Genel

‘İsviçre sırları’

‘İsviçre sırları’

İsviçre: Crédit Suisse’deki 18 binden fazla hesabın bilgileri sızdı Sızdırılan bilgiler, 1940 ile 2010 arasında açılan hesaplara ilişkin bulunuyor. Hesaplarda bulunan para toplam 100 milyar franka karşılık geliyor. Hesap sahipleri arasında birçok tanınmış kişi var.

İsviçre bankası Crédit Suisse’den sızdırılan verilerde, bankanın devlet başkanları, istihbarat yetkilileri ve yaptırıma maruz kalan iş insanlarına ait milyarlarca doları hesaplarında tuttuğu ortaya çıktı.

İsviçre bankaları, müşterilerine ait bilgileri büyük bir sır olarak saklamasıyla ün yapmış bankalar. Sızdırılan bilgiler, 1940 ile 2010 arasında açılan hesaplara ilişkin bulunuyor.

Ancak kimliğini açıklamayan bir kişi, toplam 100 milyar frank civarında bir miktara karşılık gelen 18 bin aşkın hesaba ilişkin verileri Almanya’da yayımlanan Süddeutsche Zeitung gazetesine sızdırdı.

Ajans Bizim muhabirinin Euronews ve çeşitli kaynaklardan derlediği bilgilere göre, bankadan sızdırılan veriler, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ile dünyanın değişik bölgelerinde 48 haber kuruluşuyla paylaşıldı.

Crédit Suisse bankasına yönelik bu araştırmaya “Suisse Secrets” (İsviçre Sırları) adı verildi.

39 ülkede 48 medya kuruluşundan 163 gazetecinin katıldığı araştırmada, İsviçre’nin en büyük yatırım bankalarından olan Crédit Suisse’den sızdırılan banka hesap bilgileri aylarca incelendi.

Bir İsviçre bankasından ilk kez basına bu denli büyük bir sızıntı meydana geldi.

Sızan veriler, 18 binden fazla Crédit Suisse hesabı hakkında bilgi içeriyor. Bazı müşterilerin birden fazla hesaba sahip olduğu görülüyor.

Her hesapla ilgili bilgilerde hesap numarası, sahibinin kimlik bilgileri ve hesapta bulunan tutar yer alıyor. Bazıları gerçek, bazıları ise tüzel kişilerden oluşan hesap sahipleri 160’tan fazla ülkeye mensup.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi raporuna göre, bazı hesaplar yıllar önce kapanmış.

Kimler var?

Crédit Suisse hesaplarında milyonlarca dolar değerinde para bulunduran kişiler arasında Ürdün Kralı II. Abdullah, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in iki oğlu, Pakistan istihbarat şefi General Ahtar Abdurrahman’ın oğulları, Venezuela hükümeti yetkilileri, İtalya’nın en büyük mafya organizasyonlarından Ndrangheta’ya yakın isimlerden Antonio Velardo gibi isimler var.

Tunus, Libya, Suriye ve Yemen gibi ülkelerden üst düzey hükümet yetkililerinin de özellikle “Arap Baharı” döneminde ellerindeki paraları İsviçre bankasındaki hesaplarına aktardıkları dikkat çekiyor.

Ayrıca Kazakistan’da Nur Sultan Nazarbayev’in yerine geçen Devlet Başkanı Cömert Tokayev, Nahcivan lideri Vasif Talibov’un oğulları Rıza ve Seymur Talibov, ocak ayında istifa eden Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Sırp uyuşturucu baronu Rodoljub Raduloviç ve Cezayir eski Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın da Crédit Suisse’de hesap açtığı ortaya çıktı.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi, Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev’in oğlu Timur Tokayev için Crédit Suisse bankasında geçmiş yıllarda hesap açtığı ve oğlunun adına İsviçre’nin Cenevre, Versoix ve Saint Prex şehirlerinde üç ayrı villa satın aldığını yazdı.

Bankada hesabı olan kişilerin, daha çok bankacılık bilgilerini İsviçre vergi makamlarıyla paylaşma anlaşması olmayan ülkelerden olduğu dikkat çekiyor.

Crédit Suisse ne diyor?

Banka sözcüsü Candice Sun, iddiaları şiddetle reddettiklerini belirterek, elde edilen hesapların birçoğunun finansal yasaların farklı işlediği onlarca yıl öncesine dayandığını söyledi.

Sözcü Sun, sızdırılan veri tabanındaki hesapların çoğunun zaten kapatıldığını, kalan aktif hesaplarla ilgili gerekli adımların atıldığı konusunda bir sorun bulunmadığını dile getirdi. Candice Sun, ayrıca, sızıntıyı bankaya yönelik “itibarsızlaştırma çabası” olarak değerlendirdi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), geçen yıl ekim ayında 12 milyona yakın dosyadaki verilere dayanarak dünya liderlerine, siyasetçilere ve ünlülere ait gizli finansal bilgileri kamuoyuyla paylaşmıştı.

İsviçre bankalarının ketumiyeti

İsviçre bankaları yıllar boyu kaçak para ve vergi kaçıranların cenneti olduğu herkesin malumu.  

İsviçre bankalarının ketumiyeti, Yahudilerin paralarını Nazi Almanya’sından korumak için 1934’te uygulamaya konan bankacılık gizliliğine ilişkin koruyucu yasal çerçeveden kaynaklanıyor.

Ancak ABD’nin baskısıyla ve ABD’de İsviçre bankalarının faaliyetini yasaklama ve hatta bazı banka yöneticilerini hapse tıkma tehditleriyle 2015’te İsviçre hükümeti, İsviçre bankalarının ünlü ketumiyetine son verdi.

Ancak İsviçre, dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığına karşı mücadele için vergi idareleri arasında otomatik bilgi alışverişi sistemine ancak 2017’den itibaren katıldı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL