Putin, 15 Mayıs’ta İstanbul’da doğrudan görüşme önerdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üç yıldır süren çatışmanın “kalıcı barış” ve “temel nedenlerinin ortadan kaldırılması” için “ön koşul olmaksızın” 15 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna ile doğrudan görüşmeler yapılmasını önerdi.
Pazar günü erken saatlerde yapılan bu teklif, Ukrayna, Fransa, Almanya, Polonya ve Birleşik Krallık liderlerinin 30 günlük koşulsuz ateşkes çağrısından birkaç saat sonra geldi.
Kiev’de bir araya gelen liderler, çağrının ABD Başkanı Donald Trump tarafından da desteklendiğini belirterek, Rusya’nın planlarını kabul etmemesi halinde “büyük” yeni yaptırımlar uygulayacakları tehdidinde bulundu.
Ancak Putin, Avrupa’nın “ültimatomlarını” ve “Rusya karşıtı söylemlerini” eleştirerek bu öneriyi reddetti ve Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelerin yeniden başlaması için karşı önerisini açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kiev’in herhangi bir ön koşul olmadan doğrudan müzakereleri yeniden başlatmasını öneriyoruz. Kiev yetkililerine müzakereleri Perşembe günü İstanbul’da yeniden başlatmayı teklif ediyoruz” dedi.
Putin, bugün ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri kolaylaştırmak için temasa geçeceğini söyledi.
Ukrayna’dan teklife hemen bir yanıt gelmedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski daha önce barış görüşmelerine hazır olduğunu, ancak ateşkesin sağlanmasından sonra olacağını söylemişti. ‘Ön koşul yok’
2022 Şubatı’nda başlayan Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgali, yüz binlerce askerin ölümüne yol açtı ve 1962 Küba Füze Krizi’nden bu yana Rusya ile Batı arasında en ciddi çatışmaya neden oldu.
Çatışmanın ilk haftalarında, Rus ve Ukraynalı müzakereciler İstanbul’da doğrudan görüşmeler yaptı, ancak çatışmaları durdurma konusunda anlaşmaya varamadı.
Putin, Rusya’nın sadece yeniden silahlanmak için bir ara vermek yerine, “çatışmanın kök nedenlerini ortadan kaldırmak” ve “uzun vadeli, kalıcı bir barışın yeniden tesisini sağlamak” amacıyla müzakereleri yeniden başlatmayı önerdiğini söyledi ve ekledi: “Bu müzakereler sırasında yeni bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varabileceğimizi de dışlamıyoruz.”
Geçtiğimiz yıl boyunca güçlerini ilerleten Putin, Trump’ın artan kamuoyu ve özel baskısının yanı sıra Avrupa güçlerinin savaşı sona erdirme uyarılarıyla da karşı karşıya kaldı.
Ancak Putin, çok az taviz verdi ve savaşı sona erdirme koşullarında kararlılığını korudu.
Haziran 2024’te Putin, Ukrayna’nın NATO üyelik hedefinden resmi olarak vazgeçmesi ve Rusya’nın hak iddia ettiği dört Ukrayna bölgesinin tamamından askerlerini çekmesi gerektiğini söyledi.
Rus yetkililer ayrıca ABD’nin Ukrayna’nın yaklaşık beşte birini Rusya’nın kontrolü altında kabul etmesini ve Ukrayna’nın tarafsız kalmasını talep etti, ancak Moskova, Kiev’in Avrupa Birliği’ne katılma hedefine karşı olmadığını belirtti.
Putin, İstanbul’daki görüşmelerde varılan 2022 taslak anlaşmasına özellikle değindi.
Reuters haber ajansına göre, bu taslak anlaşma, Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD’den uluslararası güvenlik garantileri karşılığında kalıcı tarafsızlığı kabul etmesini öngörüyordu.
Putin’e göre, “2022’de müzakereleri kesen Rusya değildi. Kiev’di”
Putin, Rusya’nın enerji tesislerine saldırıların durdurulması, Paskalya ateşkesi ve en son olarak İkinci Dünya Savaşı’nın 80. yıldönümü kutlamaları sırasında 72 saatlik ateşkes dahil olmak üzere çeşitli ateşkesler önerdiğini, ancak Ukrayna’yı ateşkesleri defalarca ihlal ettiğini ifade etti.
Mayıs ayında ilan edilen ateşkes sırasında Ukrayna’nın 524 İHA, 45 deniz insansız hava aracı ve çok sayıda Batı yapımı füzeyle Rusya’ya saldırdığını ve Rusya’nın Rus bölgelerine yönelik beş saldırıyı püskürttüğünü söyledi.
Ukrayna da Rusya’yı kendi ateşkesini defalarca ihlal etmekle suçladı. Trump faktörü
Quincy Institute for Responsible Statecraft’ın Avrasya Programı Direktörü Anatol Lieven, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, Trump’ın savaşı sona erdirme baskısı altında her iki tarafın da ateşkes anlaşmasına varılamamasından birbirlerini sorumlu tutmaya çalıştığını söyledi.
Lieven, şunları söyledi:
“Trump, yakın zamanda bir ateşkes anlaşması veya uzlaşması sağlanmazsa barış sürecinden çekileceğini tehdit etti. Soru şu: Başarısızlıktan kimi sorumlu tutacak? Rusları daha fazla suçlarsa, ABD’nin Ukrayna’ya yardımları devam edecek ve tehdit ettiği yaptırımlar daha da sertleşecek.
Ancak Ukrayna’yı daha fazla suçlarsa, daha önce yaptığı gibi, ABD’nin Ukrayna’ya yardım ve istihbarat desteğini askıya alacak ve bu da elbette Ukrayna’nın askeri konumunu büyük ölçüde zayıflatacak ve Rusya’nın konumunu güçlendirecektir. Dolayısıyla her iki taraf da herhangi bir başarısızlığın suçunu diğerine atmak için manevralar yapıyor.” Kiev’deki beşli toplantı
Cumartesi günü erken saatlerde, Fransa, Almanya, Polonya ve İngiltere liderleri ilk kez birlikte Ukrayna’ya gitti. Zelenski, bu ziyaretin “çok önemli bir sinyal” olduğunu söyledi.
Beş lider Kiev’de bir toplantı düzenledi ve savaşı sona erdirmek için diplomatik çabalar için zaman kazanmak amacıyla Pazartesi gününden itibaren “en az 30 gün sürecek” bir ateşkes çağrısı yapan bir bildiri yayınladı.
Açıklamada, “Tanımı gereği, koşulsuz ateşkes hiçbir şarta tabi olamaz. Rusya’nın bu tür şartlar talep etmesi, savaşı uzatmak ve diplomasiyi baltalamak için bir girişim olarak değerlendirilebilir” denildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin Avrupa ülkelerinin desteğiyle önerilen ateşkesin izlenmesinde öncülük edeceğini söyledi ve Rusya’nın ateşkesi ihlal etmesi halinde “Avrupalılar ve Amerikalılar arasında hazırlanan ve koordine edilen büyük çaplı yaptırımlar” uygulanacağı tehdidinde bulundu.
Bu arada, Trump’ın Ukrayna özel temsilcisi emekli Korgeneral Keith Kellogg Cumartesi günü yaptığı açıklamada, hava, kara, deniz ve altyapıya yönelik saldırıları kapsayan “kapsamlı” 30 günlük ateşkesin “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en büyük ve en uzun savaşını sona erdirme sürecini başlatacağını” söyledi.
Barışçı olarak hatırlanmak istediğini söyleyen Trump, yönetiminin ABD ile Rusya arasında bir vekalet savaşı olarak nitelendirdiği Ukrayna savaşındaki “kan banyosunu” sona erdirmek istediğini defalarca dile getirdi.
Eski ABD Başkanı Joe Biden, Batı Avrupa liderleri ve Ukrayna, işgali imparatorluk tarzı bir toprak gaspı olarak nitelendiriyor ve Rus güçlerini yenilgiye uğratacaklarını defalarca taahhüt ediyor.
Putin ise savaşı, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından NATO’yu genişleterek ve Ukrayna da dahil olmak üzere Moskova’nın etki alanı olarak gördüğü bölgelere girerek Rusya’yı aşağılayan Batı ile Moskova’nın ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak nitelendiriyor. “Türkiye ev sahipliğine hazır”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin “doğrudan görüşmeler için ev sahipliğine hazır olduğunu” ifade etti.
Kremlin’den yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şu bilgilere yer verildi:
“Liderler, 15 Mayıs’ta İstanbul’da başlaması önerilen Rusya ile Ukrayna arasındaki doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasına ilişkin Rusya Devlet Başkanı’nın girişimini ayrıntılı bir şekilde ele aldılar.
Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın önerisine tam destek verdiğini ve görüşmeler için İstanbul’da bir mekan sağlamaya hazır olduğunu vurguladı. Türk tarafı, sürdürülebilir barışın sağlanmasına yönelik görüşmelerin düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesinde her türlü yardımı sağlayacağını belirtti.
“Barış ulaşılması için bir fırsat”
İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un da yaptığı açıklamada görüşmeye ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Rusya Devlet Başkanı Putin’e, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin kaldığı yerden İstanbul’da devam etmesi yönündeki açıklamasının memnuniyetle karşılandığını, Türkiye’nin kalıcı çözüme ulaşmayı sağlayacak müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, barışa ulaşılması noktasında bir fırsat penceresinin aralandığını, kapsamlı bir ateşkes sağlanmasının barış görüşmeleri için gerekli ortamı oluşturacağını belirtti.” “Tarihi bir dönüm noktasına ulaşıldı”
Erdoğan, ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Altun, görüşmede, “Türkiye ile Fransa ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konuların ele alındığını” ifade ederek, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın sona erdirilmesi yolunda tarihi bir dönüm noktasına ulaşıldığını, bu fırsatı değerlendirmek gerektiğini, Türkiye’nin ateşkes ve kalıcı barışın sağlanması için müzakerelere ev sahipliği yapmak dahil her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ile Rusya arasındaki kalıcı barış müzakerelerine başlanması ve Ukrayna’nın yeniden ayağa kaldırılması süreçlerinin hassasiyetle yürütülmesinde iş birliğini sürdürmenin önemli olduğunu belirtti.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)