Genel Sağlık

Omicron Varyantı Nedir ?

Omicron Varyantı Nedir ?Doç. Dr. Berna Eren Kömürcüoğlu, Omicron varyantının Türkiye’deki seyri hakkında bilgi verdi. TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı ve İzmir Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi..

Omicron Varyantı Nedir ?

Omicron Varyantı Nedir ?Doç. Dr. Berna Eren Kömürcüoğlu, Omicron varyantının Türkiye’deki seyri hakkında bilgi verdi.

TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı ve İzmir Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Berna Eren Kömürcüoğlu, Solunum Derneği TV’de Omicron Varyantının Türkiye’deki seyrini nasıl görüyorsunuz?

Omicron varyantının ülkemizdeki seyriyle ilgili göstergeler çok iç açıcı değil. Son bir haftayla Omicron varyantıyla enfekte olan vaka sayısı %20 artış gösterdi.Ülkemizde de buna palelel bir artış var tabiki ve daha da artacağından endişe ediyoruz.Çünkü önlemlere uyma çok çok azaldı. Pandeminin ilk döneminde bir disiplin vardı,ciddi uyarılar vardı. Şuan da hem uyarılar hem de toplumun bu uyarılara uyma oranı çok çok azaldı. Bu nedenle ülkemizdeki seyrini çok iç açıcı görmüyorum. Aşılamayla ilgili güncel düşünceleriniz nelerdir?

Aşılama oranlarına geldiğimizde, esasında ülkemizde aşıya ulaşma, aşının hızı hiç de az değil. Yeterince bu konuda imkanımız var ve en az 2 doz aşı olanların oranı %85’lerde.3. doz vurulanların oranı ise hala 24 milyon civarında. Bu sayının yükseltilmesi gerekiyor, çünkü Omicron Varyantının enfekte etmemesi için 3. Dozun uygulanması öneriliyor.Maalesef aşıdan, aşının etkisinden kaçan bir mutant olarak bildiriliyor. En etkili koruma yönteminin de aşı olduğunu biliyoruz ve tüm salgın olasılıklarda olduğu gibi bunda da aşının önemini vurgulayıp 3. doz aşının yapılması konusunda daha güçlü uyarılarda bulunmak gerekiyor. Sizce pandemi döneminde halkımızın en çok ihmal ettiği konu nedir?

Kalabalık ortamlardan kaçınmama.Sosyal hayat eskiye döndü ve tüm hızıyla devam ediyor. Eğer dikkat edecek olursak, yeni yıl kutlamaları artış izledi. Somestır tatilinin başladığı günde yine seyahatlar, kalabalık ortamlarda uzun süre bulunma, yeme içme sırasında maskenin ihmali maalesef halkımızı bekliyor. Bunlar korkulan durumlar. Özellikle 3. doz aşısını yaptırmamış yetişkinler ve 12 yaş altında aşılamaya dahil edilmeyen çocuklar için bu önlemlerin gevşetilmeden uygulanması ve kalabalık ortamlardan kaçınılması gerekir. Bunları uygulamak durumundayız çünkü son derece bulaşıcı bir varyantla karşı karşıyayız. Gelecekte bizi neler bekliyor?

Gidişat için hala çok umutlu konuşamıyor otariteler biliyorsunuz. Dünya Sağlık Örgütü Omicron varyantının son varyant olmayacağını bildiriyor. Salgının sona ermesi konusunda tarih tahmininde bulunmak hiç de kolay değil. Salgının başından bu yana dünyada resmi rakamlarla 5,5 milyon ülkemizde de 86 bin ölüm bildirildi. Ama yeni makale var. Bu resmi rakamların yaklaşık2 katı ölüm oranlarının olduğu da kabul ediliyor. 2022’de bizim salgınla mücadele yılımız olacakmış gibi görünüyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL