Sağlık

Polikistik Böbrek Hastalığının İlerlemesini Önlemek Mümkün

Polikistik Böbrek Hastalığının İlerlemesini Önlemek Mümkün

Polikistik böbrek hastalığı, en sık karşılaşılan kalıtsal böbrek hastalığıdır ve böbrek yetersizliğinin önde gelen nedenlerinden biridir. Polikistik böbrek hastalığı, 400 ila 1000 doğumda bir görülür. Erken tanının büyük önemi vardır, çünkü günümüzdeki tedavilerle bu hastalarda böbrek yetersizliğinin ilerlemesini önlemek veya geciktirmek mümkündür.

Polistik Böbrek Hastalığı (PBH), en sık görülen yaşamı tehdit edici kalıtsal hastalıklardan ve böbrek yetersizliğinin de önde gelen nedenlerinden biridir. Bu hastalıkta, başta böbrekler olmak üzere birçok organda kist adı verilen, içi sıvı dolu kesecikler çoğalıp büyümeye başlamaktadır. Özellikle böbrekler, sağlıklı kişilere oranla, birkaç kat daha büyük hale gelebilmekte ve hastalarda ağrı, kanama ve kist içinde enfeksiyon gibi birçok belirti ve bulguya neden olmaktadır. Ayrıca Polikistik böbrek hastalığında, kan basıncı yüksekliği bulunmakta ve kalp-damar hastalıklarına yatkınlık artmaktadır. Kan basıncı ölçümü, idrar tetkiki ve böbrek ultrasonografisi gibi basit yöntemlerle tespit edilebilir.

Tedavi edilmediğinde, hastaların çoğunda erken dönemde böbrek yetersizliği gelişmekte ve ortalama 60 yaşından önce böbrek nakli ya da diyaliz tedavisi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Böbrek nakli yapılan ya da diyaliz tedavisi alan her 10 hastadan 1’inde neden, “polikistik böbrek hastalığıdır.”

Polikistik böbrek hastalığının seyrinde yaşam tarzının önemli etkileri vardır

İdeal vücut ağırlığı olan, tütün ürünleri kullanmayan, tuzdan fakir beslenen ve kan basıncı kontrol altında olanlarda hastalığın seyri daha iyi olmaktadır. Bunun yanında, kistlerin büyüme hızını yavaşlatarak böbrek yetersizliğinin ilerlemesini geciktiren tedaviler de bulunmaktadır.  Ailesinde polikistik böbrek hastalığı olan bireylerin, erken teşhis ve tedavi için bir nefroloji hekimine başvurmaları önerilir.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL