Genel

Rus ajan yakalandı

Kendini Brezilyalı olarak tanıtıp, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICC) stajyer olarak kabul alan Rus ajan, Hollanda’ya girişte yakalandı. (Foto: ICC web)

Rus ajan yakalandı

“Mahkemeye sızmaya çalışan Rus ajan yakalandı”

Hollanda istihbarat servisinin, Ukrayna’daki savaş suçlarıyla ilgili suçlamaları araştıran Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) sahte kimlikle sızmaya çalışan bir Rus askeri ajanını ortaya çıkardığı açıklandı. 

Time Live’de yer alan habere göre, Hollanda istihbarat teşkilat başkanı basına yaptığı açıklamada, Sergey Vladimirovich Cherkasov’un, Nisan ayında Lahey merkezli ICC’de staj yapmak üzere Hollanda’ya Brezilya vatandaşı olarak kendini tanıttığını söyledi.

Hollanda istihbarat teşkilatı başkanı Erik Akerboom, Rusya’nın askeri istihbarat servisinin kısaltmasını kullanarak, “Bu, iyi planlanmış ve uzun süredir hazırlanmış bir GRU operasyonuydu” dedi.

Rusya, geçmişte bu tür casusluk suçlamalarını “Batı’nın Moskova’ya yönelik bir karalama kampanyası” olarak tanımlıyor ve reddediyor. 

İstihbarat yetkilileri, takma adı “Viktor Muller Ferreira” olan adamın Hollanda havaalanında alındığını söylediler. Ülkeye girişine izin verilmeyen bu kişi bir sonraki uçakla Brezilya’ya geri döndü.

Brezilya federal polisi, Cherkasov’un gözaltına alındığını ve sahte belge kullanmaktan yargılandığını açıkladı. 

Staj başvurusu kabul edilmiş

Akerboom, “Bu bize Rusların neyin peşinde olduğunu açıkça gösteriyor. ICC içindeki bilgilere yasadışı erişim sağlamaya çalışıyor. Bunu üst düzey bir tehdit olarak sınıflandırıyoruz” dedi ve ICC’nin kendisini staja kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Rus hükümetinden veya ICC’den hemen bir yorum yapılmadı.

“İyi hazırlanmış bir senaryo”

Hollandalı yettililer, Rus istihbaratının işleyişini ve diğer uluslararası kurumlara yönelik tehdidi ortaya çıkarmak için olayla ilgili ayrıntılı bilgi yayınlamak gibi alışılmadık bir adım attıklarını söylediler. 

Çerkasov’un hazırladığı senaryoyla ilgili durumu özetleyen dört sayfalık bir belge dağıttıldı. Buna sözde sorunlu bir aile geçmişi ve elektronik trans müzik dinlemeyi sevdiği bir kulüpten ve ucuz kahverengi fasulye yahnisi yediği, Brezilya’da en sevdiği restorandan ayrıntılar da dahildi.

Açıklamada, “Çerkasov, genel olarak Rusya ve özelde GRU ile olan tüm bağlarını gizlediği iyi yapılandırılmış bir gizli kimlik kullandı” denildi.

Brezilya polisi, Cherkasov’un 2010 yılında Brezilya’ya girdiğini ve ebeveynleri ölmüş bir Brezilyalının sahte kimliğini üstlendiğini söyledi. Polis açıklamasına göre, bir Brezilyalı olarak birkaç yıl İrlanda ve ABD’de yaşadı ve Hollanda’ya taşınmaya hazırlanmak için Brezilya’ya döndü.

123 üye devletten oluşan daimi bir küresel savaş suçları mahkemesi olan ICC, Rusya’nın 24 Şubat’taki işgal operasyonundan sonra Ukrayna’da yaşananlarla ilgili soruşturma başlattı. Mahkeme, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım iddialarını inceliyor.

Hollandalılar, son yıllarda casusluk yapmakla suçlanan 20’den fazla Rus’u sınır dışı etti.

Bunlar arasında 2018’de Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü’nü hacklemekle suçlanan dört kişi, 2020’de kurumsal yüksek teknoloji sektöründe casusluk yapmakla suçlanan iki kişi ve bu yıl Ukrayna’nın işgalinden sonra sınır dışı edilen diplomat olarak akredite edilmiş 17 şüpheli operatör yer alıyor.

Rusya tüm suçlamaları reddetti ve son sınır dışı etmelerine Moskova ve St Petersburg’dan 15 Hollanda büyükelçiliği ve konsolosluk çalışanını kovarak yanıt verdi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL