Genel

Rus askeri Donbas’a çekiliyor

Rus askeri Donbas’a çekiliyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali operasyonunda 39. gününde, Ruslar Kiev de dahil olmak üzere birçok yerden çekiliyor ve Ukrayna ordusu birçok cephede karşı saldırıya geçiyor.

Bu arada Mariupol, Rus güçleri tarafından kuşatılmaya devam ediyor ve 100 binden fazla insan güney Ukrayna liman kentinde mahsur kaldı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi insani yardım konvoyu ile Mariupol’a ulaşmaya çalıştı ancak başaramadı. Kızılhaç yetkilileri tekrar deneyeceklerini söylediler.

Rus kuvvetleri Kiev’den geri çekiliyor

Ukraynalı ve Batılı yetkililere göre, Kiev’i kuşatmaya ve ele geçirmeye çalışan Rus güçleri geri çekiliyor.

Ukrayna başkenti Rus ordusunun başlıca hedeflerinden biriydi ve Rus kuvvetleri, işgalin ilk gününde Hostomel’deki Antonov havaalanındaki cesur bir hava saldırısıyla onu ele geçirmeye çalıştı. Ancak, Ukrayna özel operasyonları ve konvansiyonel kuvvetler karşı saldırıya geçti ve Kiev’in hızlı bir şekilde ele geçirilmesini engelledi.

Rusya’nın savaşın ilk 48 ila 72 saatinde Kiev’i ele geçirememesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna hükümetini devirme planını sürdürmesini engelledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Cumartesi günü itibarıyla Ukrayna kuvvetlerinin yaklaşık 17 bin 800 Rus askerini öldürdüğünü ve bu sayının yaklaşık üç katı kadar yaraladığını, 143 savaş, saldırı ve nakliye jetini, 134 helikopteri, 631 tankı, 317 topçu parçasını, 1.776 zırhlıyı imha ettiğini iddia etti. 

Savunma bakanlığına göre çok sayıda askeri malzeme de ele geçirildi.

Rus kuvvetleri kuzeyden çekilmeye başlıyor

İngiliz Savunma Bakanlığı, günlük savaş tahmininde, Ukrayna ordusunun tüm cephelerde karşı saldırıya geçtiğini ve birkaç kayıp köyü geri çekilen Rus güçlerinden geri aldığını belirtti. Ukrayna güçleri şimdiye kadar 30’dan fazla köyü geri aldı.

Savunma portalı 1945’te yer alan habere göre, Ukrayna kuvvetleri, Kiev civarında Rus güçlerini geri çekilmesiyle birlikte ilerlemeye devam ediyor. Kuzeybatı ekseninde, Ukrayna kuvvetlerinin İrpin’den Bucha ve Hostomel’e doğru ilerleme girişimleri sürüyor. Rus güçlerinin işgal operasyonunun ilk gününden bu yana çatışmalara konu olan Hostomel havaalanından çekildiği bildiriliyor. Doğu ekseni boyunca, Ukrayna birkaç köyü yeniden ele geçirdi. Ukrayna’nın doğusunda, Ukrayna kuvvetleri yoğun çatışmalardan sonra doğu Kharkiv’de önemli bir rotayı güvence altına aldı. İngiliz İstihbaratı, bu hafta başlarında Sumy yakınlarında Trostyanets’in kurtarılmasının ardından geldi” değerlendirmesini yaptı.

Geçen hafta Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın kuzey ve doğusundaki kuvvetleri doğu ve Donbas bölgesine odaklanmak üzere yeniden konumlandıracağını açıklamıştı. Rus askeri yetkilileri, kuvvetlerin yeniden düzenlenmesinin Moskova’nın daha büyük stratejik planının bir parçası olduğunu iddia etti. Bununla birlikte, Rus geri çekilmesinin aciliyeti ve Rus ordusunun rapor edilen kayıpları, geri çekilmenin gönüllü olmadığını gösteriyor.

“Rusya, 9 Mayıs’a kadar Donbas’ta tam kontrole hazırlanıyor”

Amerikan istihbaratı, Rusya’nın 9 Mayıs’a kadar Donbas’ı tam kontrol altına almak isteyeceğine inanıyor. 

CNN’in Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, son birkaç günde yaşanan gelişmeler de bunun işaretlerini veriyor. Kaynaklar, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik stratejisini revize ettiğini ve şimdi Donbas’a odaklanma niyetinde olduğunu resmen ilan ettiğini hatırlattı. 

İstihbaratçılar, şu ana kadar yaşananların, Ukrayna’nın geri kalanında, Rus kara kuvvetleri “savaştıkları alanlar üzerinde kontrolü sürdüremeyeceklerini ortaya koyduğunu” dile getiriyor. 

Donbas örneği aynı zamanda Rusya için kısmi zafer anlamına da gelebilir. 

Kaynaklar, 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın kendisi için sembolik bir anlamı olduğu için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu tarihe kadar Donbas’ta kadar başarılı olmaya önem veriyor. 

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliye göre, “Putin, mevcut savaş veya barış görüşmelerinin durumundan bağımsız olarak 9 Mayıs’ta bir zafer geçit töreni düzenleyecek.” 

İstihbaratçılara göre, Putin, ağırlıklı olarak Çeçenlerden oluşan timlerle de daha uzun ve özel saldırılarla organize edilen bir uzun bir savaşa hazırlanıyor.

Neden 9 Mayıs?

Rusya’da, 9 Mayıs “Zafer Bayramı” olarak kutlanıyor ve resmi tatil. 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sının teslim olduğu ve Sovyet güçlerinin Berlin’in kontrolünü ele geçirmesinin yıldönümü. 

Savaşta, sadece Sovyetler Birliği savaşta 27 milyona yakın insanını kaybetti, bu o tarihteki nüfusun yüzde 13’ü idi. Zafer Bayramı, zafere ulaşmak için hayatını feda edenleri hatırlama günü olarak kutlanıyor. 

Batı Avrupa’daki bazı ülkeler, 8 Mayıs’ta Avrupa’daki zaferi kutluyor. 9 Mayıs, Sovyetler Birliği’nde seçildi, çünkü Alman ordusu 8 Mayıs1945 akşamı geç saatlerde Berlin’de Sovyetler Birliği ve Müttefiklerine teslim olduğu ertesi gündü. 

9 Mayıs’ın 1948-1964 arasında özel bir önemi yoktu. İlk askeri geçit töreni 9 Mayıs 1965’te, Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 20. yıl dönümü dolayısıyla yapıldı. Kızıl Meydan’da askeri geçit töreni düzenlendi. Geçit törenleri 1985 ve 1990’da tekrar yapıldı, ardından da düzenli olarak yapılmaya başlandı. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL