Genel

Sarkozy’nin cezası onandı

Sarkozy’nin cezası onandı

Sarkozy’nin cezası onandı

Fransa eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris Temyiz Mahkemesi’nde 2021’de yolsuzluk ve nüfuz ticareti yapmaktan mahkumiyetine karşı yaptığı temyiz başvurusunu kaybetti.

Temyiz mahkemesi, 3 yıl hapis cezasını onadı. İlk karar doğrultusunda, bu 2 yılın askıya alındığını ve Sarkozy’nin kalan yıl hapse girmek yerine elektronik kelepçe takacağını belirtti.  

Sarkozy’nin avukatı, müvekkilinin yanlış bir şey yapmadığını söyleyerek kararı “aptalca” olarak nitelendirdi.

Savunma avukatı Jacqueline Laffont, “Nicolas Sarkozy masum. Bunu sonuna kadar götüreceğiz. Bu sadece başlangıç” dedi.

Sarkozy mahkemeye koyu gri bir takım elbiseyle gelmişti ve gergin görünüyordu. Kararın ardından gazetecilerle konuşmadan ayrıldı.

Laffont, 2007’den 2012’ye kadar bir dönem Fransa cumhurbaşkanı olarak görev yapan 68 yaşındaki muhafazakar Sarkozy’nin temyiz kararına Fransa’nın en yüksek mahkemesi olan Cour de Cassation’da itiraz edeceğini söyledi.

Cour de Cassation, alt mahkeme kararlarını yasal veya usuli hatalar temelinde inceliyor, ancak olgusal yönlerden incelemiyor.

2021’de bir alt mahkeme, Sarkozy’yi görevden ayrıldıktan sonra bir yargıca rüşvet vermeye çalışmaktan ve 2007 seçim kampanyasının mali durumuna ilişkin bir soruşturma hakkında gizli bilgiler karşılığında nüfuz ticareti yapmaktan suçlu bulmuştu.  

Bu, eski cumhurbaşkanı için çarpıcı bir gözden düşmeye işaret ediyor ve Sarkozy’nin son on yılda verdiği birkaç hukuk savaşından biri.

Hapis cezası alan ilk eski Fransa Cumhurbaşkanı olan Sarkozy, suçlamaları her zaman şiddetle reddetti.

“Eşi benzeri görülmemiş bir karar”

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında bugün Paris Temyiz Mahkemesinde alınan karar, “Beşinci Cumhuriyet döneminde eşi benzeri görülmemiş bir karar” olarak kayıtlara geçti.

Temyiz mahkemesi, Sarkozy hakkında 1 Mart 2021’de, “yolsuzluk ve nüfuz ticareti” suçlarından bir yılı ağır olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırma kararını bugün onadı.

Sarkozy’nin avukatı ve uzun süredir arkadaşı olan Thierry Herzog ile dönemin Yargıtay Başsavcısı Gilbert Azibert de Sarkozy ile aynı cezalara çarptırıldı.

Temyiz mahkemesi ayrıca, Nicolas Sarkozy’nin seçilme hakkını elinden alan üç yıllık yurttaşlık haklarına ve Herzog’un avukatlık mesleğini icra etmesine de üç yıllık yasak getirdi.

Mahkeme Başkanı, “Sayın Herzog ve Sayın Sarkozy avukattır, Sayın Azibert ise ceza usulü uzmanıdır. Üçü de işlenen suçları bilmediklerini iddia edemezler” dedi.

Mahkemenin kararında, “Nicolas Sarkozy’nin durumunda, suçların, eski bir Cumhurbaşkanı tarafından işlendiği için daha da ciddî olduğuna” dikkat çekildi.

Hükümlülerin Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunmak için beş gün zamanı bulunuyor. 

Sarkozy’nin avukatı Jacqueline Lafont, mahkeme salonunda ayrılırken, “Adalet bazı durumlarda hatalarını kabul etmekte ve fikrini değiştirmekte çok zorlanır. Nicolas Sarkozy, suçlandığı olaylarda masumdur” dedi.

Sarkozy ağır yargı baskısı altında

Aslında bu karar bekleniyordu zira sağın eski güçlü adamı Sarkozy, bir başka ses getirecek davanın tehdidi altında.

Ulusal Malî Savcı (PNF), geçen hafta, 2007’deki Cumhurbaşkanlığı kampanyasının Libya tarafından finanse edildiği şüphesiyle ilgili olarak ceza mahkemesine sevk edilmesini talep etti.

Nicolas Sarkozy’nin üç eski Bakanını da kapsayan bu adlî dava, dolaylı olarak “telekulak” olayının kökeninde yer alıyor. 

Libya’daki yolsuzluk şüphesiyle ilgili soruşturmayı yürüten tetkik hakimleri, 2013 yılı sonunda, Nicolas Sarkozy’nin iki telefon hattını “dinlemeye” karar verdi. Hakimler, daha sonra, üçüncü bir gayri resmî telefon hattının varlığını keşfettiler.

“Paul Bismuth” kimliğiyle 11 Ocak 2014 tarihinde satın alınan üçüncü hattın, eski Cumhurbaşkanı ile avukatı Thierry Herzog arasındaki görüşmelerde kullanıldığı ortaya çıktı.

Duruşmalar sırasında ilk kez yayınlanan bu telefon konuşmaları, “Paul Bismuth” ya da “telekulak” adıyla anılan davanın ana noktasını ve Savcılık dosyasının temelini oluşturuyor.

Savcılığa göre, bu dinlemeler, Nicolas Sarkozy’nin “Bettencourt” olayında yaptığı temyiz başvurusunu etkilemek için perde arkasında çalışmakla suçlanan, dönemin Yargıtay Başsavcısı 76 yaşındaki Gilbert Azibert ile Monaco’da onursal bir pozisyon için yardım karşılığında yapılan bir yolsuzluk anlaşmasını ortaya koyuyor.

Paris Temyiz Mahkemesi, 7 Şubat’ta, Nicolas Sarkozy ve 67 yaşındaki Thierry Herzog’un savunması tarafından yargılamaların yasallığına itiraz etmek için öne sürülen iki “öncelikli anayasaya uygunluk” gerekçesini reddetmişti.

Nicolas Sarkozy, 2012 Cumhurbaşkanlığı kampanyasının masraflarıyla ilgili olan “Bygmalion” davasında sonbaharda yeniden yargılanacak. Sarkozy, Eylül 2021’de bu davada bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Nicolas Sarkozy, 2007-2012 arasında bir dönem Fransa Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL