Genel

Mart’ta cari açık 5,5 milyar dolar

Mart ayındaki cari açık 5,5 milyar dolar oldu. Bu kapsamda yıllık cari açık ise 24,2 milyar dolara ulaştı. Mart ayında döviz rezervleri 4,5 milyar dolar azaldı. (Foto: Depo Photos)

Mart’ta cari açık 5,5 milyar dolar

Mart ayında cari açık 5,5 milyar dolar

Mart ayındaki cari açık 5,5 milyar dolar oldu. Bu kapsamda yıllık cari açık ise 24,2 milyar dolara ulaştı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerine göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 229 milyon ABD doları artarak 5 milyar 554 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 24 milyar 223 milyon ABD dolara ulaştı. 

Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 3 milyar 356 milyon ABD doları artarak 6 milyar 342 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili oldu. 

Altın ve enerji hariç cari hesap

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 314 milyon ABD doları açık varken, bu ay 2 milyar 480 milyon ABD doları fazla verdi. 

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 472 milyon ABD doları artarak 2 milyar 329 milyon ABD dolarına yükseldi. 

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 708 milyon ABD doları artarak 1 milyar 450 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. 

Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar

Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 174 milyon ABD doları artarak 1 milyar 397 milyon ABD doları oldu. 

Bir önceki yılın aynı ayında 27 milyon ABD doları net giriş yaşanan ikincil gelir dengesi kalemi bu ayda 144 milyon ABD doları net çıkış kaydetti.

Finans Hesabı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 296 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları 3 milyar 51 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetti. 

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 744 milyon ABD doları, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 201 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 758 milyon ABD doları net geri ödeme, Genel Hükümet ise 219 milyon ABD doları net kullanım gerçekleşti.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2 milyar 271 milyon ABD doları net artış kaydetti.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 1 milyar 493 milyon ABD doları artış ve Türk Lirası cinsinden 178 milyon ABD doları net azalış olmak üzere toplam 1 milyar 315 milyon ABD doları net artış oldu. 

Döviz rezervi 4,5 milyar dolar azaldı

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar 54 milyon ABD doları net geri ödeme yaptı. Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 718 milyon ABD doları ve 943 milyon ABD doları net kullanım gerçekleşti.

Resmi rezervlerde bu ay 4 milyar 506 milyon ABD doları net azalış gözlendi. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL