Genel

Koltuk Değneği ve Tekerlekli Sandalye Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Koltuk Değneği ve Tekerlekli Sandalye Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Tekerlekli sandalye ve koltuk değneği kullanımının ilk zamanlarda zor olabileceğini belirten Öğretim Görevlisi Gönül Kil Tetik, alışmak için doğru kullanım tekniklerini bilmek ve bir fizyoterapistten destek almak gerektiğini söyledi. Tetik, tekerlekli sandalye seçiminde öncelikle ölçülerine, ağırlığına ve taşıma kapasitesine önem verilmesini tavsiye etti.

Öğretim Görevlisi Gönül Kil Tetik, koltuk değneği ve tekerlekli sandalye seçimi ile kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı, kullanıcılara önemli tavsiyelerde bulundu. Meydana gelmiş olan kırıklar, burkulmalar, alçı sonrası zedelenmeler ve bazı diz ameliyatları sonrası koltuk değneği, yürüteç veya kanedyen kullanımının gerekebileceğini belirten Tetik, “Bu aparatları çok uzun süre kullanmak durumunda kalabileceğimizi öngörerek seçim yapmalıyız. Koltuk değneği kullanımı ilk başta zor gelebilir. Kısa zamanda kullanıma alışmak için doğru koltuk altı değneği ve doğru kullanım teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Kanadyen değneklerde boy, dik durulduğunda dirseğin hafif kıvrık kilitlenmediği duruma göre ayarlanmalı. Koltuk altı değneğinde ise en önemli nokta, koltuk altından 4 cm kadar aşağıda tutulması ve kalça eklemi hizasında olmasıdır.” şeklinde konuştu.

  Kullanımı ilk zamanlarda zor olabilir

Koltuk değneğini ilk başta kullanmak zor olabileceğini belirten Tetik, “Özellikle dik durma konusunda zorluk yaşama ihtimali çok yüksektir. Fakat doğru şekilde destekleyen, doğru bir koltuk değneğiyle kısa zaman içerisinde dik durulabilir. Koltuk değneği kullanılırken uygulanması gereken bazı yöntemler vardır. Öncelikle ayakları değnekten geride tutmak gerekiyor. Koltuk değnekleri ile ters ayaklar aynı anda öne atılmalı. Koltuk değneği öne atıldığı zaman güç değneğe verilmeli, bu şekilde bacaklara bindirilen yük daha az olacaktır. Bu süreçler ilk başta zor gelecektir. Ama kısa süre sonra alışmak mümkün oluyor.” ifadesini kullandı.

  Kilo, engel ve hastalık durumu önemli

 Tekerlekli sandalyenin yürüme yetisini kaybeden veya kısmen kaybetmiş olan hasta, yaşlı, engelli bireylerin gün içerinde bulunacağı aktivitelerde mobilite ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Tetik, “Tekerlekli sandalye bireyin kilosu, yaşı, engel ve hastalık durumu göz önünde bulundurularak seçilmeli.” dedi ve tekerlekli sandalye türlerini şöyle sıraladı:

– Standart tekerlekli sandalyeler,

– Refakatçi kullanımlı tekerlekli sandalyeler (hasta transfer sandalyeleri),

– Özellikli tekerlekli sandalyeler,

– Banyo tuvalet (WC) tekerlekli sandalyeleri,

– Aktif tekerlekli sandalyeler,

– Pediatrik tekerlekli sandalyeler,

– Ağır engelli tekerlekli sandalyeleri.

Seçim yapılırken önce ihtiyaçlar belirlenmeli 

Dikkat edilmesi gereken noktalar.

– Alınacak modele karar vermeden önce ihtiyaçlar belirlenmeli,

– Tekerlekli sandalye ölçüleri, ağırlığı ve taşıma kapasitesinin kullanacak kişiye uygunluğundan emin olunmalı,

– Aldığınız markanın yedek parça bulunurluğu ve garanti koşulları araştırılmalı,

– Dış mekanda kullanılacaksa alınacak tekerlekli sandalyenin tekerlerinin havalı teker olması tercih edilmeli,

– Aynı marka ve modeli daha önce alan kişilerin ürün hakkındaki olumlu ve olumsuz yorumları değerlendirilmeli ve,

– Ürünün satın alınacağı firmanın medikal alanında uzmanlığı araştırılmalı.

 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL