Genel

Rusya bombalıyor, Ukrayna direniyor

Rusya bombalıyor, Ukrayna direniyor

Volodimir Zelenskiy: “Rus birlikleri püskürtülüyor”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı ülkelerin ülkenin daha fazla silah gönderdiklerini açıklarken, Ukrayna kuvvetlerinin cumartesi günü Kiev’e doğru ilerleyen Rus birliklerini püskürttüğünü söyledi.

Kiev’deki görgü tanıkları cumartesi akşamı şehirde ara sıra patlamalar ve silah sesleri olduğunu bildirdi, ancak silah seslerinin tam olarak nereden geldiğini bilemediklerini belirtti.

Başkent Kiev ve diğer şehirler, Rus topçu birlikleri ve seyir füzeleri tarafından bugün dövüldü.

Amerikalı bir savunma yetkilisi, Ukrayna güçlerinin üç yönlü Rus ilerlemesine “çok kararlı bir direniş” gösterdiğini söyledi.

Zelenskiy, bugün Kiev sokaklarında çekilen bir videoyu sosyal medya hesabından yayınladı ve “Düşman saldırılarına direndik ve başarıyla püskürtüyoruz. Çatışmalar devam ediyor” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Batı’nın uyarılarını görmezden gelerek, “Ukrayna’yı silahlardan arındırmak ve Nazilerden temizlemek” amacıyla perşembe günü şafaktan önce “özel bir askeri operasyon” başlatmıştı.

Taarruz

Kremlin, Putin’in cuma günü ara verme emri vermesinden sonra Rus birliklerinin yeniden “her yönde taarruza” geçtiğini duyurdu.

Rusya’nın saldırısı, İkinci Dünya Savaşından bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırı oldu ve kıtanın Soğuk Savaş sonrası düzenini alt üst etmekle tehdit ediyor.

NATO, doğu kanadını güçlendirmek için yeni önlemler açıklarken, Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini bildirdi, ancak bir dizi NATO ülkesine askeri takviye yapıyor.

Almanya silah gönderecek

ABD Başkanı Joe Biden, ABD stoklarından 350 milyon dolarlık silahın serbest bırakılmasını onaylarken, Almanya, uzun süredir devam eden savaş bölgelerine silah ihraç etmeme politikasından bir değişiklik yaparak, Ukrayna’ya tanksavar silahları göndereceğini açıkladı.

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanlarının Ukrayna silahlı kuvvetlerine acil yardımı görüşmek üzere pazar akşamı bir araya geleceğini söyledi

44 milyonluk Ukrayna, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1991’de Moskova’dan bağımsızlığını kazanmıştı. NATO ve AB’ye üye olmak isteyen Ukrayna’nın bu hedefine, özellikle NATO’ya üye olmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Rusya, Ukrayna’yı doğu Ukrayna’da Rusça konuşanlara karşı soykırım yapmakla suçluyordu.

Amerikalı savunma yetkilisi, ABD’nin, Ukrayna hedeflerine çoğu kısa menzilli 250’den fazla Rus füzesi fırlatıldığını gözlemlediğini söyledi.

3.500 Rus askeri

Bir Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı ise yaklaşık 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü veya yaralandığını ve Rus birliklerinin savaşın üçüncü gününde ciddi kazanımlar elde edemediğini söyledi. 

Batılı yetkililer ayrıca, ellerindeki istihbarat bilgilerinin, Rusya’nın beklenenden daha fazla kayıp verdiğini ve ilerlemesinin yavaşladığını gösterdiğini ifade ediyor.

Amerikalı savunma yetkilisi, kanıt göstermeden, “Rus güçlerinin özellikle kuzeyde yapmak istedikleri ilerlemeyi kaydetmediğini biliyoruz. Gördükleri çok kararlı bir direnişten dolayı hüsrana uğradılar” dedi.

Çeçen savaşçılar Ukrayna’da

Vladimir Putin’in yakın müttefiki olan Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov da, cumartesi günü, Çeçen savaşçılarının Ukrayna’ya gönderildiğini söyledi.

Kadirov, Rus kuvvetlerinin Kiev’i ve diğer büyük şehirleri kolayca ele geçirebileceğini, ancak görevlerinin can kaybını önlemek olduğunu ifade etti.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, başkentte büyük bir Rus askeri varlığının olmadığını, ancak sabotajcı grupların aktif olduğunu belirterek, başkentte uygulanan sokağa çıkma yasağını süresinin altı saat uzatıldığını bildirdi.

Eski bir dünya ağır sıklet boks şampiyonu olan Kliçko, Alman Bild gazetesine ise Kiev’in “hemen hemen tamamen kuşatıldığını” söyledi.

Ukrayna makamları, halka binlerce saldırı tüfeği verildiğini ve vatandaşlardan işgalcileri püskürtmek için Molotof kokteyli hazırlamaları istendiğini duyurdu.

Kuyruklar

Ukraynalılar, bankamatikler önünde ve satışların 20 litre ile sınırlandırıldığı benzin istasyonlarında kuyruklar oluşturdu.

Kiev’de cumartesi öğleden sonra şehir merkezindeki birçok dükkânın kapalı olduğu ve sokaklar büyük ölçüde boşaldığı görüldü.

Ukrayna Interfax ajansının aktardığına göre, Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya’nın işgalinin başından beri üçü çocuk olmak üzere en az 198 Ukraynalının hayatını kaybettiğini ve 1.115 kişinin yaralandığını açıkladı.

Moskova, sivil bölgeleri vurmamaya özen gösterdiğini belirtiyor.

Melitopol

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’nın güneydoğusundaki 150 bin nüfuslu Melitopol kentini ele geçirdiğini açıkladı. Ukrayna tarafından ise bu konuda yorum gelmedi.

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Azak Denizi’ndeki önemli bir liman olan Mariupol şehrinin Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, televizyonda yayınlanan konuşmasında, cumartesi günü kentin aralıksız bombardıman altında kaldığını söyledi.

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Pawel Szefernaker, perşembe gününden bu yana Ukrayna’dan yaklaşık 100 bin kişinin geldiğini bildirdi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL