy aldığı görülmüştür. 

Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 milyon 513 bin 587, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun 25 milyon 260 bin 109 oy aldığı görülmüştür. Her iki aday arasında an itibarıyla 2 milyon 253 bin 478 fark olduğu görüldü. 

An itibarıyla sisteme girilmeyen 809 bin 20 oy miktarının tamamının cumhurbaşkanı adaylarından herhangi birisine verilmesi sonuçların değişmeyeceği görülmüş ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak, geçici sonuçlar sonunda, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçildiği görülmüştür. ”

İlk zafer konuşmasını Kısıklı’dan yaptı

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda zaferini ilan eden Erdoğan, ilk konuşmasını İstanbul’da Kısıklı’dan yaptı. 

“Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu milletimizin teveccühü ile tamamlamış bulunuyoruz. İki bayram arasında bize bir demokrasi bayramı yaşatan milletime şükranlarımı sunuyorum” diyen Erdoğan, “Yaptığı tercihle önümüzdeki beş yıl boyunca ülkeyi yönetme sorumluluğunu bir kez daha bize tebliğ eden milletimizin her bir ferdine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun “sürekli kaybettiğini” söyledi ve “Şimdi 129 vekile düştü CHP. Bu işleri çok iyi bilir. Böylece kaybettiği vekiller sebebiyle herhalde CHP bunu Bay Bay Bay Kemal’e hesabını soracaktır” dedi. 

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Diyoruz ki, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçiminin galibi 85 milyon vatandaşımızın tamamıdır. Ben bir şey daha söylemiştim: ‘Biz öyle bir kazanacağız ki kimse kaybetmeyecek,’ Öyleyse bugün kazanan sadece Türkiye’dir. Demokrasimizden, kalkınmamızdan taviz vermeden Türkiye Yüzyılı’nın kapısını açtık. Milletimizin tüm kesimlerinin hayallerini beraber hayata geçirdik. Kalbi ve gözü bize dönük dostlarımızın umutlarını beraber düzelttik. 

Kısıklı meydana tarih yazdı, tarih. Bir İstanbullu, bir Kısıklılı olarak Allah’a hamd ediyorum sizin gibi arkadaşları verdiği için. Her zaferi yine sizlerle kutlayacağız. Şimdi önümüzde 2024 var. 2024’te Üsküdar’ı da İstanbul’u da yerel seçimlerde kazanmaya hazır mıyız? Durmak yok çok çalışacağız.”

Erdoğan, birçok ülkenin devlet başkanını kendisini arayıp teşekkür ettiğini ifade ederek, “Hiç kimse milletimize tepeden bakamaz, insanımıza hakaret edemez, gençlerimizi dipsiz karanlıklarına hapsedemez. Hiç kimse milletimizin bir olma, iri olma, kardeş olma, hep birlikte Türkiye olma azmini kıramaz” dedi. 

Erdoğan, CHP, HDP ve İYİ Parti’nin “LGBT’ci olduğunu” öne süren Erdoğan, “Bizde aile kutsaldır. Aileye kimse dil uzatamaz. Kadına şiddet bizde yasak, haramdır. Ve kadına el kaldıranın ümüğünü sıkarız” diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu: ‘Yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise parti genel merkezinden yaptğı konuşmada şunları söyledi:

“Sevgili halkım; hakkınızın yenmesine müsaade edemezdim, etmedim; göz yumamazdım, yummadım. Eziyetlere, haksız, hukuksuz, adaletsiz bir düzene karşı susup, dilsiz şeytan olamadım, olmadım. Milyonlarca göçmenin gelip de sizin ikinci sınıf vatandaş olmanıza susamazdım, susmadım. Evlatlarımız işsiz, güçsüz hayata tutunmaya çalışırken onların sizin hakkınızı yemesine müsaade edemezdim, etmedim. Çocuklarımızın yatağa aç girmesine, esnafımın borç içinde olmasına, çiftçimin toprağa, üretime küsmesine gönlüm razı gelemezdi ve gelmedi.

Hakkâri’den Edirne’ye, Sinop’tan Hatay’a hepimiz bir aileyiz. Koskoca bir ailenin birbirine düşürülmesine müsaade edemezdim, etmedim. 

Her gün her şeye zam gelirken benim halkımın belinin bükülmesine, dolabının boş olmasına gönlüm razı gelemezdi, gelmedi. Ben bir kardeşiniz, bir dostunuz, bir evladınız, bir amcanız… Her şeyden önce bu toprakların bir insanı olarak her zaman hakkınız için, hukukunuz için, kimse sizi ezmesin, birbirinize küsmeyesiniz diye bolluk bereket, huzur içinde yaşayın diye mücadele verdim, vermeye de devam edeceğim.

Demokrasi mücadelesine destek verin

Şimdi, sizlerden bir ricam var, kendiniz için, evlatlarımız için, emeklilerimiz için, analarımız, babalarımız için, çiftçi, esnaf kardeşlerimiz için, demokrasi mücadelesi sürdürmeye destek verin. Son yılların en adil olmayan seçim sürecini yaşadık. Devletin, bütün imkanları bir siyasi partiye seferber edildi. Bir adamın ayakları altına serildi. Bu ahlak ve hukuk dışı baskılara ve yayılmak istenen korku iklime boyun eğmeden mücadele eden Millet İttifakı’nın sayın genel başkanlarına, teşkilatlarına ve seçmenlerimize, sandıklara sahip çıkan ve hala çıkmaya devam eden tüm vatandaşlarıma yürekten teşekkür ederim.

Bir özel teşekkürüm de kadınlar ve gençlere. Demokrasi mücadelemizin gerçek kahramanları onlardır. Onları sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 

Yürüyüşümüz sürüyor, buradayız

Bu seçimde halkın otoriter bir yönetimi değiştirme iradesi tüm baskılara rağmen net olarak ortaya çıkmıştır. CHP ve Millet İttifakı tüm unsurlarıyla her cephede mücadelesini vermektedir. Ülkemize, gerçek anlamda demokrasi gelinceye kadar bu mücadelenin öncüsü olmayı sürdüreceğiz. Bu vatan için ne yapsak azdır. Bilin ki, benim asıl üzüntü sebebim ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. O sıkıntıların karşısında ilk olarak bizlerin duracağını bilmenizi isterim.

Şu andan itibaren öncelikle bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı moralli bir şekilde dimdik ayakta görmek istiyorum. Yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız.”





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL