Genel

Karıncalara koruma

Orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, doğal karınca yuvaları, böcek zararı görülen ormanlık alanlara taşındı.

Karıncalara koruma

Ormanlar için son derece faydalı, koloni halinde yaşayan, yuvaları toprak üstünde minik tepecik şeklinde bulunan karıncalar, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda böcek zararlılarının görüldüğü alanlara taşındı.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, 14 bin 28 adet doğal karınca yuvasının, böcek zararı görülen ormanlara taşındığı bilgisini verdi ve baskı altına alınan zararlı canlı türleriyle etkili mücadele edilmesinin sağlandığı kaydetti.  

Ormanlar için son derece faydalı olduğu belirtilen kırmızı karıncaların koloni halinde yaşadıkları, yuvalarını toprak üstünde minik tepecik şeklinde inşa edip, ana kraliçe ve işçi karıncalar olarak yaklaşık 300 bin fertten oluştukları bilgisi verildi. 

Her yıl bir koloninin ortalama 14 kilogram orman için zararlı böcek yiyerek doğaya katkı sağlayan kırmızı karıncaların, bunu salgıladıkları formik asit ile yaptıkları belirtildi. Özellikle bin metre yüksekliğin üstünde ve iğne yapraklı ormanların güneşli kısımlarında yaşayan kırmızı karıncalara zarar verilmemesi de istendi. 

Yozgat çamlığındaki karıncalar

Türkiye’nin ilk Milli Parkı Çalık’ta bulunan ağaçların bugüne kadar gelmesinde birden fazla etkenin bulunduğu, 350 ila 500 yıllık çam ağaçlarının bugüne kadar yaşamalarında verdikleri biyolojik mücadele ile orman zararlılarını yok eden Kırmızı Orman Karıncasının etkisinin de yadsınamayacağı bildirildi. 

Kırmızı Orman Karıncasının korunması ve üremelerinin sağlanması amacıyla tüm bölgeler uyarıldı. Kırmızı Orman Karıncasının özellikle ormanlık alanlardaki genç ağaçlara musallat olan böcekleri yiyerek, doğal koruma sağladığı ve biyolojik mücadele yaptığı bildirildi.

Yozgat Milli Parkı Çamlık’ta, diğer adı Formakarufa olan Kırmızı Orman Karıncalarına ait oldukça fazla yuvasının bulunduğunu ve yıllardır korunduğu hatırlatılarak, şu görüşlere yer verildi:

‘’Bu karıncalar, Ormanlık alanlarımızdaki ağaçların doğal bekçileridir. Farklı özelliklere sahiptirler. Ağaçlara zarar veren her türlü zararlıyı yiyerek, ağaçları korumakta, biyolojik mücadele vermektedir. Ormanlık alanlarda sıkça görülen bu karıncaların yuvaları bakıldığında rahatlıkla görülebilen yüksekliktedir. Kendilerine yönelik saldırılar esnasında Formikasit salgılayarak, korunurlar. Çamlıkta bulunan karıncaların yerleri, önceki yıllarda belirlenip, koruma altına alındı. Kırmızı Orman Karıncalarının korunmalarının yanı sıra, çoğalmalarını sağlayacak gerekli tedbirlerin de alındı’’.

Kimyasal mücadele zararlı

Ormanlık alanlarda ağaçlara zarar veren haşerelerle mücadelenin pahalı, zor ve aynı zamanda da zararlı olduğu vurguladı. 

Mücadelede kullanılacak kimyasalların diğer canlılara da zarar vereceği için tehlikeli olduğuna dikkat çekilerek, ‘’Yozgat Çamlığında kimyasal bir mücadeleye kalktığımız zaman farklı ilaçlama yöntemlerini kullanacağız. Her alana yetişmek mümkün değil. Ama Kırmızı Orman Karıncaları her yere ulaşma imkanına sahip. Ağaçların yüzeyinde gezinerek, zararlıları yok edebiliyor. Yapılan yayınlarla yuvalara zarar verilmemesi yolunda halkın bilinçlendirilmesi ile de sayılarının her geçen yıl artan karıncaların yuvalarına yaklaşılmaması, zarar verilmemesi gerekir. Karıncalara fazla yaklaşıldığında saldırganlaşabilirler, kendilerini koruyabilmek için formikasit salgılayarak, insanlara zarar verebilirler’’ denildi.

Ormanlık alanlarda yuvalarını kurup ağaçlara zarar veren böcek, tırtıllarla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene larvalarını da Kırmızı Orman Karıncalarının yiyerek yok ettiği belirtildi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL