Genel

Kim ve Putin buluştu

Kim ve Putin buluştu

Kim Jong Un ve Vladimir Putin, olası silah görüşmeleri için, Rusya’daki bir uzay üssünde bir araya geldi. 

Görüşme, Kuzey Kore’nin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına askeri destek sağlayacağı yönünde Batı’daki endişeleri artıran bir buluşma oldu.  

Kremlin’in resmi hesabından yayınlanan videoda, Kim’in Kuzey Kore’den ülkeye gelişinden bir gün sonra Rusya’nın uzak doğusundaki Amur bölgesindeki Vostochny Cosmodrome uzay üssüne vardığında iki liderin gülümseyerek ve el sıkıştığı görülüyor.

Kuzey Kore devlet medyasının bildirdiğine göre, Kim’in özel treni yerel saatle dün erken saatlerde Kuzey Kore’nin kuzeydoğu sınırının hemen karşısındaki bir Rus istasyonu olan Khasan’a ulaştıı. Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Kim’in burada Doğal Kaynaklar Bakanı Alexander Kozlov ve bölge valisi Oleg Kozhemyako’nun yanı sıra bir şeref kıtası ve askeri bando tarafından kırmızı halı üzerinde karşılandığını yazdı.

Bu, Kim Jong Un’un, 2019’dan bu yana ilk kez gerçekleştirdiği Rusya ziyareti ve aynı zamanda üç yıllık koronavirüs salgını izolasyonunun ardından Kuzey Kore dışına yaptığı ilk yolculuk. Kim, bu gezinin hükümetinin Kuzey Kore-Rusya ilişkilerinin “stratejik önemine öncelik verdiğini” gösterdiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, iki liderin ağırlıklı olarak ticari ve ekonomik bağlar ile kültürel alışverişler de dâhil olmak üzere ikili ilişkileri ele alacağını dile getirmişti. 

Uzmanlar Rusya’nın Ukrayna’nın karşı saldırısını püskürtmek için topçu mermilerine ihtiyaç duyduğunu, Kuzey Kore’nin ise enerji ve gıda yardımının yanı sıra nükleer silah ve balistik füze programlarını ilerletmek için Rusya’dan yardım istediğini ifade ediyor. 

Beyaz Saray, Kuzey Kore’yi Rusya ile herhangi bir silah anlaşması yapmaması konusunda defalarca uyardı bulundu ve bunun BM Güvenlik Konseyi’nin birçok kararını ihlal edeceğini savundu. 

Rusya’nın uzak doğusu seyrek nüfuslu ve büyük ölçüde gelişmemiş bir bölge. Putin’in birçok kez ziyaret ettiği bir projesi olan Vostochny Cosmodrome uzay limanı, bölgede Rus ve Kuzey Kore devlet başkanları arasında yüksek profilli bir toplantı için uygun olabilecek birkaç yerden biri.

Öte yandan, Kuzey Kore, liderler zirvesi öncesinde doğu kıyısındaki denize doğru iki kısa menzilli balistik füze ateşledi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL