Genel

Kuzey Akım 2 süreci durduruldu

Kuzey Akım 2 süreci durduruldu

Almanya, Kuzey Akım 2 sürecini durdurdu

Berlin, doğrudan Rusya’dan kuzey Almanya’ya doğalgaz taşımayı amaçlayan denizaltı boru hattı sürecini askıya aldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya’nın Rusya ile Kuzey Akım 2 boru hattı projesini Moskova’nın doğu Ukrayna’daki iki ayrılıkçı cumhuriyeti resmen tanımasının ardından bir sonraki duyuruya kadar durduracağını söyledi.

Berlin’de gazetecilere konuşan Scholz, boru hattı için sertifikasyon sürecinin askıya alınmasını istediğini söyledi.

Scholz, ”Bu kulağa teknik geliyor, ancak boru hattının sertifikasyonu olmaması için gerekli idari adımdır ve bu sertifika olmadan Kuzey Akım 2 çalışmaya başlayamaz” dedi.  

Scholz, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerine yanıt olarak daha fazla yaptırımla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

“Daha fazla önlem alınırsa uygulayabileceğimiz başka yaptırımlar da var, ancak şimdilik çok somut bir şey yapma meselesi” diye konuşan Scholz, Rusya ile Batı arasında diyaloğun devam etmesi için de çağrıda bulundu.

İnşaatı kısa süre önce tamamlanan ancak henüz işletmeye alınmayan 10 milyar avroluk boru hattının Rusya’dan Avrupa’ya yılda 110 milyar metreküp doğalgaz taşıması planlandı.

Boru hattının Moskova’nın Avrupa üzerinde siyasi koz kullanmasına olanak sağlayacağını iddia eden Batılı ülkeler ve Ukrayna ile önemli bir çekişme noktası oldu. Ancak, Almanya şimdiye kadar projeyi sürdürmekte ısrar etti ve Kremlin enerji kaynaklarını siyasi bir silah olarak kullanmayı reddetti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL