Genel

Lavrov: “NATO bizi duymaya başladı”

Lavrov: “NATO bizi duymaya başladı”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun Rusya’nın güvenlikle ilgili endişelerini duymaya başladığı ve Kiev’i etkileyeceğine inanmak için nedenleri olduğunu söyledi.

Sergey Lavrov, Moskova ile Kiev arasında yapılacak müzakerelere ilişkin açıklamada bulundu.

Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin İstanbul’da yüz yüze olarak bugün-yarın yeniden başlayacağını ve görüşmelerin başarı ile sonuçlanmasını umduğunu ifade etti.

Bakan, Rusya için kilit niteliğindeki meseleler konusunda netliğe ulaştıklarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında bir görüşmenin gerekli olacağını kaydetti.

Lavrov, heyetler arasındaki görüşmelerin sonunda daha sonra iki ülkenin liderleri tarafından onaylanacak bir neticeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sırp basınına konuşan Lavrov, “Görüşmelerin bir netice ile taçlanmasını umuyoruz. Bu netice, temel amaçlarımıza ulaşmamızı sağlamalı. Bu amaçlar arasında öncelikle de Donbas’ta sekiz yıldır devam eden sivillerin öldürülmesi durumuna son vermek yer alıyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, Batı’nın yıllardır bu duruma sessiz kaldığını ve herkesin sivil altyapı unsurlarının, hastanelerin, anaokullarının, kliniklerin konutların bombalanmasını izlediğini, kimsenin de bunu hiçbir zaman eleştirmediğine dikkat çekti.

“Putin karşı çıkmadı”

Putin’in Zelenskiy ile görüşmeye asla karşı çıkmadığını belirten Lavrov, şöyle devam etti:

“Kendisi bu görüşmelere iyi hazırlanılmasını ilkesel olarak çok önemli görüyor. Şu anda durum malum. Ukrayna’da kriz hali var, bu kriz bunca yıldır o kadar olgunlaştı ki bir sürü sorun birikti. Bu nedenle öylece buluşup ‘sen ne düşünüyorsun, ben ne düşünüyorum’ diye fikir alışverişi yapmak sadece ters teper!”

Rus bakan, şunları söyledi:

“Özel operasyon başlar başlamaz Ukrayna’nın gelip görüşmeyi teklif etmesinin ardından bizim de bunu kabul etmemiz boşuna değil. Bu görüşmeler devam etti, hâlâ da ediyor. Video konferans yoluyla yapılan bir dizi görüşmeden sonra, müzakereler bugün-yarın İstanbul’da yüz yüze olarak yeniden başlayacak.”

Lavrov, Ukrayna ile görüşmeler yürütülürken, Donbas’taki insanların bir daha asla Kiev rejimi yüzünden acı çekmeyeceğinden emin olmak şeklinde bir yükümlülükleri olduğunu vurguladı.

“Anlaşmak konusunda şans görüyorum”

Lavrov, “Yine de anlaşmak konusunda şans görüyorum, zira malum sebeplerden yüksek sesle pek dile getirmeseler de, Batılı partnerlerimizin uzun yıllardır mevcut olan belirgin hatalarına dair şu anda bir anlayış mevcut” diye konuştu.

Bakan, NATO’nun Rusya’nın güvenlikle ilgili endişelerini duymaya başladığı ve Kiev’i etkileyeceğine inanmak için nedenleri olduğunu dile getirdi.

Lavrov, Belgrad’ın Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin yapılabileceği yerler arasında olup olamayacağı sorusunu yanıtlarken, şimdilik coğrafî anlamda, iki tarafın da imkanlarının uyuştuğu yer olarak İstanbul konusunda anlaşmaya varıldığını, Belgrad da dahil olmak üzere başka yerleri de değerlendireceklerini ifade etti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL