Genel

Putin’den Ukrayna’ya operasyon

Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde askeri operasyon başlattıklarını, mevcut koşulların bu kararı almayı ve acil harekete geçmeyi gerektirdiğini söyledi. (Foto: Kremlin)

Putin’den Ukrayna’ya operasyon

Rusya’dan Ukrayna’ya askeri operasyon

Putin, Ukrayna’ya özel bir askeri operasyon başlattıklarını açıklarken, Ukrayna’da patlama sesleri duyuldu.

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin Ukrayna’ya askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bir askeri operasyon başlattıklarını söyledi. Putin, mevcut koşulların bu kararı almayı ve acil harekete geçmeyi gerektirdiğini kaydetti. 

Televizyondan halka seslenen Putin, işgal planı yapmadıklarını. Ukrayna’nın silahsızlandırılmasını hedeflediklerini belirterek, Ukrayna askerlerine silahlarını bırakmaları çağrısında bulundu.

Bu arada Ukrayna’dan patlama sesleri yükseldi.

BBC başkent Kiev’den ve ülkenin diğer yerlerinden patlama sesleri geldiğini duyurdu. Yerel medyaya göre, Kiev’deki ana havaalanı yakınlarından silah sesleri geliyor. 

Ayrıca Donetsk bölgesinde Kramatorsk’da da patlamalar oldu. Sosyal medyadan ülkenin güneyindeki Odesa, kuzey doğusundan da patlama sesleri geldiği belirtiliyor.

“Donetsk ve Luhansk, Putin’den yardım istedi”

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin liderlerinin Kiev’in saldırganlığının püskürtülmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım talep ettiğini açıkladı.

Peskov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Luhansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik ve Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin’den başvuru mektupları geldi” dedi.

Kremlin sözcüsü, “Bu cumhuriyetlerin liderleri, kendileri ve halkları adına devletlerinin tanınması nedeniyle Putin’e bir kez daha teşekkür ediyor” diye konuştu. Peskov, şöyle devam etti:

“Başvurularda, durumun ağırlaşması ve Kiev’den gelen tehditler nedeniyle Cumhuriyetlerin vatandaşlarının evlerini terk etmek zorunda kaldıklarına ve Rusya’ya tahliye edilmelerinin sürdüğüne dikkat çekiliyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bu cumhuriyetlerde askeri saldırganlığının devam ettiği koşullarda, sivil ve endüstriyel altyapı, okullar, hastaneler, anaokulları yıkılıyor ve en kötüsü de çocuklar da dahil olmak üzere siviller hayatlarını kaybediyor. Kiev rejiminin eylemleri, Donbas’taki savaşı sona erdirme konusundaki isteksizliklerini kanıtlıyor”.

Dmitri Peskov, Kiev’in, ABD ve diğer Batılı ülkelerden askeri destek de dahil kapsamlı destek alarak temas hattında askeri varlığını güçlendirmeye devam ettiğini söyledi.

Sözcü, Kiev rejiminin çatışmayı güç yoluyla çözmeye odaklandığına dikkat çekti. Peskov şöyle konuştu:

“Bu hususlar göz önüne alındığında, iki Cumhuriyetin liderleri, ortaya çıkan durum nedeniyle sivil kayıpları ve bir insani felâketi önlemek amacıyla Rusya ve bu Cumhuriyetler arasındaki dostluk, işbirliği ve yardımlaşma anlaşmalarının 3 ve 4’üncü maddelerine dayanarak, Ukrayna’nın silahlı kuvvetleri ve oluşumlarının saldırganlığının püskürtülmesi için Rusya Devlet Başkanından yardım etmesini talep etti”.

Biden: “Dünya Rusya’dan hesap soracak”

ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin’in ‘önceden tasarlanmış savaşı’ seçtiğini söyledi ve “Dünya Rusya’dan hesap soracak” dedi. 

