Genel

Karaburun’da ”TOKİ” tartışması

Karaburun’da TOKİ’nin yapacağı konutlarla ilgili tartışma karışılıklı açıklamalarla yeni boyut kazanarak büyüyor. (Harita: TKGM)

Karaburun’da ”TOKİ” tartışması

İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılmak istenen ”TOKİ konutları” ile ilgilii tartışma büyüyor. 

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçe halkının büyük çoğunluğunun düşüncelerini yansıttığını belirttiği beyanlarına karşı, TOKİ’nin yaptığı basın açıklamasında kullanılan ifadelere tepki gösterdi. 

Erdoğan, TOKİ’den yapılan açıklamada yer alan ifadelerin “parti devleti olgusunun geldiği aşamayı göstermek açısından ibret verici olduğunu” söyledi.

Kamu kurumu olan TOKİ’nin, yüzde 49 oyla seçilmiş bir belediye başkanının hizmetlerini sorgular ya da değerlendirir noktada olamayacağını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

“Herkes haddini ve konumunu bilmeli; devlet kurumlarının idarecileri, burunlarını siyasete sokmamalı. Karaburun Belediye Başkanı’nın hizmetlerini değerlendirecek olan TOKİ değil, Karaburun halkıdır. Halk beğenir ‘devam et’ der; beğenmez ‘sen çekil başkası gelsin’ der. Bunu sorgulamak TOKİ’nin görevi de haddi de değildir. Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) uygulaması kapsamında üç yıla yaklaşık süredir uyum içinde ve keyifle çalıştığımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarından bugüne kadar görmediğimiz bu türden bir davranışı TOKİ’den görmüş olmak, bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Durumu Sayın Murat Kurum’un takdirlerine sunuyorum” diye konuştu. 

TOKİ’nin, Karaburun Belediyesi’ni ve kendisini doğrudan hedef alarak yaptığı açıklamada gerçeklerin çarpıtıldığını savunan Erdoğan, TOKİ’nin “Planlama yok, henüz belli değil” anlamındaki açıklamalarına karşılık, AK Parti milletvekillerinin projeyi “müjde” olarak vatandaşlarla paylaştığını söyledi.

Açıklamada “yatay mimari” ve “dar gelirli aileler için konut” vurgularının dikkat çekici olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bir kamu kurumu olan TOKİ, bir başka kamu kurumu olan Karaburun Belediyesi’ni suçlamayı, siyasi değerlendirmeler yapmayı bir kenara bırakmalı” dedi.

”Beton yığınları inşa edilmesine karşı çıkıyoruz”

Karaburun’da TOKİ’ye ait toplam 81 parça taşınmaz bulunduğunu anlatan Erdoğan, ”Ancak İdare, bu alanlar için proje üretmek yerine, her nedense imar durumu en sorunlu olan, orman ve tarım alanında bulunan gayrimenkullerini değerlendirmek istemektedir” diye konuştu.

Erdoğan, ”Karaburun Belediyesi TOKİ düşmanı bir Belediye değildir. Karşı çıktığımız nokta, ilçemize sosyal konut adı altında beton yığınları inşa edilmesidir” ifadesini kullandı.

Karaburun İskele Mahallesi Kuyucak Mevkii’nde yer alan mezkur arsada, plan notlarında değişiklik yapılsa dahi azami iki katlı yapılaşma yapılabileceğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Deniz manzaralı ve iki katlı olabilecek bu konutların hangi ‘sosyal konut’ sınıfına dâhil olacağı izaha muhtaç bir durumdur ve açıklanmalıdır. Buna en somut örnek, TOKİ’nin açıklamasında bahsi geçen Çeşme-Reisdere TOKİ Projesi’dir. Vatandaşların haklı tepkilerine rağmen ısrarla inşa edilen proje zemin artı 3 kat olarak projelendirilmiştir. Projede ikamet edenler de dar gelirli değil, gelir seviyesi yüksek vatandaşlardan oluşmaktadır.”

TOKİ’nin Karaburun açıklaması

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) yapılan açıklamada, Karaburun’daki alana yönelik henüz planlama ve projelendirme çalışmasının başlamadığını belirtiyor.

Açıklamasında, İzmir İli Karaburun İlçesi, İskele ve Merkez Mahallelerinde toplam 216.540 m² yüzölçümlü taşınmazın idareye ait olduğu hatırlatılıyor. Açıklamada, imar mevzuatında imar planlarının hazırlanma ve uygulama kurallarının belirlendiği ifade edilerek, şunlara yer veriliyor:

“Bu kapsamda söz konusu taşınmazlar için ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan görüşler talep edilmiş, görüşler henüz tamamlanmamış, dolayısıyla herhangi bir planlama ve projelendirme süreci başlatılmamıştır. İdaremizce Türkiye genelinde yürütülen bütün çalışmalarda olduğu gibi, Karaburun’da mülkiyetimizde bulunan taşınmazda da, yatay mimari esas alınarak, kurumlardan gelecek görüşler, çevre yapılanma koşulları, planlama yapılırken uyulması gereken standartlar göz önünde bulundurularak çalışmalar yürütülecektir.”

TOKİ’nin “konut üretiminde az katlı, yatay mimariyi esas alan, güvenli, sağlıklı ve çevresiyle bütünleşen projeler geliştirilmesindeki hassasiyetinin devam ettiği” kaydedilen açıklamada, İzmir’deki çalışmalardan örnekler aktarılarak, bunların “vatandaşların takdir ve teveccühünü kazandığı” belirtiliyor.

“Yapılan algı operasyonu”

TOKİ’nin dün yaptığı açıklamada, şu değerlendirmeler yer alıyor:

“Kendi ilçe vatandaşlarına barınma dahil her türlü belediye hizmeti sunmak yerine yapay gündemler oluşturarak halkımıza hizmet edermiş gibi görünmek isteyenler, konuşulacak herhangi bir hizmeti bulunmasa gerek ki ; uygulamalarıyla vatandaşlarımızın takdirini kazanmış olan İdaremiz çalışmalarında projelerimize destek vermek yerine baltalamaya çalışmaktadırlar.

Karaburun’da henüz herhangi bir planlama ve projelendirme süreci başlatılmamış, İdaremiz mülkiyetindeki taşınmazla ilgili olarak; ilgili kurumlardan gelecek görüşler, çevre yapılanma koşulları, planlama yapılırken uyulması gereken standartlar göz önünde bulundurularak ve  yatay mimari esas alınarak yürütülecek çalışmalarımıza yönelik olarak şimdiden yapılan algı operasyonlarıyla çeşitli olumsuz açıklamalarda bulunmak suretiyle tek derdi vatandaşının sıcak bir yuvaya kavuşmasına imkan sağlamak olan İdaremizin gerçekleştireceği uygulamaları engellemeye çalışmaktadırlar.

Süreç bu durumdayken, Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamayla kamuoyunun gerçek dışı bilgilerle yanlış düşüncelere sevk edilmesinin doğru olmadığı, spekülatif amaçlı, kurumu yıpratmayı hedefleyen haberlere itibar edilmemesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL