Genel

Kiev’den Ankara’ya yolculuk

Ukraynalı Ressam Alexandr Melnykov, savaş nedeniyle Kiev’i terk etmek zorunda kaldı ve Türkiye’deki dostlarının daveti üzerine Ankara’ya geldi. (Foto: Ajans Bizim)

Kiev’den Ankara’ya yolculuk

Ukraynalı ressama dost eli uzandı ve Ankara’ya geldi

Ukrayna’daki Rus işgal operasyonunun ardından birçok insan gibi Kiev’den ayrılmak zorunda kalan Ressam Alexandr Melnykov, dostlarının daveti üzerine Türkiye’ye geldi. 

Sanatçı, Ankara’da, arkadaşı iş insanı Mustafa Atilla’nın konuğu olarak bir süre kalacak. Sanatçının çalışmalarından bazı örnekler de Bilim Ağacı Vakfı’nın ArtAnkara’da açılan standında sergilendi. 

Altı günlük yolculuktan sonra Ankara’ya ulaşın sanatçı ve eşi Lena, kısa süre dinlendikten sonra soluğu ArtAnkara’da aldılar. Alkışlarla karşılanan sanatçının dostlarıyla buluşması duygulu anlara sahne oldu. 

Bilim Ağacı Vakfı standında Ajans Bizim’e açıklamalarda bulunan sanatçı, zor bir yolculuktan sonra “büyük bir şölenle karşılandığını” belirterek, “Böyle kutlamalarda, bu güzel gülümsemeleri görmek bize bütün yaşadıklarımızı unutturdu” dedi. 

Sanatçı, Ukrayna’da savaşın yakın zamanda bitmesini umduğunu belirterek, herkesin yüzünün güldüğü, kutlamaların yapıldığı günlere dönüleceğine inandığını söyledi. 

Melnykov, Ukrayna’daki durum konusunda, “Şu anda sağlıklı bilgilere ulaşamıyoruz. Sadece televizyonda duyduklarımıza inanmak durumundayız. Kiev’de altı geceyi sığınakta geçirdik. Sürekli silah sesleri geliyordu. Dışarıdaki yakınlarımızı merak ediyorduk. Daha önce böyle bir duruma düşmemiştik. Kendimiz için değil, yakınlarımız için endişeliydik” diye konuştu. 

Oğlu, gelini ve torunun Batı Ukrayna’da Lviv’de olduğunu belirten Alexadr Melnykov, orada herhangi bir askeri operasyon olmadığını ifade ederek, “Umut ediyoruz ki kısa sürede sorun çözülür” dedi. 

Bir süre Ankara’da yaşayacak

Alexandr Melnykov, eşi ile bir süre Ankara’da kaldıktan sonra “vatanına döneceğini” söyledi. 

Melnykov, “Bu kadar iyi insan karşıladı bizi. Hem bize hem ülkemize çok değer verildiğini gördük. Bu çok büyük mutluluk bizim için. Ancak ülkemize döneceğiz. Orası bizim vatanımız. Daha önce de Ankara’ya gelmiştik. Ukrayna’da her şey yolunda olduğundaydı o zaman…” dedi. 

Mustafa Atilla’nın, “Hayatının sonu kadar kalabilirsin, sana her zaman kapımız açık” sözleri üzerine duygulanan sanatçı, gülerek, “İki yüz sene yaşarsam ne olacak” dedi.  Mustafa Atilla ise “İstersen bin yıl yaşa, her zaman yerin hazır” karşılığını verdi. 

Alexandr Melnykov kimdir?

Melnykov, 1957 yılında Moskova’da doğdu. Odessa’daki Sanat Lisesi ve Kiev’deki Ulasal Sanat Akademisi’ni bitirdi. Alexandr Melnykov, İsviçre, Fransa, Japonya, Almanya ve Kanada’da birçok sergiye katıldı. 

ABD’de 2000 yılında New Jersey’deki “20 Yıl Sonra'”, 2001 yılında “Bilinmeyen Rusya IV” sergisine katılan sanatçı çok sayıda kişisel sergisiyle de resim tutkunlarının karşısına çıktı. Odessa, Kiev ve Vancouver’deki kişisel sergileri büyük ilgi gördü. 

2012 yılında, Ukrayna Hava Yolları tarafından 11.000 m2 alanda desteklenen ve Melnykov’un iki çalışmasının yer aldığı sergi Guinness Rekorlar kitabına girdi. 

Ukrayna Ulusal Sanatçılar Birliği üyesi olan Alexandr Melnykov’un adı ünlü Benezit – l’Encyclopede Mondiale des Arts’ta yer alıyor. 

Gerçek dünyanın sürreal yorumu

Alexandr Melnykov, çalışmalarında son derece gerçekçi çizilmiş objeleri çoğu zaman profilden çizilmiş insan ve hayvan figürleriyle sürreal bir atmosferde etkileyici bir şekilde birleştirir. Bu yolla kendi resim dilini yaratan sanatçı, birbirinden farklı ögeleri başarılı bir kompozisyonla bir araya getirdiği eserler üretir. 

İnsanın durumunu ve var oluş dönüşümlerini resimlerinde net e anlaşılır biçimde yansıtır. Sanatçı, eserlerinde, doğal ve özel bir anı yakalamış gibi gösterir. 

Alexandr Melnykov’un eserlerinde ortaya koyduğu çarpıcı figürlerin derinliğine tanıklık etmek, mistik halk hikayeleri, şiir ve edebiyattan beslenen sanatı aracılığıyla iç dünyasında kendisine eşlik etmemizi sağlar. 

Türkiye’de hatır sayılır bir hayran kitlesi bulunan Melnykov’un eserleri ABD, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere önde gelen galerilerde oldukça yüksek değerlerle alıcı bulmakta ve seçkin koleksiyonlarda yer almaktadır. 

Bilim Ağacı Vakfı

Bilim Ağacı Vakfı, iş insanı Mustafa Atilla tarafından kuruldu ve 26 Ağustos 2021 tarihinde faaliyete başladı. 

Ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan gelişmiş bir toplum olabilmek ve insanlığın öncelikli sorunlarını çözebilmek için eğitim sisteminin bilimsel temeller üzerine kurulması ve paydaşlarına fırsat eşitliği sağlamasını hedefleyen vakıf, ArkAnkara’da ilk kez yer alıyor. 

Bilim Ağacı Vakfı’nın amacı, internet sitesinde, “İnsanlar arasında dil, inanç, ırk, cinsiyet vb. hiçbir ayrım yapmaksızın aklı ve vicdanı hür, demokrasiyi özümsemiş, bilimi kendisine rehber edinmiş, biat etmeyen, yeniliklere açık, yaratıcı, çevre bilinci, sorumluluk ve aidiyet duygusu gelişmiş, öz güveni, öz saygısı ve etik değerleri yüksek, yaşamı anlamlandırabilen ve değer katan bireylerin kişisel gelişimine ve böyle yüksek vasıflı bireylerin topluma kazandırılmasına hizmet edecek kurum ve altyapıların oluşum ve gelişimine katkı sağlamak” şeklinde ifade ediliyor. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL