Genel

Münih’ten Rusya’ya uyarılar

Münih’ten Rusya’ya uyarılar

Rusya’ya uyarılar

Ukrayna ile Dobass bölgesindeki ayrılıkçı güçler arasıdaki çatışmalar, Rusya’nın balistik füze atışlarını da içeren stratejik askerî tatbikatıylla birlikte Batı dünyasından da Moskova’ya uyarılar geldi.

Münih Güvenlik Konferansı’nda yapılan konuşmalarda Rusya’ya yönelik uyarılar vardı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’ya, Ukrayna üzerindeki gerilimlerin arttığı bir zamanda ”savaşın eşiğinden geri adım atma” çağrısı yaptı ve doğu Avrupa’da savaşı önlemek için çok geç olmadığını söyledi.

Stoltenberg, askeri ittifakın güvenlik endişelerini gidermek, Ukrayna’daki çatışma tehdidini azaltmak ve ortak bir zemin bulmak için Rusya ile “önemli bir diyaloga girmeye” hazır olduğu konusunda ısrar etti. Ancak, NATO Genel Sekreteri, Moskova’nın aksini çekilme başladı demesine rağmen bu yönde bir işaret bulunmadığını kaydetti ve ”Aksine, Rusya’nın askeri yığınağı devam ediyor” dedi. Stoltenberg, şöyle konuştu:

”Bunlar Avrupa için tehlikeli günler. Rusya, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri yığılmada acımasızca asker topladı. Ne olacağını bilmiyoruz ama çatışma riski gerçek. Rusya’yı dediğini yapmaya ve güçlerini Ukrayna sınırlarından çekmeye çağırıyoruz. Bu, barışçıl bir çözüme yönelik önemli bir ilk adım olacaktır. Rusya’nın rotasını değiştirmesi, uçurumun eşiğinden geri adım atması, savaş hazırlıklarını bırakması ve barışçıl bir çözüm için çalışmaya başlaması için çok geç değil.”

Stoltenberg, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a Ukrayna’da bir çatışmayı önlemek için NATO-Rusya Konseyi içinde diyaloga girmesi için bir mektup gönderdiğini belirtti.

Rusya, NATO’dan eski Sovyet devletleri de dahil olmak üzere Doğu Avrupa’daki birliklerini geri çekmesini ve Ukrayna’nın askeri ittifaka katılmasını durdurmasını talep etti. Her iki öneri de NATO tarafından reddedildi.

Ursula von der Leyen

Konferans’ta konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda gelecekteki refahını riske atacağını söyledi ve herhangi bir saldırganlık durumunda Moskova’ya karşı “güçlü bir mali ve ekonomik yaptırım paketi” sözü verdi.

Von der Leyen, AB’nin Rusya’nın gaz arzında bir kesinti olması durumuna artık tamamen hazır olduğunu kaydederek, ”’Soğuk Savaş’ın en karanlık günlerinden bu yana Avrupa topraklarında en büyük askeri birlik birikimiyle karşı karşıya kalırken dünya inanamayarak izliyor, çünkü bu günlerdeki olaylar tüm uluslararası düzeni yeniden şekillendirebilir” dedi.

Von der Leyen, NATO Genel Sekreteri  Stoltenberg’e konferansın plaketini verdi. 

Kamala Harris

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, konferansta yaptığı konuşmada, ABD ve müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde Rusya’ya karşı “önemli ve benzeri görülmemiş” ekonomik önlemler alacağını söyledi.

Harris, ”Ulusal sınırlar zorla değiştirilmemelidir. Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgal etmesi halinde, ABD’nin müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte önemli ve benzeri görülmemiş ekonomik maliyetler getireceğini kesin olarak söyleyebilirim” diye konuştu.

”Hızlı, şiddetli ve birleşik olacak ekonomik önlemler hazırladık” diyen Harris, Rusya’nın finans kurumlarının ve kilit sektörlerinin hedefleneceğini ifade etti.  

Washington’un ekonomik harekatı bırakmayacağını, ancak NATO’nun doğu kanadını daha da güçlendireceğini belirten Harris, ABD ve müttefiklerinin diplomasiye açık olduğunu ancak Rusya’nın ”eylemlerinin kendi sözleriyle örtüşmediğini” kaydetti.  

ABD Başkan Yardımcısı’nın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile görüşmesi planlandı.

Boris Johnson

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünya liderlerine Ukrayna’nın Rusya tarafından herhangi bir işgalinin şokunun “dünyada yankılanacağını” söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Johnson, ”Ukrayna işgal edilirse, şok tüm dünyada yankılanacak ve bu yankılar Doğu Asya’da duyulacak, Tayvan’da duyulacak. Bu hafta Japonya ve Avustralya başbakanlarıyla konuştuğumda, ekonomik siyasi şokların dünyanın öbür ucunda olacağını bana bildirdiler” dedi.

Ukrayna’daki durum hakkında “korkusuz dürüst” olmak ve “bu anın ciddiyetini küçümsememek” gerektiğini söyleyen Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in niyetini bilmediğini, ancak “alametlerin korkunç olduğunu” söyledi. Johnson, “Ve bu yüzden birlikte güçlü durmalıyız” dedi.

İngiltere’nin diplomasi ve diyaloğun krizi çözmede hala başarılı olmasını umduğunu vurgulayan Johnson, birlik çağrısında bulundu ve “Batılı bakanlar Kiev’i her ziyaret ettiğinde, Ukrayna halkına ve liderlerine, egemenliklerinin ve bağımsızlıklarının dört dörtlük arkasında durduğumuza dair güvence verdik. Tam egemenlik ve bağımsızlıklarının tehlikede olduğu bir anda gözlerimizi kaçırsak, bu sözler ne kadar boş, ne kadar anlamsız, ne kadar aşağılayıcı görünürdü” dedi.

Johnson, Ukrayna işgal edilirse, “bir nesil boyunca özgür olan ve gururlu bir seçim geçmişi olan bir demokratik devletin yıkımına tanık olacağız” dedi.

İngiliz Başbakan, herhangi bir işgalin Rus bireyleri ve şirketlerine yönelik yaptırımlarla da karşılaşılacağı konusunda uyardı ve İngiltere’nin Rusya’ya ait bazı şirketlerin “Matruşka bebeklerini açacağını” ve Londra’da finansman sağlamalarını imkansız hale getireceğini söyledi.

Daha önce Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi ve daha sonra “ortak sonraki adımlar” üzerinde anlaştıklarını ve gerilimi azaltma ve diplomasi arayışında birlik içinde olduklarını kaydetti.  





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL