Sağlık

Miyomlar: Her 5 Kadından 1’ini Etkileyen ve Gebe Kalmayı Zorlaştıran İyi Huylu Tümörler

Miyomlar: Her 5 Kadından 1’ini Etkileyen ve Gebe Kalmayı Zorlaştıran İyi Huylu Tümörler

Miyomlar, rahim içerisinde oluşan ve genellikle iyi huylu olan tümörlerdir. Üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla rastlanan miyomlar, her 5 kadından 1’ini etkilemektedir.

Her hasta için en uygun miyom tedavi yöntemi, durumun özelliklerine ve hastanın tercihlerine bağlı olarak belirlendiğini belirten Doç. Dr. Nazlı Özkan, şunları söyledi,  “Miyomlar, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Rahim içerisinde büyük veya çok sayıda miyom, spermin yumurtayla buluşmasını zorlaştırabilir, rahim duvarının genişlemesini engelleyebilir ve düşük riskini artırabilir” Miyomların belirtileri şunlardır: Pelvik bölgede veya alt karın bölgesinde ağrı Aşırı adet kanaması (menoraji) Uzun süren adet dönemleri Düzensiz adet kanamaları Sık idrara çıkma ihtiyacı Miyomların Tedavisi

“Miyomların tedavisi, semptomların şiddetine ve hastanın tercihlerine bağlı olarak değişir. Semptomları hafifletmek için ağrı kesiciler, anti-inflamatuar ilaçlar, hormon tedavisi ve demir takviyeleri kullanılabilir. Miyomlar büyük veya semptomatikse, cerrahi olarak çıkarılabilir. Miyomektomi işlemi laparoskopik veya açık cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Uygun hastalarda embolizasyon da tercih edilebilir. Gebe kalmak isteyen kadınlarda miyomektomi genellikle ilk tercih edilen tedavidir. Bu işlem, rahim duvarına zarar vermeden miyomların çıkarılmasını sağlar. Miyomlar nadir de olsa kanserli hale gelebilir. Herhangi bir miyom semptomu yaşıyorsanız bir doktora danışmanız önemlidir. Miyomlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir jinekolog veya üreme sağlığı uzmanına danışabilirsiniz”





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL