Genel

Odesa’dan ilk gemi yola çıktı

Odesa’dan ilk gemi yola çıktı

Odesa limanından ilk tahıl gemisi ayrıldı

Tahıl taşıyan ilk gemi, Rusya ile önemli bir anlaşma kapsamında bir Ukrayna limanından ayrıldı.

Türk ve Ukraynalı yetkililer, geminin, bu sabah erken saatlerde güneydeki Odesa limanından ayrıldığını söylediler.

Rusya, Şubat ayından bu yana Ukrayna limanlarını ablukaya alıyor, ancak iki taraf da sevkiyatların yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya vardı.

Anlaşmanın küresel gıda krizini hafifleteceği ve tahıl fiyatını düşüreceği umuluyor. 

Geminin hareketinden önce yapılan açıklamada, Sierra Leone bayraklı geminin Lübnan’a yanaşacağını ve önümüzdeki haftalarda başka sevkiyatların planlandığı belirtildi. 

Anlaşma kapsamında kurulan İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi (JCC), geminin 26.000 ton mısır taşıdığını ve Salı günü teftiş için Türk sularına gelmesinin beklendiği kaydedildi. 

16 gemi bekliyor

Ukrayna Altyapı Bakanı Alexander Kubrakov, Facebook’ta “Bugün Ukrayna, ortaklarıyla birlikte dünyadaki açlığı önlemek için bir adım daha atıyor. Limanların kilidini açmak, ekonomiye en az 1 milyar dolarlık döviz geliri sağlayacak ve tarım sektörünün gelecek yıl için plan yapması için bir fırsat sağlayacak” dedi. 

Kubrakov, önümüzdeki haftalarda Odesa Bölgesi limanlarında 16 geminin daha ayrılmayı beklediğini de söyledi. 

BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda geçen ayki anlaşmaya varılması iki ay sürdü ve 120 gün sürmesi planlanıyor. Her iki taraf da kabul ederse yenilenebilecek.

Ukrayna’nın tahıl ablukası, ekmek ve makarna gibi buğday bazlı ürünlerin daha pahalı hale gelmesi ve yemeklik yağlar ve gübre fiyatlarının artmasıyla küresel bir gıda krizine neden oldu.

Anlaşma şartlarına göre Rusya, sevkiyatlar transit halindeyken limanları hedef almamayı kabul etti ve Ukrayna, donanma gemilerinin mayınlı sularda kargo gemilerine rehberlik edeceğini kabul etti.

BM tarafından desteklenen Türkiye, Rusya’nın silah kaçakçılığına ilişkin korkularını gidermek için gemileri denetleyecek.

Güney Ukrayna’daki üç limanın – Odesa, Chornomorsk ve Pivdenny – ihracatın odak noktası olması bekleniyor.

Ancak Rusya’nın Odesa limanına iki füze fırlattığının açıklanmasından 24 saat geçmeden anlaşma kaosa sürüklendi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırının Moskova’nın anlaşmaya bağlı kalmasına güvenilemeyeceğini gösterdiğini söyledi. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL