Genel

NATO üyelik protokolünü imzaladılar

Üyelik görüşmelerini dün tamamlayan İsveç ve Finlandiya, bugün NATO karargahında üyelik protokolünü imzaladı. (Foto: NATO)

NATO üyelik protokolünü imzaladılar

İsveç ve Finlandiya NATO üyelik protokolünü imzaladı

Üyelik görüşmelerini dün tamamlayan İsveç ve Finlandiya, bugün NATO karargahında üyelik protokolünü imzaladı. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg atılan imzalarla üye ülkelerin parlamentolarında yapılacak onaylama sürecinin resmen başlayacağını duyurdu.

NATO’nun Madrid Zirvesi’nde alınan karar doğrultusunda resmi prosedürleri tamamlamak için NATO üyesi 30 ülkenin temsilcileri, İsveç ve Finlandiya’nın katılım protokollerini imzalamak üzere toplandı.

Toplantı öncesinde açıklama yapan Stoltenberg “Bugün Finlandiya ve İsveç için güzel bir gün ve NATO için güzel bir gün. Masanın etrafındaki 32 ülke ile daha güçlü olacağız” dedi.

Üyelik görüşmeleri tamamlandı 

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya davet edilmesinin ardından iki ülkenin temsilcileri NATO yetkilileriyle katılım görüşmeleri pazartesi günü tamamladı.

NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun başkanlık ettiği heyetlerin NATO yetkilileriyle Brüksel’deki karargahta bir araya geldiği duyuruldu.

Açıklamada, “Her iki ülke de NATO üyeliğinin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme isteğini ve kabiliyetini resmen teyit etti” denildi. 

Katılım protokolleri üye ülkelerce onaylanacak

Protokollerin NATO üyesi ülkeler tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor. Tüm üye ülkeler, kendi onay süreçlerini tamamladıktan sonra Washington Antlaşması’nı saklayan ABD’ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.

Bütün aşamalar tamamlanınca NATO Genel Sekreteri, yeni üyeyi ittifaka katılmaya davet ediyor.

Son olarak yeni üye de kendi ulusal yasal sürecini tamamlayarak katılım belgesini ABD’ye teslim ediyor ve katılım süreci tamamlanıyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL