Genel

O uçaklar yer hizmeti de alamayacak

Abramoviç’in Gulfstream jeti ile Aeroflot, AirBridgeCargo, Aviastar-TU, Azur Air, Nordwind ve Utair’e ait toplam 100 uçak için “etkin yaptırım” uygulanacak. (Foto: Depo Photos) 

O uçaklar yer hizmeti de alamayacak

Rusya ile bağlantılı yaklaşık 100 uçak, ABD hükümeti tarafından “etkin yaptırıma” tabi tutulacak. 

ABD Ticaret Bakanlığı, bu uçaklara yönelik yer hizmetlerinin de Rusya’ya yönelik yaptırımlarına aykırı olduğunu açıkladı. Rusya da dahil olmak üzere dünyanın herhangi bir yerinde bu uçaklara hizmet verilmesinin ağır para cezalarına ve potansiyel hapis cezasına yol açabileceği belirtiliyor.

Liste, Aeroflot da dahil olmak üzere Rus havayolları tarafından işletilen uçakları içeriyor. Çoğu Boeing tarafından üretilen bu uçaklara Roman Abramoviç’in sahibi olduğu Gulfstream özel jeti de dahil.  

Abramoviç, bu ayın başlarında Birleşik Krallık hükümeti tarafından yaptırım uygulanan yedi oligark arasında yer aldı. 55 yaşındaki Abramoviç’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile güçlü bağları olduğu iddia ediliyor, ancak o bunu yalanlıyor. 

Bakanlık açıklamasında, listelenen uçaklardan herhangi birinin yakıt ikmali, bakım veya onarım çalışmalarının yanı sıra yedek parça sağlanmasının ABD ihracat yaptırımlarının ihlali anlamına geldiği belirtildi.   

Yaptırıma uymayanlar

Ticaret Bakanı Gina Raimondo, hareketin “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı seçtiği acımasız savaşa” yanıt olarak olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu listeyi dünyaya duyurmak için yayınlıyoruz. Rus ve Belarus şirketlerinin ve oligarkların yasalarımızı ihlal ederek cezasız bir şekilde seyahat etmesine izin vermeyeceğiz.”

Bakanlık açıklamasında, yaptırımlara uymayanların “önemli hapis cezası, para cezaları, ihracat ayrıcalıklarının kaybı veya diğer kısıtlamalarla” karşı karşıya olduğu da kaydedildi. 

Yüzde 25’i ABD menşeli uçaklar

Düzenlemeler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat’ta yeni kontrollerin yürürlüğe girmesinden sonra Rusya’ya yeniden ihraç edilen yüzde 25’ten fazla ABD menşeli içeriğe sahip tüm uçaklar için geçerli.

Açıklamada, “Bu uçakların, örneğin yurt dışından dahil olmak üzere herhangi bir hizmet alması engellenerek, bu uçaklarla Rusya’dan yapılan uluslararası uçuşlar etkin bir şekilde durduracağı” belirtildi. 

Ticaret Bakan Yardımcısı Don Graves, ABD hükümetinin hareketin Rusya’nın küresel ekonomiden artan izolasyonunu artırmasını umduğunu söyledi. Graves, “Alınan kararlar boşuna alınmış değil.  Putin’in kısır savaşı devam ederken, Rus ve Belarus ekonomilerini daha fazla zarar vermeye devam edecekler” dedi. 

ABD, Kanada ve Avrupalı ​​müttefikler, Rus uçaklarının kendi hava sahalarında faaliyet göstermesini yasaklayarak Rus havayollarını uluslararası rotalarını büyük ölçüde terk etmeye zorladı.

Yaptırıma tabi uçaklar 

Yaptırma tabi uçaklar arasında Roman Abramoviç’in LX-RAY kuyruk numaralı Gulfstream G650ER tipi özel jetinin yanı sıra değişik şirketlere ait uçaklar yer alıyor. 

ABD Ticaret Bakanlığı’nin internet sitesinde yayımlanan listeye göre, bu şirketler ve uçakların sayısı şöyle:

Aeroflot tarafından işletilen 33 adet uçak, AirBridgeCargo’ya ait 12 uçak, Aviastar-TU tarafından işletilen 5 uçak, Azur Air’e ait 23 uçak, Nordwind’in 14 uçağı ve Utair’in 12 uçağı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL