Genel

Kiev’e dayanışma ziyareti

Kiev’e dayanışma ziyareti

Polonya, Slovenya ve Çek başbakanları, desteklerini göstermek için trenle Kiev’e gittiler

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Çekya Başbakanı Petr Fiala iktidar partilerinin başkanlarıyla riskli bir yolculuk kararı aldılar. Grup, dün akşam saatlerinde trenlerle Varşova’dan Kiev’e gitti.

Liderler, Kiev’de sokağa çıkma yasağının başlamasından sonra dün akşam Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldiler. 

Grup, Rusya’nın işgalinden bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden ilk Batılı liderler oldu. 

Petr Fiala, Twitter paylaşımında “Cesur mücadelenize hayranız. Bizim de canımız için savaştığını biliyoruz. Yalnız değilsin, ülkelerimiz senin yanında” dedi. 

Polonyalı Mateusz Morawiecki, Ukrayna’yı kaybederse Avrupa’nın asla eskisi gibi olmayacağını söyledi. Bunun yerine, “eski benliğinin yenilmiş, aşağılanmış ve acıklı bir versiyonu” olacağını yazdı.

Ukrayna Başbakanı Denis Shmihal ise “Ziyaretiniz Ukrayna’ya desteğin güçlü bir ifadesidir’ dedi. Shmihal, Twitter paylaşımında, toplantıda Rusya’ya karşı “yıkıcı” yaptırımların tartışıldığını ve “Rusya’nın terörizmin sponsoru olarak tanınması” da dahil olmak üzere birçok konunun görüşüldüğünü kaydetti. 

Toplantı sırasında patlama sesleri

BBC’nin haberine göre, görüşmeler sürerken, başkentin batı ucundaki çatışmalar nedeniyle Kiev’in her yanından yüksek sesli patlamalar duyuluyordu.

Avrupa Birliği, politikacıların belirli bir görev üstlenmediğini, ancak Brüksel’deki liderlerin geçen hafta Fransa’nın Versailles kentinde düzenlenen gayrı resmi bir AB zirvesinde belirtildiği gibi geziden haberdar olduklarını açıkladı.

Polonya dışişleri bakan yardımcısı Marcin Przidacz, gezinin riskli olduğunu kabul etti, ancak “değerler uğruna almaya değer” dedi ve Ruslara ziyaretin gerçekleşeceğini söylediklerini aktardı.

Liderler trenle seyahat etmeye karar verdiler çünkü Polonya askeri jetiyle uçmak Rusya tarafından tehlikeli derecede kışkırtıcı olarak görülebilirdi. Trenlerinin Varşova’ya dönüş yolculuğunu ne zaman yapacağı hemen belli değildi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL