Genel

Kore Yarımadası’nda tansiyon yükseldi

Kore Yarımadası’nda tansiyon yükseldi

Kuzey Kore, dün gece yarısı Güney Kore ile arasındaki denizde tampon bölgeye 80 top mermisi atarak bir baraj ateşi açtı. 

Bu baraj atışı, ABD ile Güney Kore’nin ortaklaşa yaptıkları hava manevralarını yarına kadar uzatılmasından sonra geldi. Kuzey Kore’nin dün sabah başarısız olduğu tahmin edilen kıtalararası balistik füze ateşlemesinden sonra manevraların iki gün daha uzatıldığı duyurulmuştu.

Pyongyang, bu manevraların uzatılmasının “çok kötü ve tehlikeli bir tercih” olduğunu bildirmiş ve dün akşam kısa menzilli üç balistik füze daha ateşlemişti.

Seul, dün yerel saatle 23.28’e, Kumkang bölgesinden denizdeki iki ülke arasında doğu kıyısındaki tampon bölgeye yaklaşık 80 adet top mermisi ateşlendiğini belirledi. 

“Anlaşmanın ihlali”

Güney Kore, bu top atışlarını, iki ülke arsındaki gerilimleri düşürmek için 2018’de imzalanan tampon bölgeler oluşturulmasına ilişkin anlaşmanın” açıkça ihlali” olarak değerlendirdi.

ABD de “istikrarsızlık yaratıcı gayrimeşru balistik füze ateşlenmesini” kınadı ve Seul ile Washington’un Kuzey’in artan tehditleri karşısında “kararlılıkları ve yeteneklerini gösteren” yeni önlemler alacaklarını belirtti.

İki günde 30 füze

Kuzey Kore, salı ve çarşamba günleri yaklaşık 30 füze ateşledi. Bunlardan biri, 1953 yılından bu yana ilk kez Güney Kore karasularına çok yakın bir yere düştü.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol bugün, “fiilî bir toprak işgalinden” söz ederek, bu füze ateşlemelerinin, Seul’de 156 kişinin izdiham sırasında ölmesine atıfta bulunarak, “Güney Kore’nin ulusal bir yas döneminde bulunduğu sırada yapılmasını insanlığa ve insancıllığa karşı bir eylem” olarak kınadı. 

Uçaklar karşılıklı havalandı

Güney Kore ordusu, Seul ile Washington’un ortak askerî manevraları sırasında Kuzey Kore’nin 180 uçağını seferber ettiğinin belirlenmesinden sonra kendisinin de radara yakalanmayan uçaklar seferber ettiğini duyurdu.

Aynı kaynaktan verilen bilgiye göre, Güney Kore, bugün, Pyongyang hava sahasında 180 Kuzey Kore uçağının çeşitli yönlere uçtuğunu belirlemesinden sonra aralarında F-35A uçaklarının da bulunduğu 80 uçak da Güney’den havalandı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, yerel saatle 11.00-15.00 arasında Kuzey Kore’nin 180 savaş uçağının kendi sınırları içinde batı ve doğu sahillerine doğru havalandığının tespit edildiğini bildirdi.

Bunun üzerine, Güney Kore’nin de 80 savaş uçağı acilen havalandı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL