Sağlık

Kalp Hastalıklarında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kalp Hastalıklarında Doğru Bilinen Yanlışlar

Halk arasında kalp sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar hakkında Türk Kalp Vakfı tarafından hazırlanan yazı önemli bilgiler içeriyor.

Kalp, vücudun en önemli organlarından biridir ve dünya genelinde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları birinci sıradadır. Kalp hastalıkları yılda 18 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Türkiye’de ise ölüm nedenlerinin yüzde 42’sini koroner kalp hastalıkları oluşturmaktadır. Son iki yılda Covid-19 pandemisi nedeniyle ölüm oranları kısmen değişmiş olsa da, kalp hastalıklarını önlemek için alınması gereken önlemler hayati öneme sahiptir.Ancak, günümüzde birçok insan doğru bilgiye sahip olsa da, bazıları hala yanlış inançlara kapılabilmektedir. Bu yanlışlar bilimsellikten uzak, bazen de hayat kaybına neden olabilecek sözde bilgilerdir. Obezite Varsa Dikkat

Örneğin, genç yaşlarda kalp hastalığından endişe duymayan bazı insanlar, erken yaşlardan itibaren sağlıksız alışkanlıklar edinebilir. Ancak atardamarlarda plak oluşumu genç yaşlarda başlayabilir, özellikle de ailede kalp hastalığı gibi risk faktörleri varsa. Obezitenin de atardamarları erken yaşta etkileyebilen bir diğer faktör olduğunu unutmamak önemlidir.  Damar sertliğinin yalnızca genetik geçişle olduğuna dair yaygın bir inanış vardır, ancak klinik takipler, kalp hastalıklarının genetik faktörlerin yanı sıra sigara, hareketsiz yaşam tarzı ve stres gibi diğer faktörlerden de etkilendiğini göstermektedir.Yüksek iyi kolesterolün yüksek kötü kolesterolü dengeleyeceği düşüncesi de geçerli değildir. Son araştırmalar, LDL kolesterolünü düşük seviyede tutmanın önemli olduğunu göstermektedir. Kalp Hastaları Hiç Egzersiz Yapmamalı

Geçmişte kalp hastalığının sadece orta yaşlı erkekleri etkilediği düşünülüyordu, ancak son yıllarda kadınlarda da önemli bir ölüm nedeni olduğu anlaşıldı. Kadınlarda kalp ve damar hastalıkları erkeklere göre daha geç yaşlarda ortaya çıkabilir.Yüksek tansiyona sahip olup belirtiler hissetmeyenlerin ilaç kullanmaktan kaçınması veya tansiyonun düzeldiğini düşünerek ilaçları bırakması, uzman doktor gözetiminde değerlendirilmelidir. Kalp hastalarının hiç egzersiz yapmaması gerektiği yanlış bir inançtır. Ancak egzersizlere başlamadan önce bir uzman doktordan öneri almak önemlidir. Kahve ve Bitter Çikolata Faydala Mı ?

Kahve ve bitter çikolatanın kalp sağlığına faydalı olduğu düşüncesi bilimsel bir temele dayanmamaktadır.Antioksidan vitaminlerin besinlerle alınmasının, ilaç olarak alınmalarından daha etkili olduğu gösterilmiştir.Aspirin kullanımının herkes için gerekli olduğu düşüncesi yanlıştır. Aspirin kullanımının uzman doktor gözetiminde olması önemlidir.Kalp krizinin belirtisinin sadece göğüs ağrısı olmadığı, aynı zamanda sağ tarafta veya sırtta oluşan ağrılarla da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.Kolesterol ilaçlarının karaciğere zarar verdiği düşüncesi de yanlıştır. Bu ilaçların uzman doktor kontrolünde kullanılması önemlidir.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL