Genel

Rus petrolünün fiyatına varil başına 60 dolarlık üst sınır

Rus petrolünün fiyatına varil başına 60 dolarlık üst sınır

AB, G7 ülkeleri ve Avustralya Rusya’nın deniz yoluyla taşınan ham petrolünün varil başına 60 Dolar’lık bir fiyat üst sınırı üzerinde anlaştılar.

Tavan fiyat, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını uluslararası ham petrol satarak finanse etme kabiliyetini azaltmayı amaçlıyor.

AB, Polonya’nın desteğini vermesi ve hafta sonu resmi onayın önünü açmasının ardından fiyat üzerinde anlaşmaya vardı.

G7 ve Avustralya, yaptıkları açıklamada, tavan fiyatın 5 Aralık’ta veya çok kısa bir süre sonra yürürlüğe gireceğini duyurdu. 

Açıklamada, “Tavan Fiyat Koalisyonu, tavan fiyatın etkinliğini sağlamak için daha fazla önlem almayı da değerlendirebilir” denildi. Başka hangi önlemlerin alınabileceğine dair hiçbir ayrıntı hemen mevcut değildi.

Bir G7 fikri olan tavan fiyat getirilmesi, Rusya’nın petrol satışından elde ettiği geliri azaltırken AB’nin Rus ham petrolüne yönelik ambargosunun 5 Aralık’ta yürürlüğe girmesinin ardından küresel petrol fiyatlarında ani artışı önlemeyi amaçlıyor.

Polonya, önerilen 60 dolar seviyesine direndi ve Rusya’nın gelirlerini kısmak ve Moskova’nın savaşı finanse etme kabiliyetini sınırlamak için üst sınırın mümkün olduğunca düşük olması için AB müzakerelerinde baskı yaptı.

Polonya’nın AB Büyükelçisi Andrzej Sados, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin petrol fiyat tavanını piyasa oranının en az yüzde 5 altında tutma mekanizmasını içeren AB anlaşmasını desteklediğini söyledi.

ABD’li yetkililer, anlaşmanın emsalsiz olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşına karşı çıkan koalisyonun kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Müzakerelerin son dakika telaşından sonra, şu anda Çek Cumhuriyeti’nin elinde bulunan AB başkanlığı, “büyükelçiler az önce Rusya’nın deniz yoluyla taşınan petrolü için fiyat tavanı konusunda anlaşmaya vardılar” şeklinde bir tweet attı.

“Koalisyonun kararlılığı”

ABD’li yetkililer “anlaşmanın emsalsiz olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşına karşı çıkan koalisyonun kararlılığını gösterdiğini” söylediler.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Batılı müttefikler tarafından resmen onaylanan üst sınırın aylarca süren sıkı çalışmanın ardından geldiğini söyledi.

Üst sınır, ülkelerin Rus ham petrolünün deniz yoluyla ihracatı için varil başına 60 dolardan fazla ödeme yapmasını engelliyor.

Yellen, yüksek enerji ve gıda fiyatlarından büyük ölçüde etkilenen düşük ve orta gelirli ülkelerin üst sınırdan özellikle yararlanacağını dile getirdi.

Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mali durumunu daha da kısıtlayacağını ve “acımasız işgalini finanse etmek için kullandığı gelirleri sınırlayacağını” ve dünya çapında petrol fiyatlarının yükselmesine yol açabilecek küresel arzı kesintiye uğratmaktan kaçınacağını söyledi ve ekledi:  “Rusya ekonomisi zaten küçülürken ve bütçesi giderek daralırken, tavan fiyat Putin’in en önemli gelir kaynağını anında kesecek.” 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL