Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenimahalle Semt Polikliniği’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin’in hastası tarafından darp edilmesi üzerine Ankara sağlık emek meslek örgütleri tarafından sağlıkta şiddete karşı basın açıklaması düzenlendi.
Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde 24 Şubat günü çok sayıda hekimin ve sağlık çalışanının sağlıkta şiddete karşı bir araya geldiği eylemde “çalışırken ölmek istemiyoruz”, “sağlıkta yaşanan şiddet sona ersin” sloganları atıldı. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi ana binada ve Zekai Tahir Burak hastanesinde sağlık çalışanları iş bıraktı.
Açıklamadan önce söz alan ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu neredeyse her gün sağlıkta şiddet olayı yaşandığını belirterek “Bir hafta önce bu hastanede Solmaz hemşire, iki gün önce Dr. Ebru Ergin, dün Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliği’nde bir asistan arkadaşımız şiddete uğradı. Maalesef sağlıkta etkin şiddet yasaları istiyoruz ancak yetmediğini de biliyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve kültürel iklim ile sağlıkta dönüşüm programı da artan şiddet vakalarında çok büyük bir etken.” dedi.
SES Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey de yaptığı konuşmada Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nin ard arda yaşanan şiddet olaylarıyla adeta şiddetin merkezi haline geldiğini söyledi. Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte bir çok hastanenin kapanacağını belirten Karacabey “Peki Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi bizler için ne kadar güvenli olacak?” diye sordu. Yaşatmak için yola çıkanların yaşamak için mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Karacabey “Çöken, kışkırttığınız sağlık sisteminin altında biz sağlık çalışanları kalmayacağız çünkü bizler her şeye rağmen yeni bir sağlık sistemi mümkün diye yola çıktık” ifadelerini kullandı.
Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu yetkililere şu soruları yöneltti; Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod bildirimi nedeniyle Bakanlık bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır? Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Strateji Planı ile sağlıkta şiddet kapsamında çalışma yapacağını ifade edilmişti. Bu konuda bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bir çalışma ve rapor açıklanmamıştır. Çalışma yapılmakta mıdır? Ankara EAH en fazla şiddet yaşanan hastanelerden biridir, iş veren olarak Başhekimliğin ya da İl Sağlık Müdürlüğünün bir çalışması var mıdır? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)