Biden, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i “felaket bir can kaybı ve insan ıstırabı getirecek önceden tasarlanmış bir savaş” seçmekle suçladı. Biden, durumu Beyaz Saray’dan izleyeceğini ve sabah G7 muadilleriyle görüşeceğini söyledi.

ABD’nin Rusya’ya karşı “güçlü, birleşik bir yanıt” sağlamak için NATO müttefikleriyle koordineli olacağını belirtti.

Joe Biden’ın açıklaması şöyle:

“Başkan Putin, feci bir can kaybı ve insan ıstırabı getirecek önceden tasarlanmış bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur ve ABD ile Müttefikleri ve ortakları birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık verecektir. Dünya Rusya’dan hesap soracak.

Durumu bu akşam Beyaz Saray’dan izleyeceğim ve ulusal güvenlik ekibimden düzenli güncellemeler almaya devam edeceğim.

Yarın sabah G7’deki mevkidaşlarımla bir araya geleceğim. Ardından ABD ile müttefiklerimizin ve ortaklarımızın Ukrayna’ya ve küresel barış ve güvenliğe karşı bu gereksiz saldırganlık eylemi için Rusya’ya dayatacağı diğer sonuçları duyurmak için Amerikan halkıyla konuşacağım.

İttifak’a yönelik herhangi bir saldırganlığı caydıracak güçlü ve birleşik bir yanıt sağlamak için NATO Müttefiklerimizle de koordinasyon içinde olacağız. Bu gece ben ve eşim, Ukrayna’nın cesur ve gururlu insanları için dua ediyoruz.”

“Avrupa’da büyük bir savaş” uyarısı  

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın doğu Ukrayna’daki eylemlerinin Avrupa’da büyük bir savaşın başlangıcı olabileceği konusunda uyardı.

Bu sabah erken saatlerde ulusa seslenen Zelenskiy, Rus halkına hitap etmek için konuşmasının bir bölümünü Rusça yaptı.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin ile görüşmeye çalıştığını, ancak “sessizlikle” karşılandığını söyleyen Zelenskiy, “Sessizlik, Donbas’ta olmalı” dedi.

Ukrayna ve Rusya’nın iki bin kilometreden fazla ortak sınırı paylaştığını belirten Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Bugün birlikleriniz sınırda duruyor, neredeyse 200 bin asker ve binlerce savaş aracı” diye ekledi.

Zelenskiy, “Liderliğiniz onların ileriye doğru adımlarını onayladı. Bu adım, Avrupa kıtasında büyük bir savaşın başlangıcı olabilir” dedi.

Ukrayna’nın kendisini savunacağını belirten Zelenskiy, “Saldırıya uğrarsak, ülkemizi, özgürlüğümüzü, hayatlarımızı ve çocuklarımızın hayatlarını elimizden alma girişimiyle karşı karşıya kalırsak kendimizi savunuruz” diye konuştu.

“Rusya’yı durdurun” çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın topyekun müdahale başlattığını söyledi. 

Kuleba, Twitter’den bir mesaj yayınlayarak, “Putin, Ukrayna’ya topyekun müdahale başlattı. Barışçı Ukrayna şehirleri saldırı altında” dedi. 

Bakan Kuleba, mesajına şöyle devam etti: “Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacaktır. Dünya Putin’i durdurmalı, durdurmak zorunda. Şimdi harakete geçme zamanı.”

Askeri tesisler roket saldırısı

Uluslararası medya, Rus haber ajanslarına dayanarak, Ukrayna’daki askeri tesislere roket saldırıları düzenlendiğini, Rus askerlerinin güneydeki Odessa ve Mariupol’a indiklerini, ayrıca Kiev’deki Boryspil havaalanında bulunan yolcu ve personelin tahliye edildiği belirtildi. 

El Cezire, Kiev’den en az 7 patlama sesi yükseldiğini, havaalanının saldırı altında olduğunu, siren sesleri duyulduğunu aktardı. Ülkenin birçok yerinde patlama olduğu haberleri geliyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL